Τις αναλυτικές οδηγίες για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά της λοίμωξης COVID-19 με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο καθώς και τις επιπλέον πληροφορίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό θα δώσουν την ερχόμενη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, ημέρα που ξεκινά το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του κορωνοϊού, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη
Σύμφωνα με τις έως τώρα διαθέσιμες πληροφορίες, οι ομάδες του γενικού πληθυσμού της χώρας μας, στις οποίες οι ειδικοί επιστήμονες προτείνουν να εμβολιαστούν κατά του νέου κορωνοϊού είναι μεταξύ άλλων:
– Όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
– Όλα τα άτομα ηλικίας από 12 ετών και άνω, με σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας.
– Οι διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων (ΜΦΗ) και σε άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων.
– Οι επαγγελματίες Υγείας.
– Οι εργαζόμενοι σε γηροκομεία.
– Όσοι φροντίζουν άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.
– Όσοι μένουν μαζί με άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή.
Οι παρενέργειες
Οι έως σήμερα ασφαλείς πληροφορίες που έχουμε αναφέρουν την εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων, σε πολύ ελάχιστες περιπτώσεις και μόνο σε εκείνους που έχουν αλλεργία στα έκδοχα του εμβολίου (πολυαιθυλενογλυκόλη-PEG και πολυσορβίτες).
Το εμβόλιο δεν περιέχει πολυσορβίτες, αλλά όσοι αναπτύσσουν αλλεργική αντίδραση σε αυτούς έχουν μεγάλη πιθανότητα να αναπτύξουν και στην πολυαιθυλενογλυκόλη. Ωστόσο, τα άτομα με τροφικές ή άλλες αλλεργίες δεν αποκλείονται από τον εμβολιασμό.
Οι υπόλοιπες καταγεγραμμένες ανεπιθύμητες αντιδράσεις αποτελούν τις συνήθεις έπειτα από κάθε εμβολιασμό. Αναμένεται σε μερικά άτομα, 1-3 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, να εμφανίσουν κεφαλαλγία, κακουχία, εύκολη κόπωση και δεκατική πυρετική κίνηση, που υποχωρούν με τα συνήθη αντιπυρετικά-αναλγητικά. Συχνά στο σημείο της ένεσης παρατηρείται άλγος, οίδημα και ερυθρότητα που υποχωρεί έπειτα από δύο μέρες.
Γενικά, όλες οι παρενέργειες χαρακτηρίζονται ως ελαφράς ή μέτριας βαρύτητας και διαρκούν το μέγιστο μέχρι μια εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, αύξηση παρουσίασαν την τελευταία εβδομάδα, 2- 8 Οκτωβρίου, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω COVId-19 καθώς ανήλθαν στις 974, έναντι των 869 για την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 38, ενώ καταγράφηκαν 48 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη.
Ειδικές συστάσεις για καρκινοπαθείς
Ο εμβολιασμός καθίσταται καθοριστικής σημασίας για την πρόληψη ιογενών λοιμώξεων σε ασθενείς με νεοπλασίες.
Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος συνοψίζουν τις συστάσεις εμβολιασμού σε ασθενείς με νεοπλασίες σύμφωνα με το Εθνικό Εμβολιαστικό Πρόγραμμα 2023:
COVID-19: Συστήνεται ο αναμνηστικός εμβολιασμός με επικαιροποιημένο εμβόλιο τουλάχιστον 3 μήνες μετά την τελευταία δόση ή από την τελευταία νόσηση από SARS-CoV-2. Για τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, συστήνεται μια επικαιροποιημένη δόση έπειτα από 3 μήνες από τη μεταμόσχευση.
Γρίπη: Συστήνεται ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός για όλους τους ασθενείς.
Πνευμονιόκοκκος: Συστήνεται 1 δόση συζευγμένου εμβολίου PCV.
Αιμόφιλος γρίπης (Hib): Συστήνονται 3 δόσεις έπειτα από μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων σε μεσοδιάστημα 2 μηνών.
Επίσης, συστήνονται:
Μηνιγγιτιδόκοκκος: Για τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων 6 μήνες πριν, 2 δόσεις εμβολίου για τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β (MenB) και 2-3 δόσεις τετραδύναμου εμβολίου MenACWY για το μηνιγγιτιδόκοκκο σε μεσοδιάστημα 2 μηνών, καθώς και για την ηπατίτιδα Β και Α, τον έρπητα ζωστήρα, τον τέτανο.