Τα «άγρια» παιδιά ζούν σε σπίτια με θυμό και βία

Οι ειδικοί για τις αιτίες που οδηγούν τους ανήλικους στην παραβατικότητα
17:50 - 9 Οκτωβρίου 2023

Τις συμμορίες ανηλίκων και τη βία στους δρόμους μεταξύ αμούστακων νταήδων βάζει στο «μικροσκόπιο» ο διδάκτωρ Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, δρ Χάρης Καραμπέτσος, εξετάζοντας τα αίτια που οδηγούν σε αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Ο ψυχίατρος παιδιών-εφήβων και ψυχαναλυτικός θεραπευτής ενηλίκων τόνισε ότι το φαινόμενο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη και ανατρέχει στην κρίση που υπάρχει στους κόλπους της οικογένειας και στον φόβο απέναντι στο «διαφορετικό»: «Έτσι, καλλιεργείται το έδαφος πάνω στο οποίο κάποιοι άνθρωποι, ιδίως νέοι και παιδιά, γίνονται εκτελεστές μιας επιθυμίας εξευτελισμού έως και θανάτου του διαφορετικού, αυτού που είναι έξω από το πνεύμα της αγέλης (…) Μέσα σε ένα διάχυτο πνεύμα ανομίας και βίας αρκετά παιδιά δεν είναι καθόλου ανεκτικά σε ό,τι φαινομενικά τα χωρίζει από τα άλλα παιδιά (πολιτισμός, εθνότητα, θρησκεία, καταγωγή, οπαδική επιλογή, συνήθειες, ηλικία, άποψη, επιλογή σεξουαλικής ταυτότητας, ακόμα και το ίδιο το φύλο). Χρειάζεται να σκεφτόμαστε ότι αυτά τα παιδιά συχνά ζουν τα ίδια σε συνθήκες κρίσης στην οικογένειά τους, μέσα σε σπίτια που κρύβουν θυμό, μοναξιά, απελπισία και βία», αναφέρει ο κ. Καραμπέτσος σε άρθρο του στο iatropedia.gr.

 Εμείς ή αυτοί

Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα παιδιά και οι νέοι που ζουν σε συνθήκες ζωής με μειωμένο κοινωνικοπολιτιστικό υπόβαθρο «μαθαίνουν να μη σέβονται την ανθρώπινη ζωή και να θεωρούν “φυσιολογική” την εξόντωση του άλλου, όπως στα βίαια παιχνίδια που παίζουν μεταξύ τους online. Ας μην ξεχνάμε και την τηλεοπτική ηρωοποίηση της βίας. Βλέπουμε παιδιά να εκφοβίζουν άλλα παιδιά, συνήθως ανήμπορα, χρησιμοποιώντας σωματική βία ή άλλες μορφές bullying». Ανέφερε, επίσης, πως έχει επικρατήσει σε πολλές πλευρές της κοινωνίας το αμερικάνικο πρότυπο ζωής στην Άγρια Δύση, δηλαδή η μονομαχία «εμείς ή αυτοί», όπου ο ηττημένος θα εξοντωθεί στην καθημερινότητα, στον δρόμο, στην πλατεία ή το σχολικό περιβάλλον.

Ο διδάκτωρ Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, δρ Χάρης Καραμπέτσος

