Mysafetyplan: Σε λειτουργία εφαρμογή με χάρτη για τα καταφύγια σε Σαντορίνη και Αμοργό

Εργαλείο ενημέρωσης και καθοδήγησης των πολιτών σε περιπτώσεις σεισμού και άλλων φυσικών καταστροφών από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
18:07 - 5 Φεβρουαρίου 2025
Mysafetyplan: Σε λειτουργία εφαρμογή με χάρτη για τα καταφύγια σε Σαντορίνη και Αμοργό

Τη λειτουργία της νέας ψηφιακής πλατφόρμας mysafetyplan.gov.gr, η οποία αποτελεί εργαλείο ενημέρωσης και καθοδήγησης των πολιτών σε περιπτώσεις σεισμού και άλλων φυσικών καταστροφών και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ανακοίνωσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Διαδικτυακός Χάρτης Ασφαλών Χώρων είναι σχεδιασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται:

  • Προσβασιμότητα: Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη διαδικτυακά, μέσω της ιστοσελίδας mysafetyplan.gov.gr, χωρίς να απαιτείται εγκατάσταση εφαρμογής.
  • Πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο: Ο χάρτης εμφανίζει όλες τις εγκεκριμένες τοποθεσίες προσωρινής φιλοξενίας πολιτών (καταφύγια), όπως έχουν οριστεί από την Πολιτική Προστασία, τους δήμους και τις περιφέρειες.

Στο προσεχές διάστημα θα εμπλουτιστεί με πρόσθετες οδηγίες και ενημερωτικό υλικό για διάφορες κατηγορίες φυσικών καταστροφών. Επιπλέον, έχει υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να εξασφαλιστούν οι τηλεπικοινωνίες, ακόμα και σε έκτακτες συνθήκες.

Η ενημέρωση για τους σεισμούς στη Σαντορίνη

Ειδικότερα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με εταιρείες τηλεπικοινωνιών, μεριμνά ώστε οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι να τοποθετήσουν κινητές μονάδες και γεννήτριες στις περιοχές που πλήττονται ή είναι πιθανό να πληγούν από έντονη σεισμική ή άλλη φυσική δραστηριότητα. Ηδη έχουν μεταφερθεί σε Σαντορίνη, Ανάφη, Αμοργό και Ίο. Στόχος είναι να παραμείνουν οι τηλεπικοινωνίες αδιάλειπτες ακόμη και σε συνθήκες διακοπής ρεύματος.

Παράλληλα, ο HellasSat έχει προετοιμάσει την κινητή μονάδα για δορυφορικές επικοινωνίες, η οποία θα μεταφερθεί στη Σαντορίνη και συγκεκριμένα στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Ο έγκαιρος προγραμματισμός, η γρήγορη καθοδήγηση και η βελτιωμένη επικοινωνία ανάμεσα στους φορείς αλλά και τους πολίτες, μπορούν να σώσουν ζωές και να περιορίσουν τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ποια είναι τα ενδεχόμενα για την πορεία της σεισμικής ακολουθίας

Αν και πιθανώς να πρόκειται για σμήνος που εμπεριέχει σεισμούς μεγάλων μεγεθών, συγκριτικά με άλλα πρόσφατα σεισμικά σμήνη στον Ελλαδικό χώρο, ένα ενδεχόμενο είναι να συνεχιστεί η δράση του αλλά με σταδιακά μικρότερα μεγέθη και μικρότερο πλήθος σεισμών, αλλά να διαρκέσει πολλούς μήνες, όπως στην περίπτωση του σεισμικού σμήνους της Θήβας.

Ένα δεύτερο ενδεχόμενο είναι το σμήνος αυτό να διεγείρει τη διάρρηξη ενός σημαντικού τμήματος μεγάλου ενεργού ρήγματος της περιοχής, δίνοντας έτσι έναν κύριο σεισμό, και στη συνέχεια η δραστηριότητα να πάρει τη μορφή μιας τυπικής μετασεισμικής ακολουθίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, το σεισμικό σμήνος που έχει προηγηθεί του κύριου σεισμού θα χαρακτηριστεί (εκ των υστέρων) ως προσεισμική ακολουθία.

Αν και η παρατηρούμενη σεισμική έξαρση λαμβάνει χώρα εντός του ενεργού ηφαιστειακού τόξου του Νοτίου Αιγαίου, δεν σχετίζεται άμεσα με κάποιο γνωστό ηφαιστειακό κέντρο, αλλά φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει ένα σύστημα κανονικών ρηγμάτων, διεύθυνσης ΝΔ-ΒΑ στη θαλάσσια λεκάνη της Ανύδρου. Τα σεισμικά σμήνη, και ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε ηφαιστειακά περιβάλλοντα, συχνά διεγείρονται από διείσδυση ρευστών στον ρηξιγενή ιστό, τα οποία διευκολύνουν τις διαρρήξεις, σε συνδυασμό με τη μεταφορά τάσης που προκαλείται από τους ίδιους τους τεκτονικούς σεισμούς.

Οι δυνατότητες ανιχνευσιμότητας μικροσεισμών αναμένεται να βελτιωθούν, και οι αβεβαιότητες εντοπισμού των υποκέντρων να μειωθούν τις προσεχείς ημέρες, καθώς όλοι οι φορείς του Ενιαίου Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων εργάζονται για την πύκνωση του δικτύου τοπικών σταθμών. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εντατικής παρακολούθησης της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στη περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, μέλη των δύο Εργαστηρίων (Σεισμολογίας και Γεωφυσικής) του Τομέα Γεωφυσικής και Γεωθερμίας καθώς και της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ θα μεταβούν στην Ίο και τη Σαντορίνη για εγκατάσταση και συντήρηση σεισμογράφων καθώς και για μετρήσεις εδαφικής παραμόρφωσης.

 

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης για τους σεισμούς: Είμαστε σήμερα λίγο πιο αισιόδοξοι, εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες

Νησί φάντασμα η Σαντορίνη: Οδοιπορικό της «Α» – Παίζουν με τα ρίχτερ οι σεισμολόγοι