Κάτω από έναν μολυσμένο ουρανό ζει και αναπνέει σχεδόν όλος ο πλανήτης, σύμφωνα με σοκαριστικά στοιχεία έρευνας για την περιβαλλοντική μόλυνση. Η έκθεση της ελβετικής εταιρείας IQAir διαπιστώνει ότι το 91% όλων των χωρών είχαν μη ασφαλή επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης όλο το 2024, ενώ μόλις το 17% των πόλεων πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Αναφορικά με την Ελλάδα, η ίδια έκθεση κατέταξε τα Ιωάννινα ως την πιο μολυσμένη πόλη της χώρας, ενώ η Νέα Ραιδεστός, στον Δήμο Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, ξεχωρίζει για την εξαιρετική ποιότητα του αέρα της. Στην Αττική ο καθαρότερος ουρανός είναι της Βουλιαγμένης και ο πιο μολυσμένος της Λυκόβρυσης.
Η IQAir, που παρακολουθεί την παγκόσμια ποιότητα του αέρα, εξέτασε τα λεπτά σωματίδια (PM2.5), έναν από τους μικρότερους αλλά πιο επικίνδυνους ρύπους. Τα PM2.5 προέρχονται από πηγές όπως είναι η καύση ορυκτών καυσίμων, οι καταιγίδες σκόνης και οι πυρκαγιές. Είναι τόσο μικροσκοπικό σωματίδιο (το 1/20 του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας!) που μπορεί να ταξιδέψει πέρα από τις συνήθεις άμυνες του σώματος, στους πνεύμονες ή στην κυκλοφορία του αίματος. Τα σωματίδια αυτά προκαλούν ερεθισμό και φλεγμονή και έχουν συνδεθεί με αναπνευστικά προβλήματα, χρόνια νεφρική νόσο, καρκίνο, εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο, κατάθλιψη και άγχος.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Τσαντ, το Κονγκό, το Μπανγκλαντές, το Πακιστάν και η Ινδία διαθέτουν, σύμφωνα με τη μελέτη, τον πιο βρόμικο αέρα, με την Ινδία να φιλοξενεί έξι από τις εννέα πιο μολυσμένες πόλεις. Η πόλη Byrnihat στη βορειοανατολική Ινδία είναι η πιο μολυσμένη περιοχή στον κόσμο.
Εφημερίδα Απογευματινή