Συνεχίστηκε όλη τη νύχτα η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, με μεγαλύτερη ήταν εντάσεως 5 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Αμοργό και στη Σαντορίνη και καταγράφτηκε στις 3:14, κάπου 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της κοινότητας της Αρκεσίνης Αμοργού. Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε περιοχές της Αττικής.
Σαντορίνη: Aλλεπάλληλοι σεισμοί μετά τη νέα ισχυρή δόνηση 4,9 Ρίχτερ
Μια νέα ισχυρή δόνηση έγινε αισθητή στις 10:29 το πρωί της Τετάρτης (12.2.2025) με επίκεντρο και πάλι την ίδια περιοχή ανοιχτά της Σαντορίνης. Οκτώ λεπτά αργότερα ακολούθησε νέος σεισμός 4,1 Ρίχτερ. Σημειώνεται πως όλες οι δονήσεις έχουν το ίδιο επίκεντρο ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό. Στη συνέχεια έγινε νέος σεισμός 3,8 Ρίχτερ.
Οι σεισμοί το πρωί της Τετάρτης:
Στις 10:29 σεισμός 4,9 Ρίχτερ
Στις 10:37 σεισμός 4,1 Ρίχτερ
Στις 10:43 σεισμός 3,8 Ρίχτερ
Στις 10:52 σεισμός 3,9 Ρίχτερ
Στις 10:56 σεισμός 4,1 Ρίχτερ
Στις 10:58 σεισμός 4,2 Ρίχτερ
Μετατόπιση επικέντρων προς την Αμοργό διαπίστωσε η Επιτροπή σεισμικού κινδύνου, που παρατείνει τα έκτακτα μέτρα μέχρι το Σάββατο.
Παπαζάχος: Η πιο δύσκολη ακολουθία που έχουμε δει
Για μικρή μετακίνηση των επικέντρων στην Αμοργό κάτι που είναι αρκετά συχνό ως φαινόμενο έκανε λόγο ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
Είναι πιο δύσκολη ακολουθία που έχουμε δει. Το δύσκολο είναι ότι το κεφάλι μας δεν θα ησυχάσει εύκολα. Η διάρκεια του φαινομένου αυτού είναι εβδομάδες ή και μήνες, δεν υπάρχει μαγικό κουμπί να κλείσουμε τη φύση αύριο ή μεθαύριο
Θα πρέπει να ζήσουμε με το σενάριο ότι για αρκετό διάστημα θα ζήσουμε με την ίδια δραστηριότητα.
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Γιατί δεν θέλουμε σεισμό 6 Ρίχτερ
«Στις μέχρι στιγμής επίσημες ανακοινώσεις των επιτροπών σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου πουθενά δεν αναφέρεται άνω οροφή των 6 Ρίχτερ. Ένας πολύ μεγαλύτερος σεισμός δεν θα βοηθούσε. Αν υποτεθεί ότι έχουμε μεγαλύτερο σεισμό ενδεχομένως να αποφορτίσει την κατάσταση αλλά μπορεί να είναι και βλαβερός» είπε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
«Δεν μπορώ να μπω στη λογική ότι θα εκτονώσει. Τότε μπαίνουν άλλα ζητήματα. Ο σεισμός με μέγεθος 6 τότε αποκτά δυνατότητες διέγερσης και άλλων ρηγμάτων. Αυτό το λαμβάνουν υπόψη;» πρόσθεσε
Κατά τον ίδιο «μετά τις 5 Φεβρουαρίου και παρά τον 5,3 υπάρχει μια σταθερότητα. Το μέσο μέγεθος των σεισμών έχει αρχίσει να μειώνεται όπως και το πλήθος. Δεν έχει τα επιθετικά χαρακτηριστικά που είχε πριν τις 5 Φεβρουαρίου».
Τσελέντης: Μπορεί να έχουμε σεισμό 6 Ρίχτερ στις Κυκλάδες – Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο
Νέα ανάρτηση για την εξέλιξη των σεισμών στη Σαντορίνη και τις Κυκλάδες έκανε το πρωί της Τετάρτης ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, αφενός απαντώντας «ναι» στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο για σεισμό 6 Ρίχτερ στην περιοχή και αφετέρου περιγράφοντας το – κατά τον ίδιο – «χειρότερο σενάριο ενεργοποίησης του μεγάλου ρήγματος της Αμοργού».
Ο κ. Τσελέντης επιμένει, επίσης, ότι υπάρχει «αμφίδρομη σχέση ρηγμάτων και ανόδου του μάγματος» προσθέτοντας ότι και o ενδεχόμενος σεισμός των 6 Ρίχτερ και ο ενδεχόμενος μεγαλύτερος σεισμός, «θα δώσουν τσουνάμι».