Σαντορίνη: Σεισμός 5,1 Ρίχτερ ανοικτά της Αμοργού – Παραμόρφωση εδάφους και φόβοι για 6άρι

Τα δύο ενδεχόμενα που διερευνούν οι ειδικοί στη Σαντορίνη. Για άνοδο του μάγματος κάνει λόγο ο Τσελέντης
08:58 - 17 Φεβρουαρίου 2025

Με ένα σεισμό πάνω από 5 Ρίχτερ σήμερα το πρωί και δύο δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ τη νύχτα, συνεχίστηκε η σεισμική δραστηριότητα στις κυκλάδες.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 09:49 σε απόσταση 231 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 21 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Δύο σεισμικές δονήσεις άνω των 4 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (17.02.2025) και χθες βράδυ στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκε νέο μπαράζ σεισμών στα νησιά των Κυκλάδων, με τις μεγαλύτερες δονήσεις να φτάνουν σε μέγεθος τα 4,2 και τα 4,5 Ρίχτερ.

Αυξημένη εδαφική παραμόρφωση

Σαν τη «γάτα με το ποντίκι», το φαινόμενο στις Κυκλάδες κυκλώνει γεωγραφικά όχι μόνο την Άνυδρο αλλά και την επιστημονική κοινότητα. Ήδη πάντως στη ρητορική των επιστημόνων έχουν προστεθεί όλο και περισσότερες αναφορές στην ηφαιστειακή δραστηριότητα. Τα τελευταία 24ωρα, σχετική ύφεση παρουσιάζει η σεισμική ακολουθία στην Άνυδρο, ενώ ήδη άρχισαν να επιστρέφουν κάποιοι από τους κατοίκους που είχαν εγκαταλείψει άρον άρον το νησί. Πάντως, σύμφωνα με χθεσινή ανάρτηση του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου «τα δύο ενδεχόμενα που διερευνάμε παραμένουν:

1) Πρόκειται για μόνιμη ύφεση, η οποία θα συνεχιστεί χωρίς υπέρβαση του μεγέθους 5,3 και η ακολουθία θα ολοκληρωθεί σταδιακά.

2) Πρόκειται για πρόσκαιρη σεισμική ησυχία που προηγείται ενός ακόμη ισχυρού σεισμού. Η διερεύνηση συνεχίζεται».

Την ίδια ώρα, όπως εξήγησαν οι επιστήμονες των δύο επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) που συνεδρίασαν χθες, παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης αυξημένη εδαφική παραμόρφωση. Από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και χθες καταγράφηκαν 1.300 δονήσεις με μέγεθος άνω του 3 Ρίχτερ (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος τα 5,3).

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, τελικά η δραστηριότητα οφείλεται σε συνδυασμό τεκτονικών αιτιών και βαθύτερου μαγματισμού. Πάντως οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι, με βάση τούς μέχρι τώρα ελέγχους, τα δημόσια κτίρια έχουν επιδείξει πολύ καλή συμπεριφορά στις σεισμικές φορτίσεις, όμως τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025, ενώ διατηρούνται και όλα τα προληπτικά μέτρα.

Με αναφορά στο φαινόμενο ξεκίνησε και ο πρωθυπουργός την εβδομαδιαία του ανασκόπηση. Στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η επιστημονική κοινότητα αντιμετωπίζει «ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, με αυξομειώσεις στη δυναμική του, που δεν επιτρέπει μέχρι στιγμής ασφαλή εκτίμηση για την εξέλιξή του». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση και παίρνουμε κάθε πρόσφορο προληπτικό μέτρο, ακολουθώντας τις υποδείξεις των ειδικών που στελεχώνουν τις Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ».

Κίνδυνος

Το σενάριο της ηφαιστειακής δραστηριότητας κερδίζει πια ξεκάθαρο έδαφος. Σε ανάρτησή του ο Άκης Τσελέντης υποστηρίζει την άποψη ότι «προς το παρόν έχουμε άνοδο μάγματος που προσπαθεί να βρει διαφυγή στην επιφάνεια, ώστε να εκτονωθεί η υπερβολική πίεση» και εύχεται να είναι μια ήπια έκρηξη, ενώ επισημαίνει ότι παραμένει ο κίνδυνος για μια μεγαλύτερη δόνηση της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Καθαρά ηφαιστειακούς χαρακτήρισε τους σεισμούς του Σαββάτου στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού και ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης, που ζήτησε να υπάρξει και ευρύτερη σύσκεψη και με ξένους ειδικούς.

Ταυτόχρονα, το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο «διαβάζει» αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο, την οποία μεταφράζει ως σημάδι πιθανής ηφαιστειακής διέγερσης. «Ακούγεται κάποιος θόρυβος. Δεν μπορούμε να ξέρουμε με βεβαιότητα τι συμβαίνει», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανάρτηση, ενώ ο γεωφυσικός και σεισμολόγος Luis Donoso επικεντρώνεται στο γεγονός ότι «οι σταθμοί Thera (Σαντορίνη) και Ape (Απείραθος) παρουσιάζουν σταθερή αύξηση του σεισμικού πλάτους».

Στην αλλαγή του μοτίβου προστέθηκε και ένα έντονο βουητό, το βράδυ του Σαββάτου, που συνόδευε κάθε δόνηση. Αυτό συνυπολόγισαν και οι επιστήμονες του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, ωστόσο διαφώνησε ο δρ. Βασίλης Καραστάθης, διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου: «Κακώς φοβήθηκαν κάποιοι. Δημιουργήθηκε μια αίσθηση ότι υπήρχε ένα είδος θορύβου ηφαιστειακής δραστηριότητας, volcanic tremor λέγεται αυτό. Ωστόσο δεν ήταν τέτοιο. Ήταν πολύ πυκνή σειρά σεισμών».