Σε σταθερή κατάσταση και χωρίς να διατρέχει κίνδυνο για την ζωή της νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα μία 30χρονη ασθενής στο νοσοκομείο Βόλου. Σύμφωνα με πηγές της iapogevmatini.gr μάλιστα, πρόκειται για ιογενή και όχι για βακτηριακή μηνιγγίτιδα.
Η ασθενής προσήλθε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), χθες το βράδυ, με έντονη κεφαλαλγία και υψηλό πυρετό.Οι γιατροί προχώρησαν άμεσα σε οσφυονωτιαία παρακέντηση, μέσω της οποίας επιβεβαιώθηκε η διάγνωση της μηνιγγίτιδας, και έλαβαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και ξεκίνησαν την εφαρμογή του ενδεδειγμένου ιατρικού πρωτοκόλλου. Σημειώνεται ότι η ιογενής μηνιγγίτιδα είναι πολύ συχνή, αλλά σπάνια θανατηφόρα. Παρουσιάζει ήπια συμπτωματολογία και δεν αντιμετωπίζεται με αντιμικροβιακή αγωγή. Αντίθετα, η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι μεν πιο σπάνια, συγκριτικά με την ιογενή, αλλά και πιο επικίνδυνη έως ακόμη και θανατηφόρα, σε κάποιες μορφές της.
Τα συμπτώματα στην ιογενή μηνιγγίτιδα συνήθως διαρκούν 7-10 ημέρες. Η ιογενής μηνιγγίτιδα, δε θεραπεύεται. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μετά από 7-10 ημέρες. Η νοσηλεία κρίνεται απαραίτητη ειδικά σε σοβαρές περιπτώσεις μηνιγγίτιδας ή σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα.
Ο εντεροϊός είναι η πιο συχνή αιτία της ιογενούς μηνιγγίτιδας και μεταδίδεται μέσω της κοπρανοστοματικής οδού. Ο εντεροϊός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων (σάλιο, πτύλεα ή ρινικές εκκρίσεις) του μολυσμένου ατόμου. Άλλοι ιοί, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα όπως ο ιός της παρωτίτιδας και της ανεμοβλογιάς, μεταδίδονται επίσης με άμεση ή έμμεση επαφή με τις εκκρίσεις του πάσχοντα. Η ιογενής μηνιγγίτιδα εμφανίζει ηπιότερα συμπτώματα. Στα βρέφη προκαλεί πυρετό, ευερεθιστότητα, ανορεξία, λήθαργο. Οι ενήλικες εμφανίζουν επιπλέον υψηλό πυρετό, έντονη κεφαλαλγία, αυχενική δυσκαμψία, φωτοφοβία.