Πάνω από 14.000 σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό – Αυξάνεται ο κίνδυνος κύριου σεισμού άνω των 5,2 Ρίχτερ

Έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους στη Σαντορίνη αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας
16:59 - 11 Φεβρουαρίου 2025

Πάνω από 14.000 σεισμοί καταγράφτηκαν από το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου 2025, με μεθόδους μηχανικής μάθησης και με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 9η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 109 σεισμοί, εκ των οποίων 14 με μεγέθη M≥4.0 και 2 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 20:16:30 (ώρα Ελλάδος) και είχε μέγεθος Μ=5.2, ενώ στις 22:37:26 (ώρα Ελλάδος) ακολούθησε σεισμός με Μ=5.0.

Χάρτης κατανομής σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων (Σαντορίνη-Αμοργός-Ίος) που καταγράφηκαν στις 9 Φεβρουαρίου (ανάλυση με τεχνητή νοημοσύνη) και στις 10 Φεβρουαρίου (καθημερινή ανάλυση). Η ακτίνα των κύκλων είναι ανάλογη του μεγέθους του σεισμού (υπόμνημα επάνω-δεξιά), ενώ τα επίκεντρα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα του 4.5 σημειώνονται με αστέρι. Ο χρωματισμός ανταποκρίνεται στο εστιακό βάθος, σύμφωνα με τη χρωματική κλίμακα (δεξιά).

Οι κατολισθήσεις

Η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ παρακολουθεί από την αρχή της εξελισσόμενης σεισμικής ακολουθίας τα συνοδά της φαινόμενα στο νησί της Σαντορίνης. Οι γεωεπιστήμονες του ΕΚΠΑ έχουν συλλέξει δεδομένα και έχουν πραγματοποιήσει παρατηρήσεις, που τους επιτρέπουν να αποτυπώσουν το σύνολο των περιοχών που έχουν πληγεί μέχρι σήμερα από κατολισθητικά φαινόμενα και να ανανεώνουν τη χωρική τους κατανομή με νέα δεδομένα.

Οι θέσεις που έχουν εκδηλωθεί κατολισθήσεις εντοπίζονται όχι μόνο στα πρανή της καλδέρας, αλλά και εκτός αυτής.

Πιο συγκεκριμένα

  • Εγκατάσταση στην περιοχή του Ακρωτηρίου Κολούμπο ενός (1) νέου μόνιμου γεωδαιτικού σταθμού
    GPS/GNSS.
  • Εγκατάσταση στη βραχονησίδα Άνυδρο ενός (1) νέου μόνιμου γεωδαιτικού σταθμού GPS/GNSS (σε
    συνεργασία με το Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Πατρών και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του
    ΕΑΑ).
  • Επαναμέτρηση του μη-μόνιμου δικτύου 21 σταθμών GPS στη Θήρα-Θηρασιά-Καμένη.

Έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους στη Σαντορίνη

Στη λήψη ειδικών μέτρων για την διατήρηση των θέσεων εργασίας και την οικονομική στήριξη των εργαζομένων και επιχειρήσεων στη Σαντορίνη προχωρά το υπουργείο Εργασίας. Προβλέπεται αναστολή συμβάσεων εργασίας και αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Άμεσα τα αντανακλαστικά του υπουργείου Εργασίας για την προστασία των εργαζομένων αλλά και των επιχειρήσεων.

Όλες λοιπόν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου Θήρας μπορούν να θέσουν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων τους για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως και τις 3 Μαρτίου του 2025.

Η ρύθμιση αυτή αφορά εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί έως και τις 31 Ιανουαρίου του 2025. Για τους εργαζομένους που αναστέλλεται η σύμβασή τους προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ. Το ποσό ωστόσο αντιστοιχεί σε 30 ημέρες.

Είναι σημαντικό ότι διασφαλίζεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού, καθώς και η αναλογία δώρων και εορτών.

Θα πρέπει να υποβληθεί μια υπεύθυνη δήλωση από τους εργαζόμενους στο supportemployees.services.gov.gr.

Προηγουμένως, ωστόσο, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, όλα τα παραπάνω θα τεθούν σε λειτουργία μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης, ενώ για όλο το διάστημα που μια επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου της αναστολής της σύμβασης απαγορεύονται οι απολύσεις, οι τυχόν καταγγελίες συμβάσεων είναι άκυρες, ενώ και μετά τη λήξη της αναστολής της σύμβασης εργασίας, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν για το ίδιο διάστημα τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας.

Διαβάστε επίσης:

Εγκατάσταση παλιρροιογράφου στη Σαντορίνη για την πρόληψη τσουνάμι

Νέες σεισμικές δονήσεις ταρακούνησαν και σήμερα τις κυκλάδες – Φόβοι για μεγαλύτερο σεισμό