Χωρίς τέλος είναι οι σεισμοί στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, καθώς,νέος σεισμός μεγέθους 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στη Σαντορίνη το απόγευμα της Τετάρτης στις 20:34.Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το εστιακό βάθος του σεισμού είναι στα 13,9 χιλιόμετρα, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται στα 25 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Το ηφαίστειο έχει φύγει από την κατάσταση ηρεμίας, μία έκρηξη είναι πάντα πιθανή
Οπως δήλωσε ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος «Η σεισμική ακολουθία βρίσκεται ξανά στα επίπεδα των πρώτων ημερών και είναι κατά μήκος της Ανύδρου, μία περιοχή που έχει διεγερθεί περίπου στα 25 χιλιόμετρα» και τόνισε πως «η κατάσταση για τους κατοίκους των Κυκλάδων είναι δύσκολη. Η διάσταση του ρήγματος που έχει διεγερθεί και η συνέχεια της σεισμικής ακολουθίας καθιστούν πιθανό έναν ισχυρότερο σεισμό, όμως η Άνυδρος βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τα υπόλοιπα νησιά. Σε περίπτωση μεγαλύτερου σεισμού και εφόσον ένα νησί βρίσκεται εκτός της ζώνης του ρήγματος οι ζημιές θα είναι περιορισμένες» συμπλήρωσε.
Σχετικά με τα σενάρια για ενδεχόμενη ηφαιστειακή έκρηξη που εκφράζονται όλες αυτές τις ημέρες ο ίδιος δήλωσε πως «το ηφαίστειο βρίσκεται σε προηφαιστειακή έξαρση από τον Σεπτέμβριο, πριν την σεισμική αυτή ακολουθία των τελευταίων εβδομάδων και είναι ένα φαινόμενο που εξετάζεται ξεχωριστά» ενώ συμπλήρωσε πως μία ηφαιστειακή έκρηξη είναι πάντα πιθανή, καθώς έχει φύγει από την κατάσταση της ηρεμίας
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αμοργός
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε ο Δήμος της Αμοργού, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, κατόπιν απόφασης του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύσει έως και 11 Μαρτίου.
Σημειώνεται ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη κηρυχθεί και ο Δήμος Σαντορίνης.
Δεν αποκλείει ηφαιστειακή έκρηξη στη Σαντορίνη ο καθηγητής Κ. Συνολάκης
Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Σαντορίνης συνεχίζεται, με τον καθηγητή Κώστα Συνολάκη να αναφέρει ότι υπάρχει πιθανότητα ηφαιστειακής έκρηξης, αλλά όχι μεγάλης έντασης.
Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ο καθηγητής τόνισε ότι από το καλοκαίρι έχουν παρατηρηθεί παραμορφώσεις στο έδαφος στην περιοχή της Καλντέρας και αέρια που αναδύονται από τον βυθό του Κολούμπο, γεγονός που καθιστά την έκρηξη πιθανή.
Παρά τις ανησυχίες, ο κ. Συνολάκης εξήγησε ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί ποιο από τα ηφαίστεια της περιοχής μπορεί να εκραγεί, ενώ σε περίπτωση που συμβεί, η έκρηξη πιθανώς να προκαλέσει νέους σεισμούς.
Όσον αφορά τα δεδομένα που συλλέγονται από τους μετρητές στην Καλντέρα, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει πρόσβαση σε αυτά, κάτι που περιορίζει τις δυνατότητες ακριβούς πρόβλεψης της κατάστασης.