Την Παρασκευή οι εκπρόσωποι του γαλλικού πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord αναμένεται να καταθέσουν στο υπουργείο Παιδείας αίτηση αδειοδότησης, αξιοποιώντας τον νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ή «νόμος Πιερρακάκη» που ψηφίστηκε πέρυσι.
Η αίτηση την Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, στις 10 π.μ., των εκπροσώπων του γαλλικού πανεπιστημίου θα αφορά στην αδειοδότηση μη κρατικού-μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου, ως παράρτημα του Πανεπιστημίου της Σορβόννης-Sorbonne Paris Nord, υπό την επωνυμία «Γαλλικό Πανεπιστήμιο της Ελλάδος – International Campus Sorbonne Paris Nord».
Προκειμένου να καταθέσουν την αίτηση, στο υπουργείο Παιδείας θα μεταβούν ο αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord, καθηγητής Olivier Oudar, η καθηγήτρια Anne Fauchon, πρύτανης της Σχολής Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου και ο πρόεδρος του Γαλλικού Κολλεγίου Ελλάδος Δρ. Στυλιανός Αμαργιανάκης, συνοδεία του Nicolas Eybalin, που είναι ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας σε θέματα πολιτισμού και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου.
Το Sorbonne Paris Nord είναι δημόσιο πανεπιστήμιο και ένα από τα 13 αυτόνομα που διαδέχθηκαν το ενιαίο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης μετά το 1968. Συνιστά έναν από τους βασικούς πόλους εκπαίδευσης και έρευνας στο βόρειο Παρίσι, έχοντας πέντε κάμπους στις περιοχές Villetaneuse, Bobigny, Saint-Denis, La Plaine Saint-Denis και Argenteuil.
Το 2022 είχε 25.000 φοιτητές και 930 διδάσκοντες, ενώ ο προϋπολογισμός του το 2023 ήταν 247,6 εκατ. ευρώ.
Θα είναι το πρώτο διεθνές πανεπιστήμιο που θα αιτηθεί να αξιοποιήσει το νόμο περί μη κρατικών πανεπιστημίων που ψηφίστηκε το Μάρτιο του 2024, φέρνοντας μια ριζική αλλαγή στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Πιερρακάκης: Έρχονται κι άλλες αιτήσεις μετά το Sorbonne Paris Nord
Η αίτηση από το Sorbonne Paris Nord θα είναι η πρώτη, αλλά σύντομα αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες, καθώς μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου εκτιμάται πως ο αριθμός τους θα είναι από 5 έως και 10. Την εξέλιξη αυτή είχε προαναγγείλει εχθές, Τρίτη, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Ήδη περιμένουμε τις πρώτες αιτήσεις από μη κρατικά πανεπιστήμια. Σύμφωνα με την πληροφόρησή μου, μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε την πρώτη, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα τις έχουμε όλες, κι αυτές πολύ σύντομα θα αξιολογηθούν από την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή για να μπορέσει να ξεκινήσει το σύστημα. Κάποιοι θα επιλέξουν να ξεκινήσουν το 25 κάποιοι θα επιλέξουν να ξεκινήσουν το 26», είπε συγκεκριμένα ο υπουργός.
Η διαδικασία για την έκδοση άδειας λειτουργίας
Η διαδικασία για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ), εκκινεί με την υποβολή αίτησης στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Στη συνέχεια η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου διαβιβάζει:
Α) Στην ΕΘΑΑΕ τα προβλεπόμενα στον νόμο δικαιολογητικά, προκειμένου η ΕΘΑΑΕ να εγκρίνει και να αποστείλει τη εγκριτική πράξη στο αρμόδιο Τμήμα και
Β) Στον ΕΟΠΠΕΠ τα προβλεπόμενα στον νόμο δικαιολογητικά για τη διατύπωση γνώμης ως προς τη συνδρομή των κτιριολογικών προϋποθέσεων.
Η άδεια χορηγείται με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κατόπιν έγκρισης και γνώμης από την ΕΘΑΑΕ και τον ΕΟΠΠΕΠ, αντίστοιχα. Το μητρικό ίδρυμα τού προς λειτουργία στην Ελλάδα παραρτήματος πρέπει να παρέχει στη χώρα του προγράμματα σπουδών και να απονέμει αντίστοιχους τίτλους σπουδών. Θα πρέπει να είναι αναγνωρισμένο στη χώρα του και πιστοποιημένο για την παροχή προγραμμάτων ανώτατης εκπαίδευσης και τη χορήγηση τίτλων σπουδών και θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο εθνικό μητρώο αναγνωρισμένων ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής του ΔΟΑΤΑΠ.
Για τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας ΝΠΠΕ πρέπει να πληρούνται τα εξής κριτήρια:
Κάθε ΝΠΠΕ να διαθέτει κατ’ ελάχιστο τρεις Σχολές, με ένα τουλάχιστον πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών η καθεμία.
Να προσφέρει για κάθε σχολή τουλάχιστον ένα πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών, που διαθέτει αξιολόγηση και πιστοποίηση στο πλαίσιο της χώρας προέλευσης και στη συνέχεια πιστοποιείται από την ΕΘΑΑΕ.
Να διαθέτει το προβλεπόμενο διδακτικό προσωπικό, το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό που εξασφαλίζει τη γραμματειακή οργάνωση, τον οργανωτικό σχεδιασμό, την αρτιότητα των εγκαταστάσεων.
Η εγκατάσταση πρέπει να είναι αυτοτελής με κατάλληλες κτιριακές υποδομές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, με πρόβλεψη και για δευτερογενείς εγκαταστάσεις εντός του ίδιου νομού. Να επαρκεί για τη διδασκαλία και μελέτη των φοιτητών, να διαθέτει λειτουργική βιβλιοθήκη, χώρους εργαστηρίων και έρευνας ανάλογα με τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών, καθώς και οπτικοακουστικά μέσα και εξοπλισμένη αίθουσα πολυμέσων με πρόσβαση στο διαδίκτυο