Αναστάτωση έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η ανάρτηση του σεισμολόγου, Άκη Τσελέντη, σύμφωνα με την οποία το χειρότερο σενάριο που υπάρχει για τη Σαντορίνη είναι να γίνει σεισμός σαν εκείνον τον Ιούλιο του 1956 που με 7,5 Ρίχτερ είχε ισοπεδώσει το νησί, αφήνοντας πίσω του 53 νεκρούς.
Ο ίδιος ωστόσο έσπευσε να προσθέσει ότι το πιθανότερο είναι να γίνει σύντομα ο κύριος σεισμός, κάτι που ωστόσο δεν προβλέπουν να συμβαίνει άλλοι σεισμολόγοι, κάνοντας λόγο για φαινόμενο που μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μήνες, όπως για παράδειγμα συνέβη στο Αρκαλοχώρι το 2021, όπου οι προσεισμοί είχαν διάρκεια 4 μήνες πριν από την εκδήλωση του σεισμού των 6 Ρίχτερ.
Πάντως, οι ντόπιοι ανέφεραν στην «Απογευματινή» ότι οι προσεισμοί δεν ήταν αυτής της συχνότητας: «Σε καμία περίπτωση δεν είχαμε τους απανωτούς που γίνονται αυτές τις μέρες στις Κυκλάδες. Ήταν ένας, άντε δύο το πολύ τη μέρα κι όχι σε καθημερινή βάση». Ο πρώην διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είπε επίσης ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού έχει ενεργοποιηθεί, την ώρα που συνάδελφοί του υποστηρίζουν ότι αυτό θα διαπιστωθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα.
«Ο σεισμογόνος χώρος επεκτείνεται προς τα ΒΑ και είναι φανερό ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που μας έδωσε τον καταστροφικό σεισμό του 1956 έχει ενεργοποιηθεί», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Η όλη δραστηριότητα έχει ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας και δυστυχώς, όσο δεν γίνεται ο κύριος σεισμός, τόσο θα αυξάνεται και το αναμενόμενο μέγεθός του. Το χειρότερο σενάριο είναι να φτάσουμε τα μεγέθη του 1956, αλλά το πλέον πιθανό είναι να έχουμε σύντομα τον κυρίως σεισμό».
Διχογνωμία
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι φανερό πως υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων για το μέγεθος ενός αναμενόμενου κύριου σεισμού, καθώς ακόμα κι ένας σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ φαίνεται ακραίος. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε χθες ότι «το σενάριο των 6 Ρίχτερ και πάνω συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες. Θα ήθελα έναν σεισμό 5,2-5,3 Ρίχτερ, για να εκτονωθούν πιο γρήγορα οι δυνάμεις. Με έναν σεισμό της τάξης των 5,5 Ρίχτερ εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στο νησί».
Μιλώντας στην «Απογευματινή», ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, τόνισε πως πλέον το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό της σμηνοσειράς, κάτι που σημαίνει πως αποφεύγουμε το ενδεχόμενο για τσουνάμι και κατολισθήσεις. Επίσης, εξήγησε πως υπάρχει ένα υποψήφιο ρήγμα που είναι κοντά στην Άνυδρο και έχει μήκος 15 χλμ., το οποίο, «αν σπάσει, μπορεί να δώσει σεισμό 6 Ρίχτερ». Αναφορικά με την πιθανότητα η άνοδος της λάβας να είναι η αιτία των σεισμών, ο κ. Γκανάς διευκρίνισε ότι «αυτό ισχύει για την πρώτη φάση, που είχαμε τη διέγερση του ηφαιστείου. Το ηφαίστειο ενεργοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2024 κι από εκεί ξεκίνησε η σεισμοηφαιστειακή κρίση που εξελίσσεται μέχρι και σήμερα».
Προσπαθεί να σπάσει το ρήγμα
Μετά την ισχυρή δόνηση μεγέθους 5 βαθμών που καταγράφηκε στις 15.05 χθες, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος έγραψε σε ανάρτησή του: «Αν μιλήσω με όρους αντοχής υλικών, θα έλεγα ότι το σύστημα επιμένει. Θέλει να σπάσει και άλλο το ρήγμα και βρίσκει μεγάλη αντίσταση. Αλλά επιμένει». Ο ίδιος είπε στο Mega ότι θα ανέβουν κι άλλο τα μεγέθη, ενώ ακόμα δεν είναι έτοιμος να προσδιορίσει αν ο σεισμός που θα ακολουθήσει θα είναι μέχρι 5,5 ή 6 Ρίχτερ. Πρόσθεσε ακόμα ότι σήμερα ή αύριο θα δώσει απαντήσεις για τις αρνητικές συνέπειες στην περιοχή ενός μεγάλου σεισμού.
Με τη σειρά του, ο καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος χαρακτήρισε «δύσκολη» τη σεισμική ακολουθία που υπάρχει ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, ενώ αρχικά είχε μιλήσει για «πρωτόγνωρο φαινόμενο για τα δεδομένα του ελληνικού χώρου, γιατί δεν έχουμε έναν κύριο σεισμό, έχουμε μια ακολουθία από πολλούς σεισμούς». Κατόπιν εξήγησε πως η περιοχή «έχει διάφορα ενεργά ρήγματα» και πως τις επόμενες μέρες θα είναι πιο ξεκάθαρο ποιο ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί. Πρόσθεσε, πάντως, πως «υπάρχει μια πιθανότητα μέσα στην ακολουθία αυτή να γίνει κάποιος πιο ισχυρός σεισμός. Τα ρήγματα της περιοχής φιλοξενούν σεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερα».
Από την πλευρά του, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, είπε πως «τα πράγματα εξελίσσονται με τρόπο που μας βάζει σε προβληματισμό. Δηλαδή δεν υπάρχουν για την ώρα οι συνθήκες αυτές ώστε να καθησυχάσουμε τον κόσμο. Το πρώτο και κύριο θέμα είναι ότι εμείς για να καθησυχάσουμε τον κόσμο θέλουμε να δούμε μια αποκλιμάκωση, μια αραίωση της ακολουθίας. Αυτή τη στιγμή παρατηρούμε, θα έλεγα, το αντίθετο» και πρόσθεσε ότι «κάποια ακραία σενάρια που έχουν ακουστεί για πολύ, πολύ μεγάλους σεισμούς τα θεωρώ αβάσιμα».
Εφημερίδα Απογευματινή