Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αυξημένη αγωνία αναμένεται εντός της ημέρας να ανακοινωθεί το πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) για την τραγωδία στα Τέμπη, μία μόλις ημέρα πριν από τη συμπλήρωση δύο ετών από τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία που σημειώθηκε ποτέ στη χώρα.
Μάλιστα, χθες, απορρίφθηκε το αίτημα αναβολής της ανακοίνωσης που είχαν καταθέσει μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου τους, Λουκά Αποστολίδη, κάποιοι από τους συγγενείς των θυμάτων. Οι τελευταίοι, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ζητούσαν η γνωστοποίηση των πορισμάτων του Οργανισμού να μη γίνει την Πέμπτη λόγω του πανελλήνιου πένθους και των συλλαλητηρίων που αναμένονται αύριο σε περίπου 300 πόλεις σε όλη τη χώρα. Ένας δεύτερος λόγος για τον οποίο ζητούσαν αναβολή είναι πως ήθελαν ο Εθνικός Οργανισμός να περιμένει μέχρι να ολοκληρωθεί η τεχνική έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) για τη γνησιότητα των τριών βίντεο, καθώς και η πραγματογνωμοσύνη του Πολυτεχνείου για την ύπαρξη ή μη παράνομου φορτίου, προκειμένου να λάβει υπ’ όψιν του τα συμπεράσματά τους.
Τέμπη: Τι θα περιλαμβάνει το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ πάντως, όπως έχει γίνει γνωστό, δεν θα περιλαμβάνει ξεκάθαρες απαντήσεις για τις εκρήξεις και την πυρκαγιά που σημειώθηκε μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών. Οι ερευνητές μιλούν για αντικρουόμενα στοιχεία και για το ότι τα έλαια σιλικόνης στις μηχανές της εμπορικής δεν εξηγούν την πυρόσφαιρα. Δεν αποκλείεται μάλιστα μετά την παρουσίαση του πορίσματος η διερεύνηση να συνεχιστεί και η επιτροπή να απευθυνθεί στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης ως το πλέον αρμόδιο.
Παρ’ όλα αυτά, για να ολοκληρωθεί το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ χρειάστηκαν πολλοί μήνες έρευνας, ενώ υπήρξε συνεργασία με στελέχη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων (ERA). Οι ειδικοί συνομίλησαν με περισσότερους από 80 ανθρώπους, ενώ μόνο ο μοιραίος σταθμάρχης, Βασίλης Σαμαράς, δεν δέχθηκε να τους μιλήσει.
Η «Απογευματινή» επικοινώνησε με τον Στέφανο Παντζαρτζίδη, δικηγόρο του υπόδικου πρώην σταθμάρχη, ο οποίος πρόσφατα βγήκε από τη φυλακή με περιοριστικούς όρους εν αναμονή της δίκης, αφού ολοκληρώθηκε η περίοδος της προφυλάκισής του. Ο συνήγορος υπεράσπισης του σταθμάρχη που το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023 είχε βάρδια επιβεβαίωσε ότι πράγματι ο εντολέας του δεν κατέθεσε στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ: «Δεν ήταν υποχρεωμένος να το κάνει κι ούτε σκοπεύει να καταθέσει στον Οργανισμό», ξεκαθάρισε, ενώ αναφορικά με την πολυαναμενόμενη δίκη δήλωσε: «Κάθε μέρα βγαίνει και κάτι καινούργιο για την υπόθεση των Τεμπών. Εκτιμώ πως η ακροαματική διαδικασία θα αρχίσει στα τέλη του τρέχοντος έτους με αρχές του 2026».
Η έκθεση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τα Τέμπη
Αναφορικά με την έκθεση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έχει γίνει γνωστό πως ένας από τους λόγους που έχει καθυστερήσει η ολοκλήρωσή της είναι πως κάποια από τα πειράματα σε μεταχειρισμένα έλαια σιλικόνης δεν έγιναν παρουσία πραγματογνωμόνων των οικογενειών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο καθηγητής χημικός-μηχανικός Δημήτρης Καρώνης, που έχει πάρει εντολή για τη σύνταξη της έκθεσης, διεξάγει κάποια από τα πειράματα σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού, με σκοπό να μην αμφισβητηθούν τα όποια συμπεράσματα προκύψουν.
Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα του ΕΜΠ επρόκειτο να παραδοθεί στα χέρια του εφέτη ειδικού ανακριτή της υπόθεσης των Τεμπών, Σωτήρη Μπακαΐμη, γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου.
