Για δυσκολία να επανέλθει το νησί της Σαντορίνης στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση που ήταν πριν από τους σεισμούς έκανε λόγο ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, την ώρα που ο Εγκέλαδος εξακολουθεί να επισκέπτεται τη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Άνυδρο. Παράλληλα, ο κίνδυνος κατολισθήσεων στη Σαντορίνη από τη σεισμική ακολουθία είναι αυτό που μελετάται διεξοδικά από τη Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, που επισημαίνει ότι η αποσταθεροποίηση των πρανών μπορεί να οδηγήσει σε κατολισθήσεις ακόμη και μετά την παύση της σεισμικής δραστηριότητας, όπως ύστερα από μια έντονη βροχόπτωση.
«Τα δύσκολα αρχίζουν για εμάς από τώρα και πέρα. Μέσα σε έναν μήνα θα πρέπει να γίνουν πάρα πολλά πράγματα, τόσα όσα δεν έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και αυτό διότι αρχίζει η επόμενη τουριστική περίοδος, που έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί η Σαντορίνη συμβάλλει ουσιαστικά κατά 2,5%-3% μόνη της στο ΑΕΠ», είπε ο κ. Λέκκας, ενώ τόνισε ότι το θέμα δεν είναι μόνο οι κατολισθήσεις και η αντιμετώπισή τους, αλλά «είναι όλα αυτά τα θέματα τα οποία ουσιαστικά κρύβαμε κάτω από το χαλί τα τελευταία 25 χρόνια», είπε στην ΕΡΤ.
Κτίσματα πολυτελείας
Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2002 το Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε κάνει την οριοθέτηση της Καλντέρας «που είναι ένα δημόσιο κτήμα χωρίς νομή και κατοχή κανενός ανθρώπου», όριο που «έχει καταστρατηγηθεί». Όπως είπε, η μισή Καλντέρα έχει γεμίσει κάτω από αυτό το όριο κτίσματα πολυτελείας, πισίνες και λοιπά. «Τώρα μαζί με όλα τα άλλα, με τις υποδομές και τα λοιπά που δεν αναπτύχθηκαν ταυτόχρονα και παράλληλα με την τεράστια τουριστική κίνηση, αναφύονται ως κυρίαρχα προβλήματα. Και βλέπουμε ότι η Σαντορίνη δεν μπορεί να αντέξει πια».
Όπως πρόσθεσε, οι Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Ηφαιστειακού Κινδύνου προσπάθησαν να προστατεύσουν τη Σαντορίνη: «Είναι και η βιτρίνα της χώρας που οφείλουμε όλοι να την προστατεύουμε και να μη συγχέουμε πράγματα τα οποία είναι λιγάκι υπερβολικά».
Ο κ. Λέκκας, παρουσιάζοντας τα πιθανά σενάρια, τόνισε ότι το πρώτο, που είναι και το πιο πιθανό, είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση του φαινομένου και το δεύτερο ένας σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ ή και ελαφρώς μεγαλύτερου. Στη δεύτερη περίπτωση, όπως τόνισε, υπάρχει πιθανότητα 4% για την κατάρρευση 200-300 κτιρίων στην Καλντέρα. Αναφορικά με το Κολούμπο επισημάνθηκε ότι δεν αναμένεται να εκραγεί τα επόμενα 10.000 χρόνια, ενώ σε 200.000 χρόνια μπορεί να δημιουργηθεί νέο ηφαίστειο! Επιπλέον, αν και εφόσον εκδηλωθεί τσουνάμι, δεν θα ξεπερνά τα τρία με τέσσερα μέτρα. Τέλος, καταγράφηκαν μετακινήσεις του εδάφους, με το βόρειο τμήμα της Σαντορίνης να μετατοπίζεται κατά οκτώ εκατοστά και το νότιο κατά τέσσερα εκατοστά, αλλά αυτές δεν επηρεάζουν την επιχειρησιακή διαχείριση.
Εφημερίδα Απογευματινή