Αλλάζει το τοπίο στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση. Παραρτήµατα µεγάλων ξένων Πανεπιστηµίων βρίσκονται στην τελική ευθεία για να ιδρυθούν στη χώρα, όπως το Sorbonne Paris Nord στην Αθήνα και το «Anatolia» στη Θεσσαλονίκη, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη 100 και πλέον συµπράξεις ελληνικών δηµόσιων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυµάτων µε κορυφαία ξένα Πανεπιστήµια, µεταξύ των οποίων το Yale και το Πανεπιστήµιο της Καλιφόρνιας, που έχουν αιτηθεί -για αρχή τουλάχιστον- τη δηµιουργία κοινών µεταπτυχιακών προγραµµάτων. Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, κάνει λόγο για το τέλος της εποχής των «κλειστών συνόρων» για τα Πανεπιστήµια και βάζει ως στόχους τη διεθνοποίηση των ελληνικών Πανεπιστηµίων, προκειµένου η χώρα να καταστεί περιφερειακό κέντρο Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης και να έρθουν ξένοι φοιτητές να σπουδάσουν στην Ελλάδα.
Σύµφωνα µε τις τελευταίες πληροφορίες, περισσότερα από 100 ξένα Πανεπιστήµια έχουν ζητήσει συνεργασία µε τα ελληνικά και θέλουν να προχωρήσουν στην κατάρτιση κοινών µεταπτυχιακών προγραµµάτων σπουδών. Οι προτάσεις αυτές βρίσκονται στη διαδικασία της εξέτασης και αναµένεται να ανακοινωθούν έως το τέλος της άνοιξης. Ο προϋπολογισµός της δηµόσιας δαπάνης για τη διεθνοποίηση των Πανεπιστηµίων ανέρχεται συνολικά σε 62.000.000 ευρώ, ενώ στις αιτήσεις που εξετάζονται στο υπουργείο Παιδείας περιλαµβάνονται, µεταξύ άλλων, και εµβληµατικά Πανεπιστήµια, όπως το Harvard, το Columbia και το Yale, τα Πανεπιστήµια της Καλιφόρνιας, της Βοστόνης και του Τέξας, η Σορβόνη και το ιταλικό Πανεπιστήµιο Σαπιέντζα.
Η προσπάθεια προσέλκυσης φοιτητών από άλλες χώρες θα πραγµατοποιηθεί και µε τη διευκόλυνση των διαδικασιών σε θέµατα που αφορούν τους φοιτητές, όπως η χορήγηση φοιτητικής βίζας, για την οποία, σύµφωνα µε πληροφορίες, αναµένεται να υπάρξουν ρυθµίσεις από τα συναρµόδια υπουργεία Παιδείας, Εξωτερικών και Μετανάστευσης. Στο τέλος των µεταπτυχιακών σπουδών θα χορηγείται τίτλος από κοινού και από τα δύο Πανεπιστήµια ή δύο διακριτοί, ένας από κάθε συνεργαζόµενο Πανεπιστήµιο. Σύµφωνα µε το υπουργείο Παιδείας, το πρόγραµµα αφορά αποκλειστικά κοινά µεταπτυχιακά προγράµµατα σπουδών (Joint Master ή Dual Master).
Συνάντηση µε Μητσοτάκη
Την ίδια ώρα στην τελική ευθεία βρίσκεται και η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων για την ίδρυση και λειτουργία µη κρατικών Πανεπιστηµίων στην χώρα ως παραρτηµάτων ξένων Πανεπιστηµίων. Η κατάθεση αιτήσεων συνεχίζεται, ενώ ήδη εκπρόσωποι του Πανεπιστηµίου Sorbonne Paris Nord ήρθαν στην Αθήνα και πραγµατοποίησαν συνάντηση µε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο. Το Πανεπιστήµιο θα προσφέρει εκπαίδευση στη νοµική επιστήµη, στα Οικονοµικά και στη Φυσική Αγωγή. Πρόσβαση θα έχουν Ελληνες και ξένοι φοιτητές, µε δυνατότητα οικονοµικής υποστήριξης υπό τη µορφή υποτροφιών, στο πλαίσιο του προγράµµατος «Σπουδές για Ολους», όπως επισηµαίνουν οι αρµόδιοι του Πανεπιστηµίου. Και τονίζουν: «Το Πανεπιστήµιό µας, που ιδρύθηκε πριν από 50 χρόνια, είναι ένα από τα 13 Πανεπιστήµια που διαδέχθηκαν τη Σορβόνη µετά το 1968. Κατατάσσεται στο 4,4% µεταξύ των κορυφαίων Πανεπιστηµίων στον κόσµο και σήµερα υποδέχεται περισσότερους από 25.000 φοιτητές σε πέντε πανεπιστηµιουπόλεις στην περιοχή του Παρισιού».
Επίσης και άλλα ξένα Πανεπιστήµια που συνεργάζονται µε κολέγια, τα οποία ήδη λειτουργούν στην Ελλάδα, αναµένεται να καταθέσουν αίτηση για αδειοδότηση λειτουργίας παραρτήµατος Μη Κρατικού Μη Κερδοσκοπικού Πανεπιστηµίου. Σχετική αίτηση αναµένεται και από το Πανεπιστήµιο Λευκωσίας. Τα κολέγια που αναµένεται να καταθέσουν, πέραν του IdEF που συνεργάζεται µε το Πανεπιστήµιο Sorbonne Paris Nord, είναι τα εξής: Μητροπολιτικό Κολλέγιο, New York College, BCA, Deree, Anatolia College, Aegean OMIROS College, City College και Hellenic American College.
Οπως ανακοίνωσε το Συµβούλιο των Εφόρων, το «Ανατόλια» θα συµµετάσχει στη διαδικασία υποβολής αίτησης έως την 31η Μαρτίου 2025, µετά την παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας, προκειµένου η άδεια να αφορά το ακαδηµαϊκό έτος 2025-2026. Οι σχολές που θα λειτουργήσουν σε προπτυχιακό επίπεδο είναι: ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονοµικών (Business), Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών (Humanities and Social Sciences), Τεχνολογίας και Επιστηµών (Technology & Sciences).
Με την αίτηση για χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτήµατος Νοµικού Προσώπου Πανεπιστηµιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ) υποβάλλεται εγγυητική επιστολή ποσού 2 εκατ. ευρώ για κάθε αίτηση, προσαυξανόµενη κατά 500.000 ευρώ για κάθε επιπλέον σχολή. Στην αίτηση θα πρέπει να αναφέρονται τα προσφερόµενα Προγράµµατα Σπουδών µε τον πλήρη φάκελο διάρθρωσης και οργάνωσής τους, τα οποία οδηγούν στην απονοµή του αντίστοιχου τίτλου σπουδών. Επίσης τα κριτήρια επιλογής και εισαγωγής υποψήφιων φοιτητών, αξιολόγησης και αποφοίτησης, που εφαρµόζονται από το παράρτηµα ΝΠΠΕ, η διάρκεια σπουδών των προσφερόµενων Προγραµµάτων Σπουδών και το ύψος των διδάκτρων, τα δικαιώµατα και οι υποχρεώσεις των φοιτητών, καθώς και ο αριθµός των φοιτητών που µπορούν να φοιτήσουν.Σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας, η εγγυητική επιστολή καταπίπτει υπέρ του Ελληνικού ∆ηµοσίου.
Κυριακάτικη Απογευματινή