Παρουσιάστηκε το πόρισμα των 160 σελίδων για το δυστύχημα στα Τέμπη – Πιθανή παρουσία άγνωστου καυσίμου

Εντός ορίων η ταχύτητα των τρένων, τα λάθη του σταθμάρχη και η απώλεια στοιχείων λόγω ελλείψεων του οργανισμού. Δείτε όλο το πόρισμα
10:44 - 27 Φεβρουαρίου 2025

Σε εξέλιξη βρίσκεται η παρουσίαση του πορίσματος του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) για το δυστύχημα στα Τέμπη, μία ημέρα πριν τα συλλαλητήρια που θα διεξαχθούν σε Ελλάδα και εξωτερικό αύριο Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου για τη μαύρη επέτειο την τραγωδία.

Την παρουσίαση του πορίσματος έκαναν ο Αστέριος Αλεξάνδρου, Πολιτικός Μηχανικός προϊστάμενος τμήματος Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων ΕΟΔΑΣΑΑΜ, o Bart Accou, επικεφαλής ασφαλείας και επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σιδηροδρόμων μέλος της επιτροπής διερεύνησης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, o Κωνσταντίνος Καπετανίδης, πολιτικός Μηχανικός Προσταμενος Μονάδας Διερευνήσεως Ατυχημάτων ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ο Fabrizio Caprinelli, Project Officer Ευρωπαϊκής Ενωσης Σιδηροδρόμων Μέλος της επιτροπής Διερεύνησης ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ο Χρήστος Παπαδημητρίου Δικηγόρος παρ Αρείω Παγω, Πρόεδρος Σιδηροδρομικού Τομέα ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Δείτε ΕΔΩ το πόρισμα για τα Τέμπη 

 

Ενός λεπτού σιγή για τα 57 θύματα της τραγωδίας των Τεμπών τηρήθηκε στην αρχή της παρουσίασης του πορίσματος του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ).

 

Για αβελτηρίες και εγκληματικά λάθη στην Ελλάδα επί σειράν ετών έκανε λόγο αρχικά ο Χρήστος Παπαδημητρίου, ο οποίος ανέφερε ότι μόνο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων θέλησε να στείλει τρεις ειδικούς, που στην πορεία έγιναν δύο, για τη συνδρομή στο έργο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. «Βάσει του κανονισμού, το πόρισμα έρχεται με πλήρη ανεξαρτησία. Σαν Ελληνικό κράτος μας τιμά η παρουσία των διακεκριμένων ξένων στελεχών» είπε.

Όπως σημείωσε, «δεν είχαμε παρεμβάσεις από κανέναν. Τη βραδιά του δυστυχήματος ο Οργανισμός ήταν ανύπαρκτος. Η μη ιεροποίηση του χώρου δυστυχήματος είχε ως συνέπεια να χαθούν πολύτιμα στοιχεία», ενώ επεσήμανε πως «οι συγγενείς των θυμάτων έκαναν πολύτιμο έργο. Ο δικός μας Οργανισμός όπως είπαμε τότε δεν υπήρχε. Τους ευχαριστούμε».

«Η 717 θα έπρεπε να ολοκληρωθεί από το 2016. Η καθυστέρηση έπαιξε ρόλο στο δυστύχημα. Το ελληνικό κράτος εγκατέλειψε το σιδηρόδρομο. Τα μνημόνια αποψίλωσαν τον ΟΣΕ από προσωπικό» είπε ο κ. Παπαδημητρίου και συμπλήρωσε: «Ο εγκσυχρονιμσός άργησε με τραγική καθυστέρηση, αυτό πρέπει να αλλάξει. Στόχος μας να μην υπάρξει ξανά νεκρός στον ελληνικό σιδηρόδρομο».

Καπετανίδης: Ηταν τραγική η έλλειψη προσωπικού

«Οι ταχύτητες των τρένων ήταν σημαντικές, εντός των ορίων» ανέφερε ο Κωνσταντίνος Καπετανίδης, που έκανε λόγο για «διαταραχή μετατραυματικού στρες στους τραυματίες σε σημαντικό βαθμό».

«Ο σταθμάρχης Λάρισας δεν χρησιμοποίησε την αυτόματη χάραξη, άφησε κατά λάθος την αλλαγή 118 στη διαγώνιο. Ηταν ένα μεγάλο λάθος χειρισμού» είπε ο κ. Καπετανίδης και συμπλήρωσε: «Η μέρα ήταν περίεργη γεμάτη βλάβες και καθυστερήσεις. Η διπλή γραμμή είχε γίνει μονή. Ο άνθρωπος είχε να αντιμετωπίσει τεράστιο αριθμό επικοινωνιών».

Όπως είπε ο κ. Καπετανίδης: «Η δικλείδα ασφαλείας ήταν δύο λαμπάκια στον πίνακα ελέγχου. Δεν τα είδε. Είχε συναισθηματική φόρτιση από προηγούμενο λάθος. Ηταν τραγική η έλλειψη προσωπικού. Ανά χιλιόμετρο γραμμής 170.000 ευρώ, στην Ελλάδα δαπανήθηκαν 20.000 ευρώ το 2020».

«Αυτό που έπαιξε ρόλο η διαχείριση των ικανοτήτων των σταθμαρχών. Δεν ήταν στο βαθμό που έπρεπε. Τα καθήκοντα ενός σταθμάρχη είναι δύσκολα. Ο κόσμος δούλευε ατελείωτες ημέρες χωρίς ρεπό, μπορεί και 29. Το προσωπικό εργαζόταν πέρα από το όριο που είναι ανθρωπίνως αποδεκτό» τόνισε ο κ. Καπετανίδης.

«Τα περισσότερα από τα θύματα πέθαναν από μηχανικά αίτια, τα οχήματα δεν είναι σχεδιασμένα να αντέχουν συγκρούσεις με περισσότερα από 36 χιλιόμετρα την ώρα. Η μέγιστη ταχύτητα ήταν 160 χιλιόμετρα είτε με σηματοδότηση είτε χωρίς. Τα θύματα που είχαν αιτία θανάτου τη φωτιά είναι από 5 μέχρι 7» είπε ο κ. Καπετανίδης.

Ο κ. Καπετανίδης έκανε λόγο για πιθανή παρουσία ενός άγνωστου μέχρι στιγμής καυσίμου.