Σαντορίνη: Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Αμοργός

«Το σενάριο ενός ισχυρότερου σεισμού παραμένει πάντα στο τραπέζι», δηλώνει ο Παπαζάχος
16:17 - 12 Φεβρουαρίου 2025

Χωρίς τέλος είναι οι σεισμοί στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, στην περιοχή της Ανύδρου, με την επιστημονική κοινότητα να παραμένει έντονα προβληματισμένη για τη συνέχιση του φαινομένου της αλλεπάλληλης σεισμικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, λίγο μετά τις 3:00 τα ξημερώματα (03:14) σημειώθηκε σεισμός με μέγεθος 5 στην κλίμακα Pίχτερ με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται 24 χλμ. νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Επιπλέον, από τις 03:35 έως τις 04:23 καταγράφηκαν 4 σεισμικές δονήσεις άνω των 4 βαθμών με μέγιστο μέγεθος το 4,6 στις 04:14 και επίκεντρο τα 25 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Παράλληλα, διαδοχικές ήταν οι σεισμικές δονήσεις από τις 10.29 έως τις 12.02 στην ίδια περιοχή, καθώς καταγράφηκαν 8 σεισμοί άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Pίχτερ, με ισχυρότερη αυτή που σημειώθηκε στις 10:29 ( 4,9 ) με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται 27 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αμοργός

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε ο Δήμος της Αμοργού, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, κατόπιν απόφασης του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύσει έως και 11 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη κηρυχθεί και ο Δήμος Σαντορίνης.

Παπαζάχος: Όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά

Εξακολουθεί να προβληματίζει του σεισμολόγους, αλλά και τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου η συνεχής και έντονη σεισμική δραστηριότητα.

Ο σεισμολόγος κ. Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στον Γιώργο Πιέρρο δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο για την δραστηριότητα των σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων. «Το σενάριο ενός ισχυρότερου σεισμού παραμένει πάντα στο τραπέζι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος.

Όσο για το τέλος των σεισμών και το πότε το φαινόμενο θα εκτονωθεί ο κ. Παπαζάχος σημείωσε: «Εβδομάδες έως και μήνες θα χρειαστούν για να σταματήσει η σεισμική δραστηριότητα».

Τέλος για τους κατοίκους που εγκαταλείπουν το νησί της Σαντορίνης ο κ. Παπαζάχος συμπλήρωσε: «Ποτέ δεν είπαμε να φύγουν από το νησί οι κάτοικοι. Οι σύγχρονες κατασκευές αντέχουν τέτοιες σεισμικές δονήσεις».

Δεν αποκλείει ηφαιστειακή έκρηξη στη Σαντορίνη ο καθηγητής Κ. Συνολάκης

Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Σαντορίνης συνεχίζεται, με τον καθηγητή Κώστα Συνολάκη να αναφέρει ότι υπάρχει πιθανότητα ηφαιστειακής έκρηξης, αλλά όχι μεγάλης έντασης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ο καθηγητής τόνισε ότι από το καλοκαίρι έχουν παρατηρηθεί παραμορφώσεις στο έδαφος στην περιοχή της Καλντέρας και αέρια που αναδύονται από τον βυθό του Κολούμπο, γεγονός που καθιστά την έκρηξη πιθανή.

Παρά τις ανησυχίες, ο κ. Συνολάκης εξήγησε ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί ποιο από τα ηφαίστεια της περιοχής μπορεί να εκραγεί, ενώ σε περίπτωση που συμβεί, η έκρηξη πιθανώς να προκαλέσει νέους σεισμούς.

Όσον αφορά τα δεδομένα που συλλέγονται από τους μετρητές στην Καλντέρα, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει πρόσβαση σε αυτά, κάτι που περιορίζει τις δυνατότητες ακριβούς πρόβλεψης της κατάστασης.