Στην τελετή παράδοσης της κεφαλής του περίφημου γρύπα, το απόγευμα της 21ης Μαρτίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Ο γρύπας επέστρεψε στο σπίτι του. Κάθε επαναπατρισμός μάς θυμίζει το μέγα εθνικό μας ζήτημα – τα Γλυπτά του Παρθενώνα». Την επομένη ακριβώς τα Γλυπτά επανήλθαν στο κάδρο. Με συνέντευξή της στην ΕΡΤ, η πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, dame Τζάνετ Σούζμαν (επίτιμο μέλος της Royal Shakespeare Company), επισήμανε το timing, την ιδανική συγκυρία-παράθυρο για την επιστροφή των Γλυπτών στη χώρα μας.
Τονίζοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο», η διεθνούς φήμης σαιξπηρική ηθοποιός υποστήριξε δίχως περιστροφές: «Η ανοικοδόμηση του Βρετανικού Μουσείου φαίνεται σχεδόν τέλεια ευκαιρία να αποκτήσουν νέα έδρα, να επιστρέψουν στην Ελλάδα». Στο ίδιο τέμπο, η φιλέλλην διάσημη συγγραφέας (και η πιο πολυδιαβασμένη των «Times» και «Sunday Times») Βικτόρια Χίσλοπ επέμεινε: «Μιλάμε για έργο τέχνης που είναι σε κομμάτια και πρέπει να είναι ολόκληρο. Πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, είναι υπέρ και όχι εναντίον και αυτό δίνει ελπίδα».
Από την πλευρά του, ο Μαρκ Στίβενς, δικηγόρος, εξειδικευμένος σε υποθέσεις που αφορούν την τέχνη και την πολιτιστική κληρονομιά, τόνισε: «Εκλάπησαν την εποχή της διαφθοράς από τον Λόρδο Έλγιν. Ποτέ δεν ήταν δικά του, ποτέ δεν τα αγόρασε και ποτέ δεν του πουλήθηκαν. Όπως ορίζει ο νόμος σε κάθε χώρα, ο αρχικός ιδιοκτήτης μπορεί να τα πάρει πίσω».
Συνυπολογίζοντας ότι στο τραπέζι παραμένει η πρόταση του διευθυντή του βρετανικού Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας, Ρότζερ Μίτσελ -πρότεινε να δημιουργήσει τρισδιάστατες ρεπλίκες των Γλυπτών που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, να εκτεθούν εκεί και τα αληθινά Γλυπτά «να επανέλθουν στον τόπο τους»-, είναι πράγματι ιδανική χρονική συγκυρία για την ιστορική επανένωση των Γλυπτών.
Εφημερίδα Απογευματινή