«∆εν έχω κάνει τίποτα, κάντε µου τον ορό της αλήθειας», φώναζε κλαίγοντας, κατά τη διάρκεια της δίκης της, η 56χρονη Μαρία Σαµπανιώτη, που έµεινε γνωστή στα ελληνικά εγκληµατολογικά χρονικά ως η δολοφόνος µε τα τηγανόψωµα, που οδήγησε στον θάνατο τρεις ανθρώπους.
Ηταν 18 Ιανουαρίου 1992, όταν επτά άτοµα από την ίδια γειτονιά µεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκοµείο Πειραιά και στο Νοσοκοµείο «Μεταξά», σε κρίσιµη κατάσταση, καθώς είχαν υποστεί βαρύτατη τροφική δηλητηρίαση. Επρόκειτο για τον 60χρονο Θεόδωρο Μουστόπουλο, την 56χρονη σύζυγό του Ελένη και τον 33χρονο γιο τους Κώστα, όπως επίσης και τη 46χρονη Ειρήνη Κληµατσά και τον 24χρονο γιο της Αντώνη, ενώ σε κρίσιµη κατάσταση µεταφέρθηκαν και δύο αλλοδαποί επισκέπτες στην οικία Μουστοπούλου, οι Γιάννης και Σουλτάν Μουραπτάνγιεφ. Και οι επτά είχαν δοκιµάσει από την ίδιαζύµη για τηγανόψωµα που είχε προσφέρει ως «δώρο» στις οικογένειες Μουστοπούλου και Κληµατσά η γειτόνισσά τους Μαρία Σαµπανιώτη.
Τα αποτελέσµατα του ελέγχου από το Τοξικολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστηµίου Αθηνών σε υπολείµµατα της ζύµης και στα ψηµένα τηγανόψωµα έδειξαν ότι αυτά που έφαγαν οι γείτονες της Σαµπανιώτη περιείχαν παραθείο, ενώ η ζύµη που έφαγε η ίδια και η οικογένειά της ήταν «καθαρή».
Η 56χρονη υποστήριξε στους αστυνοµικούς ότι δεν είχε ιδέα πώς βρέθηκε µέσα στη ζύµη της το δηλητήριο που χρησιµοποιείται σε γεωργικά φάρµακα και εντοµοκτόνα και οδήγησε στον θάνατο τον Θεόδωρο Μουστόπουλο, την Ειρήνη και τον Αντώνη Κληµατσά. «∆εν είµαι νέα νοικοκυρά. ∆εν µπορώ να µπερδέψω το αλάτι µε το δηλητήριο. Πήγα να κάνω ένα καλό και πώς µπλέχτηκα έτσι, Θεέ µου!», ισχυρίστηκε.
Μετά την έρευνα των αστυνοµικών, αποδείχθηκε πως το κίνητρό της ήταν η επιθυµία της να παντρέψει τις κόρες της µε τον Κώστα Μουστόπουλο και τον Αντώνη Κληµατσά κι επειδή εκείνοι αρνήθηκαν, αποφάσισε να εκδικηθεί τους ίδιους και τις οικογένειές τους µε αυτόν τον φρικτό τρόπο.
Βέβαια, η Μαρία Σαµπανιώτη αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι κάποιος άλλος έριξε το δηλητήριο στη ζύµη. Συγκεκριµένα, υπέδειξε ως ύποπτη τη γειτόνισσά της Αγάπη Κοασίδου, ενώ άφησε υπαινιγµούς και για την κόρη της, Ελισάβετ.
Ζήτησε «ορό της αλήθειας»
Η δίκη της 56χρονης, που ήταν γεµάτη συγκλονιστικά στιγµιότυπα και συναισθηµατική ένταση, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1993 στο Μικτό Ορκωτό ∆ικαστήριο Αθηνών και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του ίδιου έτους.
Το δικαστήριο την έκρινε ένοχη, καταδικάζοντάς την σε τρεις φορές ισόβια και επιπλέον 25 χρόνια κάθειρξη, µε την ίδια να επαναλαµβάνει την αθωότητά της και να ζητεί τον «ορό της αλήθειας». «Ο Θεός είναι από πάνω, κι αν λέω ψέµατα, να µε κάψει. Λυπάµαι για τις τρεις ψυχούλες που έφυγαν. ∆εν τους έκανα κακό. Και µε τις δύο οικογένειες είχα πάρα πολύ καλές σχέσεις», ανέφερε, µεταξύ άλλων. Αξίζει να σηµειωθεί πως ο εισαγγελέας Σταύρος Μαντακιοζίδης αποκάλεσε τη Σαµπανιώτη «νέα Φραγκογιαννού» -πρόκειται για τη «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαµάντη-, υπογραµµίζοντας στην αγόρευσή του: «Μέσα στην ψυχή της έκρυβε µεγάλο µίσος. Προσπάθησε να εξολοθρεύσει -και το έκανε- δύο οικογένειες. Φαινοµενικά µοιάζει αθώα. Αν αφεθεί ελεύθερη, όµως, θα αποτελέσει µεγαλύτερο κίνδυνο και από τον Ρωχάµη».
Τι ανέφερε ο Τύπος της εποχής
Η ειδεχθής τριπλή δολοφονία απασχόλησε και τον Τύπο της εποχής, µε «Τα Νέα», που κυκλοφόρησαν στις 20 Ιανουαρίου 1992, να κάνουν λόγο για ένα «θρίλερ από ζύµη δηλητήριο», και την «Απογευµατινή», που κυκλοφόρησε στις 21 Ιανουαρίου 1992, να αναφέρεται «στο αλεύρι που ήταν ‘‘ποτισµένο’’ µε δηλητήριο» και στα «3 από τα 7 άτοµα που έφαγαν τα τηγανόψωµα και χαροπάλευαν».
Λίγες ηµέρες αργότερα, και συγκεκριµένα στις 26 Ιανουαρίου 1992, η «Απογευµατινή» ανακοίνωσε τον θάνατο του πρώτου θύµατος της δολοφόνου, του Θεόδωρου Μουστόπουλου, από τη «φαρµακωµένη ζύµη», ενώ στις 3 Νοεµβρίου 1992, και αφού έχουν καταλήξει και τα τρία θύµατά της, η ίδια εφηµερίδα ανέφερε πως «η Σαµπανιώτη θα καθίσει στο εδώλιο του Κακουργιοδικείου της Αθήνας, κατηγορούµενη για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή».
Στις 30 Απριλίου 1993, όταν και ξεκίνησε η δίκη της Μαρίας Σαµπανιώτη, «Τα Νέα» φιλοξένησαν ρεπορτάζ για τη «γεµάτη κλάµατα απολογία της», κατά την οποία
«αρνήθηκε τις κατηγορίες για τις δηλητηριάσεις».
Η αποφυλάκισή της το 2011
Η ποινή της «σατανικής νοικοκυράς µε τα τηγανόψωµα» δεν άλλαξε ούτε στη δίκη σε δεύτερο βαθµό στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών το 1997, αλλά ούτε και µετά την επανεκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο το 2000.
Τελικά, η Μαρία Σαµπανιώτη αποφυλακίστηκε το 2011, έχοντας εκτίσει ποινή φυλάκισης 19 ετών για τη δολοφονία τριών ανθρώπων
Εφημερίδα Απογευματινή