Στην 25η θέση η Ελλάδα στον Δείκτη Δημοκρατίας

Καλύτερη επίδοση από Γαλλία και ΗΠΑ σύμφωνα με τον «Economist»
08:36 - 28 Φεβρουαρίου 2025

Στην 25η θέση κατατάσσεται φέτος η Ελλάδα μεταξύ 167 χωρών που αξιολογεί ο Δείκτης Δημοκρατίας του «Economist». Βαθμολογείται, όπως και πέρσι, με 8,1 στα 10. Αντιθέτως, σε διεθνές επίπεδο η αξιολόγηση επιδεινώθηκε, με τον μέσο βαθμό να υποχωρεί στο 5,17, από 5,24 έναν χρόνο νωρίτερα και 5,55 το 2015. Μόλις το 6,6% της ανθρωπότητας ζει σε πλήρη δημοκρατία, από το 12,5% πριν από δέκα χρόνια. Δύο στους πέντε ανθρώπους ζουν υπό αυταρχική διακυβέρνηση.

Ο Δείκτης Δημοκρατίας βαθμολογεί από το 0 έως το 10 με βάση πέντε κριτήρια: εκλογική διαδικασία και πλουραλισμός, λειτουργία της κυβέρνησης, πολιτική συμμετοχή, πολιτική κουλτούρα και ατομικές ελευθερίες. Οι χώρες κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες: πλήρεις δημοκρατίες, ελαττωματικές δημοκρατίες, υβριδικά καθεστώτα και αυταρχικά καθεστώτα.

Για 16η συνεχή χρονιά, η Νορβηγία αναδείχθηκε η πιο δημοκρατική χώρα στον κόσμο, με βαθμολογία 9,81. Ακολουθούν η Νέα Ζηλανδία και η Σουηδία. Το Αφγανιστάν παραμένει η χώρα με τη χαμηλότερη βαθμολογία από το 2021, συγκεντρώνοντας μόλις 0,25 μονάδες. Η μεγαλύτερη μεταβολή σημειώθηκε στο Μπανγκλαντές, το οποίο υποχώρησε 25 θέσεις, καθώς οι εκλογές σημαδεύτηκαν από βία και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ιμράν Χαν, φυλακίστηκε λίγο πριν από τις εκλογές.

Οι 9 από τις 10 κορυφαίες χώρες του δείκτη βρίσκονται στην Ευρώπη. Η Γαλλία υποχώρησε στην 26η θέση και υποβαθμίστηκε από πλήρη σε ελαττωματική δημοκρατία εξαιτίας της αντικατάσταση του πρωθυπουργού τρεις φορές σε έναν χρόνο. Η Ρουμανία υποβαθμίστηκε σε υβριδικό καθεστώς, μετά την ακύρωση των προεδρικών εκλογών από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η Νότια Κορέα από πλήρης δημοκρατία θεωρείται πλέον ελαττωματική, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του έκπτωτου προέδρου, Γιουν Σουκ-γέολ, να κηρύξει στρατιωτικό νόμο. Οι ΗΠΑ παρέμειναν ελαττωματική δημοκρατία, στην 28η θέση της κατάταξης, με την αξιολόγηση να γίνεται πριν από την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Η Ρωσία υποχώρησε στην 150ή θέση, με μόλις 2 βαθμούς. Η Κίνα ανέβηκε στην 145η με 2,1 βαθμούς.

Εφημερίδα Απογευματινή