Το συλλογικό πένθος δεν πρέπει να μετατραπεί σε εθνικό διχασμό
Γράφει η Πένυ Αβραμίδη
Ισχυρό μήνυμα ενότητας έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει των αυριανών συγκεντρώσεων για τα Τέμπη με αιχμές όμως σε όσους «επιθυμούν να μετατρέψουν το συλλογικό πένθος σε μια ευκαιρία ενός νέου διχασμού». Ο πρωθυπουργός, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, επιχείρησε να αποφορτίσει την πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την τραγωδία. «Είμαστε εδώ για να ενώνουμε τους Έλληνες που θα διαδηλώσουν», διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης και ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν φοβάται τις ειρηνικές κινητοποιήσεις πολιτών και δεν στέκεται απέναντι στους πολίτες που διαδηλώνουν με αίτημα τη δικαιοσύνη και την αλήθεια.
Επέλεξε ωστόσο να χρησιμοποιήσει υψηλούς τόνους απέναντι στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας πως προσπαθούν να μετατρέψουν ένα τραγικό δυστύχημα σε πολιτικό σύνθημα, εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο για να αποκομίσουν πολιτικό όφελος. «Πολλοί συμπολίτες μας θα βρεθούν στις πλατείες της χώρας για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων. Για να στείλουν το αυτονόητο μήνυμα να λάμψει η αλήθεια και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Να απαιτήσουν από την πολιτεία ασφαλείς συγκοινωνίες», είπε, σημειώνοντας πως «η πολιτεία έχει χρέος να μεριμνήσει ώστε ο καθένας να ασκήσει το δικαίωμά του στην ελεύθερη έκφραση».
Και σε άλλο σημείο της εισήγησής του ανέφερε πετώντας το γάντι στην αντιπολίτευση: «Εμείς έχουμε χρέος να αποτρέψουμε την αμφισβήτηση της εσωτερικής σταθερότητας και της ομαλότητας στην πατρίδα. Σε λίγες ημέρες θα βρεθούμε στο Κοινοβούλιο. Τα κόμματα θα κληθούν εκεί να αναπτύξουν, αν έχουν, εναλλακτικές θέσεις. Αν η αντιπολίτευση το επιθυμεί, ας καταθέσει πρόταση μομφής, εμείς θα είμαστε παρόντες. Στη δημοκρατία αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Αυτό είναι βέβαιο και θα αποδειχθεί και πάλι».
Θυμίζουμε πώς την Τρίτη 4 Μαρτίου θα ψηφιστεί στη Βουλή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική Επιτροπή σε βάρος του Χρήστου Τριαντόπουλου, ενώ Τετάρτη 5 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τα Τέμπη, που έχουν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά. Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης επεδίωξε να ρίξει τους τόνους, που ανέβηκαν τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από άστοχες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για τις αυριανές διαδηλώσεις που προκάλεσαν αγανάκτηση στην κοινή γνώμη, επαναφέροντας το κυβερνητικό αφήγημα περί πολιτικής σταθερότητας:
«Έχουμε χρέος να αποτρέψουμε την αμφισβήτηση της εσωτερικής σταθερότητας στην πατρίδα μας. Η χώρα μας έχει πληρώσει πολύ ακριβά τις “πάνω και τις κάτω πλατείες”. Όσοι οραματίζονται την Παρασκευή ως ένα ορόσημο για βίαιες ανατροπές θα μας βρουν απέναντι». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για απόπειρα συγκεκριμένων κύκλων να μεταβάλουν αυτό το κλίμα συγκίνησης σε ένα κλίμα πολιτικής αποσταθεροποίησης και στάθηκε στην τοξικότητα που κυριαρχεί τις τελευταίες εβδομάδες στον πολιτικό λόγο, επισημαίνοντας το καθήκον της κυβέρνησης για τη διατήρηση της ομαλότητας και της συνοχής στην ελληνική κοινωνία: «Το βλέπετε και εσείς, η διακίνηση χυδαίων μηνυμάτων στο διαδίκτυο έχει ξεπεράσει κάθε όριο και δεν είναι τυχαίο ότι μέρος της αντιπολίτευσης έφθασε ακόμη και να μιλάει για κυβέρνηση δολοφόνων ή να υιοθετεί προκλητικά όσο και ενδεικτικά συνθήματα, του τύπου “για να αναπνεύσουμε, πρέπει να τους ανατρέψουμε”. Εμείς έχουμε χρέος να αποτρέψουμε την αμφισβήτηση της εσωτερικής σταθερότητας και της ομαλότητας στην πατρίδα μας».
Με το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός θέλησε να δώσει ακόμη το στίγμα της επομένης των συγκεντρώσεων, καθιστώντας σαφές ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της, και ότι παρά το πρωτοφανές πολιτικό κλίμα αποκλειστική προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου παραμένουν οι ανάγκες των πολιτών. Ωστόσο τις επόμενες 48 ώρες η ανησυχία για τα συλλαλητήρια της Παρασκευής σε πολλά επίπεδα θα εξακολουθήσει να είναι διάχυτη στο Μέγαρο Μαξίμου, για τη μαζικότητα των συγκεντρώσεων, το κλίμα και την ένταση των διαδηλώσεων και το αποτύπωμα που θα αφήσουν στην «επόμενη μέρα».
Εφημερίδα Απογευματινή