Γρίπη: Σε πλήρη έξαρση η νόσος, απειλεί ευθέως τις ευπαθείς ομάδες

Τα ανησυχητικά στοιχεία του ΕΟΔΥ. Τι “έβλεπαν” ήδη από τον Απρίλιο του 2024 οι κορυφαίοι ειδικοί επιστήμονες για την γρίπη
09:21 - 7 Φεβρουαρίου 2025
EUROKINISSI)

Σε πλήρη έξαρση βρίσκονται αυτή την χρονική περίοδο οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στη χώρα μας, με τους ειδικούς γιατρούς  να “κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου”, καθώς, σε συνδυασμό με τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, η διασπορά του οποίου, πάντως, εξακολουθεί να παραμένει σε διαδικασία ύφεσης, δημιουργούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ», κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και ιδιαιτέρως για τα παιδιά.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο parapolitika.gr η ειδική παιδίατρος του ιδιωτικού νοσοκομείου της Αθήνας “Ιασώ Παίδων”, Αρετή Μανιώτη, “στο τρέχον χρονικό διάστημα μπορούμε να πούμε ότι ‘θερίζει’ η γρίπη, βλέπουμε πολλά περιστατικά γρίπης, κυρίως τύπου Α αλλά και τύπου Β. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρατηρούνται επίσης αυξημένες επιπλοκές, όπως η πνευμονία ή ακόμη και πιο σοβαρές επιπλοκές, σε μεμονωμένα περιστατικά”.

Έτσι, νέος κορωνοϊός και γρίπη συνδέθηκαν την περασμένη εβδομάδα με 24 θανάτους συνανθρώπων μας, ενώ αύξηση υπήρξε για την περασμένη εβδομάδα και στα κρούσματα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), ο οποίος παραμένει γενικά σε χαμηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι σημειώθηκε ήδη στη χώρα μας ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος νεογνού, ηλικίας 13 ημερών, στο νοσοκομείο του Ηρακλείου “Βενιζέλειο”. Το νεογνό είχε μολυνθεί από τον RSV.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, οι εισαγωγές ασθενών με νόσο CoViD -19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας μειώθηκαν για μία ακόμη εβδομάδα αισθητά, στις 234, αλλά αυξημένες ήταν οι εισαγωγές ασθενών με γρίπη σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ καταγράφηκαν επίσης επτά θάνατοι ασθενών με γρίπη, έναντι των 10 για την αμέσως προηγούμενη  εβδομάδα και 3 δύο εβδομάδες πριν.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι, από την πρώτη εβδομάδα του 2024 έως την πέμπτη εβδομάδα του 2025, οι καταγεγραμμένοι θάνατοι σε σοβαρά περιστατικά ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη ανέρχονται σε 91, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ.

“Βλέπουν” ακόμη και μελλοντική πανδημία γρίπης

 Υπενθυμίζεται ότι, ήδη από τον Απρίλιο του 2024 μία σχετική διεθνής έρευνα έδειξε ότι το 57% επί του συνόλου των ανώτερων ειδικών επιστημόνων σε θέματα λοιμώξεων πιστεύει ότι ένα στέλεχος του ιού της γρίπης θα είναι η αιτία της επόμενης πανδημίας.

Μάλιστα, η πεποίθηση ότι η γρίπη είναι η μεγαλύτερη απειλή για νέα πανδημία στον κόσμο βασίζεται σε μακροχρόνιες έρευνες, οι οποίες δείχνουν ότι ο ιός εξελίσσεται συνεχώς και μεταλλάσσεται, είχε δηλώσει τότε ο Jon Salmanton-García, από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας της Γερμανίας, ο οποίος ήταν εκείνος ο οποίος πραγματοποίησε τη μελέτη, που έτυχε ευρείας δημοσιότητας, τόσο στα διεθνή ΜΜΕ όσο και σε διεθνή ιατρικά συνέδρια .

“Κάθε χειμώνα η γρίπη εμφανίζεται”, είχε αναφέρει ο καθηγητής. “Θα μπορούσατε να περιγράψετε αυτές τις εστίες ως μικρές πανδημίες. Λίγο πολύ ελέγχονται επειδή τα διάφορα στελέχη που τις προκαλούν δεν είναι αρκετά λοιμώδη, αλλά αυτό δεν θα ισχύει απαραίτητα για πάντα”…

Ακόμη και μετά από το τέλος του τρέχοντος Φεβρουαρίου, ίσως και μέχρι το τέλος του Μαρτίου, θα μας ταλαιπωρεί η εποχική γρίπη και, έτσι, ακόμη και σήμερα είναι δόκιμο να προσέλθει κανείς, ιδιαιτέρως εάν ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου, προκειμένου να εμβολιασθεί κατά της γρίπης.

Ακόμη και τώρα δόκιμος ο εμβολιασμός

 Μάλιστα, σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει πρόσφατα στο ΕΡΤnews ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΟΔΥ, Γκίκας Μαγιορκίνης, “έχουμε την αρκετά μεγάλη κυκλοφορία της γρίπης τύπου Α (…) Να να πω ότι είναι πιθανώς η πρώτη χρονιά μετά από την Covid-19 που έχουμε τόσο μεγάλη κυκλοφορία γρίπης, η οποία μάλιστα φαίνεται να υπερβαίνει και την Covid. Έχουμε χαμηλότερη κυκλοφορία της Covid, κάτι που φαίνεται σε σχέση με την γρίπη φέτος”.

Ως προς την χρονική διάρκεια κατά την οποία θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί τον πληθυσμό της χώρας μας η γρίπη, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είχε τονίσει:

“Το πιο πιθανό σενάριο λέει για την γρίπη μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, χωρίς να αποκλείεται να πάει και λιγάκι πιο κάτω. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν έκαναν το εμβόλιο και έπρεπε να το κάνουν, πιθανώς προλαβαίνουν ακόμη να το κάνουν και να γλιτώσουν”.

Τι συστήνει ο ΕΟΔΥ

 Τέλος, ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι τόσο η γρίπη όσο και η λοίμωξη COVID-19 σχετίζονται με σημαντικό αριθμό θανάτων μεταξύ σοβαρών περιστατικών, με τη λοίμωξη COVID-19 να υπερτερεί (στους θανάτους και τις νοσηλείες) έναντι της γρίπης, ενώ ο Οργανισμός συστήνει επίσης “τα άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις για εμβολιασμό, ιδιαίτερα εκείνοι που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών εκβάσεων (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα), να εμβολιάζονται για τα δύο νοσήματα”.