Σαντορίνη: Για σπάνιο φαινόμενο μιλούν οι επιστήμονες – Κύμα φυγής από το νησί (Φωτογραφίες)

Νέος ισχυρός σεισμός 4,8 Ρίχτερ μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού-Συνεχίζονται έκτακτα δρομολόγια πλοίων και αεροπλάνων
10:00 - 4 Φεβρουαρίου 2025
Αργά το βράδυ αναχώρησε κι άλλο πλοίο από το νησί της Σαντορίνης, καθώς αναχωρούν πολίτες και τουρίστες φοβούμενοι την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών, Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025 (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/ EUROKINISSI)

Σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,8 στην κλίμακα Ρίχτερ -μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού-κατέγραψε, στις 22.00,  το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο, 20 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού  Μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών καταγράφηκαν ακόμα δύο σεισμικές δονήσεις έντασης 4,3 Ρίχτερ.

 

Τι λένε οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες πάντως δεν έχουν καταλήξει εάν θα υπάρξει κάποιος ισχυρότερος σεισμός ή αν θα αποκλιμακωθεί μέσα από σεισμικές δονήσεις ανάλογης έντασης. Τα στοιχεία δείχνουν, ότι από την 1η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 52 δονήσεις πάνω από 4 Ρίχτερ, γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό τους επιστήμονες οι οποίοι παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη του φαινομένου.

«Ίσως και κάποιους μήνες να διαρκέσει το σεισμικό φαινόμενο» και σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί και οι πιθανότητες για ένα ακραίο σενάριο είναι «εξαιρετικά μικρές». «Μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε να υπάρχει σύνδεση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Ευθύμιος Λέκκας.

Κλείνουν τα σχολεία και σε Πάτμο, Λέρο μέχρι την Παρασκευή

Την αναστολή της λειτουργίας των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων στην Πάτμο και τη Λέρο ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Ο σεισμός των 5 ρίχτερ το πρωί της Τρίτης 4/2 έγινε ιδιαίτερα αισθητός στα δύο αυτά νησιά της Δωδεκανήσου. Η αναστολή θα έχει ισχύ μέχρι και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου και αποφασίστηκε λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται στο ρήγμα Σαντορίνης – Αμοργού.

Φεύγουν κατά εκατοντάδες από τη Σαντορίνη

Τις τελευταίες ημέρες η Σαντορίνη σείεται αδιάκοπα από σεισμικές δονήσεις που αγγίζουν ακόμη και τα 5 Ρίχτερ. Κάτοικοι του νησιού, εργαζόμενοι, τουρίστες και ολόκληρες οικογένειες επιβιβάζονται στα έκτακτα δρομολόγια πλοίων και αεροπλάνων και εγκαταλείπουν το νησί υπό τον φόβο ενός νέου μεγάλου σεισμού.

Το φαινόμενο των σεισμικών δονήσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη χωρίς να γίνεται σαφές από τους ειδικούς το πώς θα εξελιχθεί αλλά και τι διάρκεια θα έχει.
Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από το λιμάνι του νησιού με ηλικιωμένους, παιδιά, μητέρες με μωρά στην αγκαλιά να επιβιβάζονται στα πλοία αφήνοντας πίσω τα σπίτια τους.

Δείτε φωτογραφίες από το λιμάνι της Σαντορίνης:

Τι συζητήθηκε στη διυπουργική σύσκεψη: Ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση ενός μεγαλύτερου συμβάντος

Οι τρόποι και η αντιμετώπιση ενός ενδεχομένως μεγαλύτερου συμβάντος συζητήθηκαν στη σημερινή διυπουργική σύσκεψη για τους σεισμούς ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό παρουσία του Βασίλη Κικίλια.

Όπως τονίζει ο καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, το ρήγμα είναι μικρότερο του ρήγματος της Αμοργού που ακόμα και αν διαρρηχθεί θα δώσει μικρότερης ισχύς σεισμούς από το ρήγμα του 1956.

Ο σχεδιασμός έχει γίνει από το καλοκαίρι, όπως είπε ο κ. Παπαζάχος και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

– τους χώρους καταφυγής του πληθυσμού

– τη μεταφορά των ατόμων με ειδικές ανάγκες

– το διαιτολόγια και τη σίτιση των ανθρώπων στην ύπαιθρο

Σαντορίνη: Επικαιροποιήθηκαν τα έκτακτα μέτρα

Εγκρίθηκε η τρίτη δέσμη έκτακτων μέτρων από τον Δήμο Θήρας, λόγω των σεισμικών φαινομένων που συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες στους κατοίκους του νησιού και της ευρύτερης περιοχής.

Στην απόφαση που εκδόθηκε χθες από τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Ιάκωβο Λιγνό αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:

«Επικαιροποιούμε τα μέτρα που ελήφθησαν με τις υπ΄ αριθμ. 27/2025 και 28/2025 Αποφάσεις Αντιδημάρχου Θήρας, για τη λήψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας ως εξής:

Α. Την αναστολή λειτουργίας των μονάδων εκπαίδευσης στον Δήμο Θήρας (παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) έως και την Παρασκευή 07/2/2025,

Β. Την ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους του Δήμου Θήρας, έως και την Παρασκευή 07/2/2025,

Γ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι, την Αρμένη, τον Κόρφο Θηρασίας και τον Παλαιό Λιμένα Φηρών,

Δ. Την ενημέρωση των πολιτών:

  • να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια,
  • να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες
  • μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα,
  • να απομακρύνονται άμεσα από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης,
  • να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ),
  • Ε. Την άμεση κένωση των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες),

ΣΤ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο λιμένα του Αθηνιού, με εξαίρεση τις ώρες πρόσδεσης πλοίων,

Ζ. Την απαγόρευση των οικοδομικών εργασιών σε όλο τον Δήμο Θήρας και των πάσης φύσης εργασιών σε επικίνδυνα σημεία σε όλο τον Δήμο Θήρας έως και την Παρασκευή 9.2.2025, ως μέτρα πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας.

Με πληροφορίες από την ΕΡΤ