Μία απίστευτη ιστορία εκτυλίσσεται τους τελευταίους μήνες στο νησί της Λέσβου, όπου -σύμφωνα με καταγγελία στα τέλη Ιουλίου προς την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.- συγκεκριμένο γραφείο τελετών της Μυτιλήνης χρημάτιζε υπαλλήλους του τοπικού νοσοκομείου προκειμένου να ενημερώνεται για την πορεία της υγείας ασθενών, των οποίων η κατάσταση θεωρούταν μη αναστρέψιμη.
Σενάριο των Αρχών και έργο άλλων ιδιοκτητών γραφείων τελετών χαρακτηρίζει ωστόσο στην «Α» ο πατέρας του κατηγορούμενου τις κατηγορίες περί δωροδοκίας υπαλλήλων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, ώστε να μαθαίνει για τους επικείμενους θανάτους ασθενών και να προσεγγίζει τις οικογένειες, αναλαμβάνοντας τις κηδείες.
Υπό παρακολούθηση
Η καταγγελία μπήκε στο μικροσκόπιο των Αρχών και τα κινητά τηλέφωνα των υπόπτων τέθηκαν υπό παρακολούθηση. Αυτό που προέκυψε σόκαρε τους αστυνομικούς. Δύο εργαζόμενοι του νοσοκομείου, άνδρας και γυναίκα τραυματιοφορείς, είχαν καταφέρει να αποκτήσουν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα του νοσοκομείου και έβλεπαν ποιοι ασθενείς ήταν θέμα… ωρών να καταλήξουν. Εν συνεχεία ενημέρωναν τον ιδιοκτήτη του γραφείου τελετών, ο οποίος έσπευδε και ερχόταν σε επαφή με οικείους των θυμάτων προκειμένου να αναλάβει τα διαδικαστικά των κηδειών.
Σε μήνυμα μάλιστα του τραυματιοφορέα για την έβδομη κατά σειρά ασθενή της ημέρας που μπορούσε να ερευνήσει ο επιχειρηματίας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θα βγάλουμε το νοίκι». Σε άλλο μήνυμα έγραφαν: «Το πρωί θα έρθω για καφέ. Είναι χάλια η Χα. Και περιμένουν 3 με 4 άτομα».
Ο τραυματιοφορέας, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ενώπιον των αστυνομικών, γνωρίζει τον ιδιοκτήτη του γραφείου τελετών σχεδόν από μικρό παιδί και οι επαφές που είχαν ήταν καθαρά σε φιλικό επίπεδο. Υποστήριξε πως οι κουβέντες που έκαναν για τους νεκρούς ήταν στο πλαίσιο του σχολιασμού της εργασίας του, ενώ ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε έλαβε χρήματα από τον φίλο του. Ο επιχειρηματίας πάντως ανέφερε ότι μερικές φορές τον… κερνούσε κατά τις κοινές εξόδους τους, επειδή απλώς τον ενημέρωνε ότι κάποια στιγμή κάποιος θα πεθάνει στο νοσοκομείο.
Κατά τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι το ζευγάρι των τραυματιοφορέων παραβίασε το απόρρητο των υπολογιστών 74 φορές, από τις οποίες οι 54 αφορούσαν ασθενείς που κατέληξαν και στις 26 εξ αυτών ανέλαβε τις διαδικασίες το συγκεκριμένο γραφείο τελετών. Στα σπίτια και στην επιχείρηση των κατηγορουμένων βρέθηκαν 18.240 ευρώ και πλήθος εγγράφων που κατασχέθηκαν και ερευνώνται.
Σύμφωνα με τον πατέρα του κατηγορούμενου, «πρόκειται για σκευωρία των αντιπάλων μας. Ο γιος μου δεν έχει κάνει κάτι παράνομο, είναι φίλος με τον τραυματιοφορέα και έχουν απλές φιλικές σχέσεις». Η εφημερίδα επικοινώνησε με το γραφείο του διοικητή του νοσοκομείου, Γιώργου Καμπούρη, χωρίς ωστόσο να καταστεί εφικτή η συνομιλία σχετικά με το εάν το νοσοκομείο γνώριζε για τη δράση των δύο εργαζομένων.