Από το σκάνδαλο Κοσκωτά, στη Novartis και τα Τέµπη

Με αφορµή το αίτηµα του ΠΑΣΟΚ, η «Κυριακάτικη Απογευµατινή» θυµάται τις 10 προανακριτικές που συγκροτήθηκαν από το 1989 έως το 2018
18:45 - 13 Φεβρουαρίου 2025

Αίτηµα για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης -γνωστής και ως προανακριτικής- κατέθεσε προ ηµερών το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ, προκειµένου να διερευνηθούντυχόν ποινικές ευθύνες του υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου για την τραγωδία των Τεµπών. Με αφορµή το αίτηµα του ΠΑΣΟΚ, η «Κυριακάτικη Απογευµατινή» κάνει αναδροµή στις 10 προανακριτικές που συγκροτήθηκαν από το 1989 έως το 2018.

Στα τέλη των ’80s η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη του σκανδάλου Κοσκωτά, αλλά και του σκανδάλου του γιουγκοσλαβικού καλαµποκιού. Στις 2.7.89 η κυβέρνηση Τζαννετάκη (Ν.∆. – Συνασπισµός) κατέθεσε αίτηµα για προανακριτική κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονοµικών, Νίκου Αθανασόπουλου. Η πρόταση έγινε δεκτή και στις 23.8 αποφασίστηκε η παραποµπή του στο Ειδικό ∆ικαστήριο, µε τις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας σε έκδοση ψευδών βεβαιώσεων, πλαστογραφίας και συνέργειας σε πλαστογραφία.

Επίσης, αποφάσισε τη συνεκδίκαση τηςυπόθεσης για τους συµµετόχους µη πολιτικούς. Ο Ν. Αθανασόπουλος οµολόγησε ότι αποφάσισε τη συγκάλυψη του σκανδάλου, µαζί µε άλλους συναδέλφους του, τους οποίους δεν κατονόµασε, για λόγους εθνικού συµφέροντος. Η δίκη ξεκίνησε στις 28.5.1990 και στις 11.8.1990 ο πρώην υπουργός καταδικάστηκε σε 3 χρόνια και 6 µήνες. Παρά την καταδίκη του, ο Αθανασόπουλος επέστρεψε στο πολιτικό σκηνικό και εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 1993. Το 1994 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τού απένειµε χάρη.

Απροσδόκητη εξέλιξη

Στις 18.7.1989 η Βουλή αποφάσισε τη συγκρότηση προανακριτικής για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Μετά το πέρας της ολοκλήρωσης των εργασιών παραπέµφθηκαν σε
Ειδικό ∆ικαστήριο ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Αγαµέµνων Κουτσόγιωργας, ο Γιώργος Πέτσος και ο ∆ηµήτρης Τσοβόλας. Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ κατηγορήθηκε για ηθική αυτουργία σε απιστία και παθητική δωροδοκία για τη συµµετοχή του στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Το Ειδικό ∆ικαστήριο ξεκίνησε στις 11.3.1991 και ολοκληρώθηκε στις 16.1.1992. Η δίκη επεφύλασσε µια απροσδόκητη εξέλιξη, καθώς τον Απρίλιο του 1991 πέθανε, έπειτα από εγκεφαλικό που υπέστη µέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο Αγαµέµνων Κουτσόγιωργας, ο οποίος κατά πολλούς ήταν ο άνθρωποςκλειδί για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Στις 16.1.1992 το Ειδικό ∆ικαστήριο εξέδωσε την ετυµηγορία του. Ο Παπανδρέου αθωώθηκε µε µόλις επτά ψήφους υπέρ της αθώωσης και έξι κατά, ενώ ο ∆ηµήτρης Τσοβόλας και ο Γιώργος Πέτσος καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 2,5 ετών και 10 µηνών, αντίστοιχα.

Ιδιωτικοποιήσεις

Το 1993, µε τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της Πολιτικής Ανοιξης, συστάθηκε προανακριτική για την ιδιωτικοποίηση της ΑΓΕΤ-Ηρακλής, που οδήγησε στην παραποµπή σε Ειδικό ∆ικαστήριο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Ιωάννη Παλαιοκρασσά και του Ανδρέα Ανδριανόπουλου. Πάντως, στις αρχές του 1995, ο Ανδρέας Παπανδρέου ζήτησε την αναστολή των διώξεων  για πολιτικά πρόσωπα, τόσο για την υπόθεση της ΑΓΕΤ όσο και για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, και η Βουλή αποφάσισε τη µη παραποµπή τους.

Xειραγώγηση

Το 2005 συστάθηκε προανακριτική για το σκάνδαλο του Χρηµατιστηρίου. Η προανακριτική εστίασε κυρίως στις ευθύνες των πολιτικών προσώπων, των τραπεζικών στελεχών, των µελών του Χρηµατιστηρίου και των εταιρειών χρηµατοοικονοµικής διαχείρισης. Η υπόθεση διερευνήθηκε µε την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς, αλλά και της εκµετάλλευσης εσωτερικών πληροφοριών, καθώς υπήρξαν καταγγελίες για πολιτικά πρόσωπα που ενδέχεται να είχαν πληροφορίες για την πορεία του Χρηµατιστηρίου πριν από τις µεγάλες αλλαγές στις τιµές των µετοχών. Αν και έγιναν προσπάθειες να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και να επιβληθούν κυρώσεις, το σκάνδαλο δεν είχε πάντα σαφή νοµική κατάληξη. Παρά τις καταγγελίες, πολλές από τις υποθέσεις δεν οδήγησαν σε καταδίκες, ενώ και οι διαδικασίες συνεχίστηκαν µε αρκετές καθυστερήσεις.