Όπως είπε ο κ. Καραμπέτσος, τα παιδιά που συχνά ζουν σε αυτά τα τοξικά περιβάλλοντα δεν διαθέτουν εσωτερικά εφόδια και οι ενήλικες δεν μπορούν να τα βοηθήσουν ή τους δημιουργούν ανυπόφορες καταστάσεις: «Χρειάζονται και αυτά τα παιδιά ψυχοκοινωνική υποστήριξη, πρωτίστως όμως πρέπει να σκεφτούμε το μαρτύριο των θυμάτων τους». Συχνά είναι και αυτά παιδιά διαφορετικά ως προς τον μέσο όρο είτε ως προς τις επιδόσεις τους, την εμφάνιση κ.λπ. και επίσης είναι παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση, όπως άλλωστε και οι εκφοβιστές τους, αλλά με μεγάλη δυσκολία να εκφράσουν την οργή, να ζητήσουν βοήθεια και γενικά να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Συνήθως σιωπούν, φοβούνται, νιώθουν ένοχα, δυσκολεύονται να μιλήσουν στους γονείς ή στους παιδαγωγούς τους, γιατί μπερδεύουν το “ζητώ βοήθεια” με το “μαρτυράω” τους άλλους. Πολλές φορές εκφράζουν αυτά που δεν μπορούν να πουν με ψυχοσωματικές διαταραχές ακόμα και με αυτοκτονία!

Οι γονείς

Αναφορικά με τους γονείς επισήμανε πόσο σημαντικό είναι να αγαπούν, να προστατεύουν και να υπερασπίζουν τα παιδιά τους, αλλά και να τους μαθαίνουν να μπαίνουν στη θέση του άλλου. Παράλληλα, τόνισε πως οφείλουν να αναθρέφουν τα παιδιά με σταθερά όρια, κανόνες αλλά και απαγορεύσεις: «Οφείλουμε, επίσης, να βοηθήσουμε τους γονείς να κατανοήσουν τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει και τι μπορούν να κάνουν για να επιφέρουν χρήσιμες αλλαγές στις σχέσεις με τα παιδιά τους. Να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα που υπάρχουν κάτω από τη συμπεριφορά τους και ότι η σύγκρουση δεν είναι προσωπική αλλά έχει να κάνει με κάτι άλλο που συμβαίνει μέσα τους».

-Αιματηρή συμπλοκή νεαρών στην πλατεία Συντάγματος

Τα στοιχεία των νεαρών που μπροστά στα μάτια περαστικών ήρθαν στα χέρια στο κέντρο της Αθήνας αναζητούν οι αστυνομικοί σε μια προσπάθεια να τους εντοπίσουν και να τους οδηγήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Πρόκειται για τουλάχιστον δέκα άτομα, τα οποία σύμφωνα με οπτικό υλικό που έφερε στη δημοσιότητα το Mega, φέρεται να συμπλέκονται νωρίς τη νύχτα στην πλατεία Συντάγματος. Ένας εκ των δραστών διακρίνεται να κρατά ένα ρόπαλο, ενώ άλλοι να κρατούν άλλα αντικείμενα. Προς το παρόν, οι αστυνομικοί δεν μπορούν να πουν με σιγουριά εάν πρόκειται για «ραντεβού» ή για απρόκλητη επίθεση.

Το γεγονός όμως ότι το περιστατικό σημειώθηκε πάνω στην πλατεία Συντάγματος, σε έναν χώρο όπου υπάρχει σχεδόν συνεχής αστυνομική παρουσία, έχει θορυβήσει την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Η συμπλοκή στην πλατεία Συντάγματος που έχει καταγραφεί σε βίντεο βρίσκεται σε διαδικασία ανάλυσης στα εγκληματολογικά εργαστήρια ενώ διερευνώνται και οι κάμερες περιμετρικά της πλατείας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η άκρη του νήματος και αν πράγματι το βίντεο είναι αληθινό.

Ο Γιώργος Καλλιακμάνης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, είπε πως τα τελευταία χρόνια στο κέντρο της Αθήνας υπάρχει έντονη παρουσία της Αστυνομίας, αλλά έτυχε να μην υπάρχουν εκείνη την ώρα αστυνομικές δυνάμεις.

«Δεν έχει καταγγελθεί κάτι ακόμα. Το βίντεο φαίνεται αληθινό, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα, γιατί μπορεί να στήθηκε από τα παιδιά για το TikTok, για παράδειγμα. Δεν έχουμε ακόμα τη χρονική στιγμή που έγινε το περιστατικό, γιατί δεν υπάρχει ακόμα καταγγελία».