Η συνεχής σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης, αλλά με άλλους ρυθμούς και ένταση δημιουργούν νέα δεδομένα στην περιοχή, με τον ακαδημαϊκό Κώστα Συνολάκη να μιλάει για «ηφαιστειακούς σεισμούς».
«Χθες το βράδυ καταγράφηκαν σεισμοί διαφορετικού τύπου, που υποδεικνύουν ότι ανεβαίνει ηφαιστειακό μάγμα», τόνισε ο ακαδημαϊκός μιλώντας στο ΕΡΤNews.
«Συνέβη ένα ηφαιστειακό σμήνος, το οποίο, όπως λένε οι σεισμολόγοι, είχε πάρα πάρα πολύ θόρυβο», σημείωσε ο καθηγητής, ο οποίος ανέφερε ότι πλέον οι επιστήμονες εξετάζουν και άλλες παραμέτρους.«Είναι η στιγμή να γίνει μια ευρύτερη σύσκεψη και με ξένους ειδικούς που έχουν εμπειρίες», τόνισε, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στην εμπειρία του 2011. Πρέπει να συγκρίνουμε το φαινόμενο με δεκάδες άλλες περιπτώσεις για να κατανοήσουμε
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι πάμε καλύτερα μόνο βάσει του αριθμού των σεισμών. Αν αλλάζει τόσο γρήγορα η φύση τους και γίνονται ξεκάθαρα ηφαιστειακοί, τότε το φαινόμενο πρέπει να επανεξεταστεί», επισήμανε.Ερωτηθείς για το πώς εκτιμά ότι θα εξελιχθεί το φαινόμενο δήλωσε ότι υπάρχουν δύο πιθανές εκδοχές: «Μπορεί η άνοδος του μάγματος να προκαλέσει το σχηματισμό ενός μικρού ηφαιστειακού κώνου ή να οδηγήσει σε έναν μεγαλύτερο σεισμό».
Σε φάση έξαρσης το ηφαίστειο βρίσκεται
Ο κ. Συνολάκης επανέλαβε ότι από την αρχή είχε εκφράσει την εκτίμηση πως οι σεισμοί μπορεί να μην είναι τεκτονικοί, αλλά να συνδέονται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα.
«Είμαστε δίπλα σε ένα ηφαίστειο που βρίσκεται σε φάση έξαρσης. Οι μετατοπίσεις και οι σεισμοί δείχνουν ότι μάγμα ανεβαίνει προς την επιφάνεια, προκαλώντας τη θραύση των ρηγμάτων», εξήγησε.Σε ερώτηση για το αν το φαινόμενο θα μπορούσε να σβήσει, απάντησε: «Προφανώς μπορεί. Το έχουμε ξαναδεί. Ωστόσο, πρέπει να αξιολογήσουμε και άλλες παραμέτρους, όπως οι παραμορφώσεις του εδάφους, οι μετρήσεις του βυθού και τα ηφαιστειακά αέρια».Όσο για το αν η δραστηριότητα θα συνεχιστεί μέχρι το Πάσχα, ο κ. Συνολάκης απάντησε: «Μόνο ο Εγκέλαδος το γνωρίζει. Εάν η σεισμικότητα συνεχίσει να μειώνεται και την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούμε να εξάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα».
Ήρεμη νύχτα στη Σαντορίνη, αλλά το βουητό ανησυχεί τους κατοίκους
Μια ήρεμη σχετικά νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Σαντορίνης και των γύρω νησιών, καθώς οι σεισμοί που σημειώθηκαν το βράδυ δεν ξεπέρασαν τα 4 Ρίχτερ.
Ο ισχυρότερος σεισμός, που σημειώθηκε στις 5:47 τα ξημερώματα στα ανοιχτά της Σαντορίνης, ήταν μεγέθους 4 Ρίχτερ και σημειώθηκε στο ίδιο σημείο στη θαλάσσια περιοχή προς την Αμοργό.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, στις 05:37 το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Ο θόρυβος που προκαλεί ανησυχία
Ανησυχία προκαλεί ένα tweet του Ευρωμεσωγειακού Σεισμικού Κέντρου στο οποίο αναφέρει: «Επιβεβαιώθηκε. Υπάρχει μια λιγότερο ή περισσότερο συνεχής δόνηση στην περιοχή της Σαντορίνης. Φαίνεται ότι δεν μπορεί να φανεί κάτι (αλλά είναι νύχτα) μόνο ότι ακούγεται κάποιος θόρυβος. Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι συμβαίνει».
Και παραθέτει tweet του Γεωφυσικού και Σεισμολόγου: «Τα τελευταία 40 λεπτά παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο στους σταθμούς της περιοχής. Οι σταθμοί THERA (Σαντορίνη) και APE (Απείραθος) παρουσιάζουν μια σταθερή αύξηση του σεισμικού πλάτους, το οποίο είναι πλέον συνεχές» αναφέρει ο Γεωφυσικός και Σεισμολόγος.
It is confirmed. There is a more or less continuous tremor in the area of #Santorini. It seems that nothing can be seen (but it is night time) but that some noise can be heard. We do not know for sure what is going on https://t.co/ucIfgqPTU4
— EMSC (@LastQuake) February 14, 2025
Λίγη ώρα αργότερα ο ίδιος επανήλθε με νέο tweet , έγοντας πως οι δονήσεις κόπασαν και επανέρχονται σε κανονικά επίπεδα.
Αν και δεν παρατηρούνται προς το παρόν ορατές αλλαγές, ορισμένοι κάτοικοι αναφέρουν ασυνήθιστους θορύβους από το υπέδαφος.
Οι ειδικοί εικάζουν ότι θα μπορούσε να είναι η κίνηση μάγματος στο υπέδαφος, αλλά το φαινόμενο εξακολουθεί να μελετάται.