Αποκαλυπτική για τον βαθµό της εµπιστοσύνης, την οποία διατηρούν οι κάτοικοι της χώρας µας, για την τυχόν νοσηλεία τους σε νοσοκοµεία του ΕΣΥ όλης της χώρας είναι η έρευνα που διενήργησε η εταιρεία δηµοσκοπήσεων GPO, για λογαριασµό του ραδιοφωνικού σταθµού «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 FM. Συγκεκριµένα, παρά το ότι ενώ οι ερωτηθέντες κάτοικοι της χώρας µας σε ποσοστό 48,1%, επί του συνόλου των ερωτηθέντων οι οποίοι έκαναν χρήση των υπηρεσιών Υγείας το τελευταίο έτος, επισκέφθηκαν ιδιώτη γιατρό, συµβεβληµένο µε το Ταµείο τους -δηµόσιο σύστηµα Υγείας και αυτό στην πραγµατικότητα- και το 45,6% επισκέφθηκαν γιατρό του ΕΣΥ, αξιοσηµείωτο είναι ότι το 60% των ερωτηθέντων οι οποίοι χρειάστηκε να νοσηλευθούν (10,8% του συνόλου) απευθύνθηκε σε δηµόσιο νοσοκοµείο (του ΕΣΥ, Πανεπιστηµιακό, Στρατιωτικό κ.λπ.), ενώ το 22,4% (4% του συνόλου) σε ιδιωτικό νοσοκοµείο ή κλινική συµβεβληµένο/η µε το Ταµείο του.
Πάντως, η συνολική εµπειρία των ερωτηθέντων πολιτών από την επαφή τους µε το σύστηµα Υγείας καταγράφεται ως αντιφατική, καθώς ένα µέρος των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν θετική εµπειρία (31,4%), ενώ αντίθετα το 29,8% χαρακτηρίζουν αρνητική την πρόσφατη εµπειρία τους µε το σύστηµα Υγείας. Τα υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης καταγράφονται στους πολίτες άνω των 65 ετών (47,1%) και στους ερωτώµενους µε υψηλά εισοδήµατα (42,8%). Αντίστοιχα, τα υψηλότερα ποσοστά κακής εµπειρίαςπαρατηρούνται στους άνεργους (59,1%). Είναι πιθανόν, λοιπόν, η διαφαινόµενη εµπιστοσύνη των ερωτηθέντων πολιτών στο ΕΣΥ να είναι αναγκαστική και όχι ουσιαστική, καθώς, όταν τέθηκε το ερώτηµα αν οι πολίτες θα προτιµούσαν να επισκέπτονται ιδιώτες γιατρούς ή γιατρούς του ∆ηµοσίου, το 56,5% ανέφεραν ότι προτιµούν περισσότερο να επισκέπτονται ιδιώτη γιατρό έναντι του γιατρού του ∆ηµοσίου, µε την ίδια τάση να καταγράφεται και στην ερώτηση που αφορά τη νοσηλεία, όπου η ιδιωτική περίθαλψη προτιµήθηκε (52,8%) έναντι των δηµόσιων νοσοκοµείων (44,4%). Οπως αναφέρουν και οι ίδιοι οι ερευνητές της GPO, παρά τη χαµηλή ικανοποίηση των πολιτών από το δηµόσιο σύστηµα Υγείας, η εµπιστοσύνη στις δηµόσιες υπηρεσίες Υγείας παραµένει σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, µε ένα σηµαντικό ποσοστό πολιτών να τις θεωρεί αξιόπιστες.
«Απαγορευτικό» το κόστος.
Την ίδια στιγµή, βεβαίως, άνεργοι και πολίτες µε χαµηλά εισοδήµατα δηλώνουν ότι αντιµετωπίζουν σοβαρά εµπόδια στη δυνατότητά τους να απευθυνθούν στο σύστηµα Υγείας, αλλά και στην ίδια την πρόσβασή τους στο σύστηµα Υγείας. Συγκεκριµένα, η έρευνα της GPO καταγράφει περιπτώσεις όπου οι ερωτηθέντες πολίτες δεν µπόρεσαν να λάβουν υπηρεσίες Υγείας λόγω κόστους (33%), αναδεικνύοντας τη σηµασία της οικονοµικής επιβάρυνσης ως παράγοντα αποκλεισµού από το σύστηµα Υγείας.
Συγκεκριµένα, τα µεγαλύτερα ποσοστά µεταξύ των πολιτών που δεν έλαβαν υπηρεσίες Υγείας λόγω κόστους καταγράφονται στους άνεργους (47,4%) και στους πολίτες µε χαµηλά εισοδήµατα (41,4%). Μάλιστα, σε ερώτηση που αφορούσε την πιθανή ύπαρξη προβληµάτων στην πρόσβασή τους στο σύστηµα Υγείας, σχεδόν 3 στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι συνάντησαν δυσκολίες. Οπως και στην περίπτωση του κόστους, τα µεγαλύτερα ποσοστά στις δυσκολίες πρόσβασης παρατηρούνται στους άνεργους (44,3%) και στους ερωτώµενους µε χαµηλά εισοδήµατα (39,4%), ενώ προβλήµατα αντιµετώπισαν και το 40,6% των ερωτώµενων που κατοικούν στη Βόρεια Ελλάδα.
Οι κυριότεροι λόγοι αφορούσαν την καθυστέρηση κλεισίµατος ραντεβού σε γιατρό του ∆ηµοσίου (79,7%) και τη δυσκολία κλεισίµατος ραντεβού σε συµβεβληµένο ιδιώτη γιατρό (42,8%). Επίσης, σχεδόν 7 στους 10 ερωτώµενους ανέφεραν ότι χρειάστηκε να καταβάλουν χρήµατα για την κάλυψη των υπηρεσιών Υγείας, που χρησιµοποίησαν τους τελευταίους 12 µήνες, τόσο στον δηµόσιο όσο και στον ιδιωτικό τοµέα.
Απαίτηση για νέες δοµές
Εξάλλου, σε ερώτηση για τις προτεινόµενες από την κυβέρνηση αλλαγές, οι ερωτηθέντες πολίτες εστίασαν στην ανάγκη για ανάπτυξη νέων δηµόσιων νοσοκοµειακών δοµών (59,4%), στην ανάπτυξη νέων δηµόσιων δοµών εξωνοσοκοµειακής περίθαλψης (40,4%) και στην ανάπτυξη άλλων εξειδικευµένων δηµόσιων δοµών, π.χ. µονάδες αιµοκάθαρσης κ.λπ. (30,2%). Οµως, όσον αφορά την αξιολόγηση της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας, η πλειονότητα των ερωτηθέντων πολιτών δηλώνουν ότι πιστεύουν πως από το 2019 µέχρι σήµερα η κατάσταση στο Εθνικό Σύστηµα Υγείας έχει επιδεινωθεί (49%), ενώ το 30,1% θεωρούν ότι έχει παραµείνει ίδια.
Τέλος -και όχι το λιγότερο σηµαντικό εύρηµα της έρευνας της GPO-, στο κρίσιµο ερώτηµα, το οποίο αφορούσε εάν το δηµόσιο σύστηµα Υγείας ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών, χαρακτηριστικό όσο και πολύ ανησυχητικό για την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία τουυπουργείου Υγείας είναι ότι οι 3 ερωτηθέντες στους 4 απάντησαν αρνητικά…
Κυριακάτικη Απογευματινή