Τσελέντης: «Όχι, κύριοι, μην κοιμίζουμε τον κόσμο. Εγώ δεν βλέπω καμία ύφεση»

7.700 σεισμοί και ένας επιστημονικός πόλεμος. Σύγχυση προκαλούν οι αντικρουόμενες τοποθετήσεις των ειδικών
09:05 - 7 Φεβρουαρίου 2025

Την ώρα που η ανησυχία του κόσμου για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων παραμένει έκδηλη, οι διαφορετικές εκτιμήσεις των επιστημόνων για την εξέλιξη του φαινομένου συνεχίζονται.

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης επιμένει ότι κάποιοι συνεχίζουν να «κοιμίζουν» τον κόσμο με αβέβαιες εκτιμήσεις, τη στιγμή που η σεισμική δραστηριότητα παραμένει έντονη και επικίνδυνη. Με ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρει πως ο ισχυρός σεισμός των 5,2 Ρίχτερ που έγινε το βράδυ της Τετάρτης καταδεικνύει ότι η κατάσταση στη σεισμικότητα δεν έχει βελτιωθεί, ενώ άφησε αιχμές για την παραπληροφόρηση: «Όχι, κύριοι, μην κοιμίζουμε τον κόσμο. Η κατά μεγάλη πιθανότητα προσεισμική φάση συνεχίζεται και μάλιστα με πιο έντονους ρυθμούς. Εγώ δεν βλέπω καμία ύφεση. (…) Ως προς το μέγιστο μέγεθος του κυρίως σεισμού, εύχομαι να είναι γύρω στο 6, αλλά η οροφή του, η οποία χαρακτηρίζεται από τα τεκτονικά χαρακτηριστικά και το ιστορικό της περιοχής, μπορεί να είναι της τάξης του 7».

Από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος εξέφρασε την ενόχλησή του για τη φημολογία περί μεγάλου σεισμού στη Σαντορίνη, κάνοντας λόγο για «σενάρια τύπου Χόλιγουντ» που «πρέπει να τα βγάλουμε από το μυαλό μας»: «Πρέπει να βασιζόμαστε στα στοιχεία που έχουμε και όχι σε υποθέσεις που κάνει κάποιος υποκειμενικά από το μυαλό του. Έχουμε πάρα πολλούς σεισμούς μεταξύ 4 και 5 Ρίχτερ και θα συνεχίσουμε έτσι το επόμενο διάστημα». Ο ίδιος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, τόνισε ότι είναι αισιόδοξος, όμως επισήμανε ότι «το σενάριο για 6 Ρίχτερ δεν μπορεί να φύγει από το τραπέζι». «Ένας σεισμός μεγέθους 6,5 έχει πολλαπλάσια ενέργεια μεγέθους σε σχέση με 6, παρόλο που φαίνονται κάτι το συγκρίσιμο. Το 6 λοιπόν δεν νομίζω ότι υποχωρεί καθόλου», εξήγησε.

«Δεν υπάρχει»

Την ίδια ώρα, την εκτίμηση ότι το σενάριο ενός μεγάλου σεισμού απομακρύνεται εξέφρασε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. «Απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού. Με άλλα λόγια, το σενάριο για πάνω από 6 βαθμούς (6,1 ή 6,2) και ενισχύεται το σενάριο -στην ακραία περίπτωση, επαναλαμβάνω- για κάτω από 6 βαθμούς», είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ και πρόσθεσε: «Αυτό το σενάριο τώρα πια δεν υπάρχει. Για κάτω όμως από 6, δηλαδή 5,9-5,8, υπάρχει μία απειροελάχιστη πιθανότητα να εκδηλωθεί ένας τέτοιος σεισμός. Με αυτόν τον σεισμό λοιπόν, οφείλουμε να σχεδιάσουμε. (…) Το πιο πιθανό σενάριο όμως είναι να συνεχιστεί η σεισμική δραστηριότητα για κάποιες ημέρες, πολλές ή κάποιες εβδομάδες με την ίδια ένταση, με τους ίδιους ρυθμούς, δηλαδή πάρα πολλούς σεισμούς. Και οι περισσότεροι είναι μεταξύ 3 και 5 βαθμών. Αυτοί οι σεισμοί λοιπόν είναι σεισμοί που θα είναι το επικρατέστερο σενάριο για κάποιες εβδομάδες. Και ένα ενδιάμεσο σενάριο είναι να κάνει ένα 5,5 και να αποσβεστεί με πιο γρήγορο ρυθμό η όλη κατάσταση…».

Για επιβεβαίωση της εκτίμησής του ότι βρισκόμαστε σε προσεισμική ακολουθία έκανε λόγο με ανάρτησή του στο Facebook ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μετά τα 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στη Σαντορίνη το βράδυ της Τετάρτης. «Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι: επρόκειτο για τον κύριο σεισμό;», διερωτήθηκε.

«Σε δυναμική εξέλιξη»

Αντίθετη άποψη έχει ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδης, ο οποίος, μιλώντας στην «Απογευματινή», ανέφερε ότι η ακολουθία θυμίζει ηφαιστειακή δραστηριότητα και όχι σεισμική ακολουθία, εκτιμώντας ότι δεν θα δούμε μεγάλο σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ, πόσω μάλλον 7. «Η εκτίμησή μου είναι ότι το φαινόμενο είναι πράγματι σε δυναμική εξέλιξη και ό,τι είναι να γίνει θα γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Εύχομαι να φτάσουμε μέχρι τα 6 Ρίχτερ, μήπως και εκτονωθεί η πίεση στο ηφαίστειο. Παρ’ όλα αυτά, εκτιμώ ότι δεν θα δούμε σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ», τόνισε ο κ. Ζεληλίδης. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το 5,2 της Τετάρτης να ήταν ο κύριος σεισμός. «Εμένα αυτή η ακολουθία μού θυμίζει αποτέλεσμα ηφαιστειακής δραστηριότητας», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης ανέφερε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα, δηλαδή τόσο για την πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού όσο και για την εκδήλωση μιας «ηφαιστειακής κρίσης» όπως αυτή της Σαντορίνης.

Τέλος, νέα ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσίασε η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της επιτροπής, από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει εντοπίσει συνολικά πάνω από 7.700 δονήσεις, ενώ την Τρίτη καταγράφηκαν μέσα σε μόλις μία μέρα περισσότεροι από 1.300 σεισμοί. Επίσης, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα ενδέχεται να οδηγήσει σε εντονότερα κατολισθητικά φαινόμενα, ειδικότερα στην περίπτωση εκδήλωσης ισχυρότερου σεισμού.