Στο «ρυθμό» των Ρίχτερ η Σαντορίνη: Νέος διπλός σεισμός στην Αμοργό – Σε επιφυλακή οι Αρχές

Σεισμός έως 6 Ρίχτερ το χειρότερο σενάριο που εξετάζουν οι επιστήμονες. Έκλεισαν τα σχολεία. Σε πλήρη ετοιμότητα κλιμάκια της ΕΜΑΚ 
08:28 - 3 Φεβρουαρίου 2025
Σαντορίνη: Τα μέτρα μετά την έκτακτη σύσκεψη για τους σεισμούς

Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις  σημειώνονται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Μέσα σε λίγα λεπτά, από τις 09:36 έως τις 10:26 καταγράφηκαν πέντε σεισμικές δονήσεις μεγέθους άνω των 4 βαθμών, με μεγαλύτερη αυτή στις 10:26 με μέγεθος 4,7 Ρίχτερ και επίκεντρο 20 χιλιόμετρα ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού. Κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν, επίσης, δεκάδες σεισμικές δονήσεις με σημαντικότερη αυτή που σημειώθηκε στις 01:54, μεγέθους 4,4 Ρίχτερ με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο 23 χιλιόμετρα ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.

«Η ακολουθία που είναι σε εξέλιξη βόρεια της Σαντορίνης έχει τεκτονική προέλευση, ξεκίνησε από ηφαιστειακή διέγερση, η οποία ξεκίνησε 2 Αυγούστου 2024 με μία αργή διαστολή του ηφαιστείου. Υπάρχει σε εξέλιξη μια σεισμοηφαιστειακή κρίση στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα Θήρας – Κολούμπο, η οποία παρακολουθείται και λαμβάνονται όλα τα μέτρα για τα πιθανά σενάρια», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς.

Εν τω μεταξύ, σε εγρήγορση βρίσκονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, καθώς μία ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, δύο ομάδες της 1ης ΕΜΟΔΕ, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους αλλά και εναέριοι διασώστες έχουν μεταβεί στη Σαντορίνη. Επικεφαλής είναι ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου, ενώ σε γενική επιφυλακή βρίσκεται η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕΠΥΔ) Νοτίου Αιγαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου θα αποφασιστεί η επιπλέον συνδρομή δυνάμεων και σε άλλα νησιά εκτός από τη Σαντορίνη. Σημειώνεται, ότι από χθες οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ και τις ΕΜΟΔΕ έχουν στήσει σκηνές έξω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις ΔΑΠΠΟΣ για να διαμείνουν σε αυτές, όπως ορίζεται από το πρωτόκολλο.

Παράλληλα, το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, οι Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ.

Σε επιφυλακή οι Αρχές, τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμό έως και 6 ρίχτερ στην περιοχή της Σαντορίνης, είναι το χειρότερο σενάριο πάνω στο οποίο γίνονται πυρετώδεις προετοιμασίες και μπαράζ συσκέψεων. Drones και άνδρες της ΕΜΑΚ με σκύλους εκπαιδευμένους στον απεγκλωβισμό θυμάτων, βρίσκονται στο νησί, ενώ δόθηκε εντολή να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και συσκέψεις επί συσκέψεων συνθέτουν το σκηνικό. Οι κάτοικοι του νησιού πήραν την εντολή να αδειάσουν ακόμα και τις πισίνες τους, καθώς η ταλάντωση του νερού σε περίπτωση ισχυρού σεισμού μπορεί να προκαλέσει ζημιές στις κατασκευές και να αυξήσει τους κινδύνους καταρρεύσεων.

Πρωινός σεισμός 4,2 Ρίχτερ κοντά στην Ανάφη

Έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή και σήμερα. Ασθενής δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες –01.54–  «23 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού» , σε μικρή απόσταση από τη Σαντορίνη, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μικρότερες σεισμικές δονήσεις έχουν καταγραφεί και μετά τις 6 το πρωί.

Ασθενής σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 07:10 σε απόσταση 233 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 26 χλμ. βόρεια- βορειοδυτικά της Ανάφης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού τις τελευταίες τρεις ημέρες, καταγράφηκαν πάνω από 200 δονήσεις με επίκεντρο την Άνυδρο, ένα ακατοίκητο νησί κοντά στη Σαντορίνη, γεγονός που εγείρει προβληματισμό.

Στην Σαντορίνη ο Λέκκας

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Ευθύμιος Λέκκας, βρίσκεται από το μεσημέρι της Κυριακής στο νησί της Σαντορίνης, πραγματοποιώντας αυτοψία στην περιοχή. Στο νησί βρίσκεται και ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, ενώ με έκτακτη πτήση μετέβη μια ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο και δύο ομάδες της 1ης ΕΜΟΔΕ, ενώ με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος κατέφθασε στο νησί των Κυκλάδων και ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Εκτός από το πρωθυπουργό, στη σύσκεψη συμμετέχουν ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης, ο Θανάσης Γκανάς του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και ο καθηγητης Φυσικων Καταστροφων Κωστας Συνολάκης.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Βασίλης Κικίλιας προχώρησε σε ανακοινώσεις σχετικά με τις αποφάσεις. «Μόλις ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό ενημερώθηκε όπως και οι υπόλοιποι από την επιστημονική μας ομάδα η ενημέρωση φυσικά θα παρέχεται συνεχώς. Εξετάζονται όλα τα στοιχεία της σεισμικής δραστηριότητας τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί μέχρι τώρα είναι προληπτικά σε κάθε περίπτωση ενημέρωσε θα υπάρχει συνεχώς και προς όλους θα συνεδριάζει συνεχώς η επιτροπή αντιμετώπιση σεισμικού κινδύνου, παρακαλώ πάρα πολύ τους συμπολίτες μας να ακούνε τα μέτρα των ειδικών και να συμμορφώνονται με αυτά έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση, εγρήγορση υπάρχει τα μέτρα να προληπτικά και οργάνωση. Επειδή υπάρχει επιτροπή και συγκεκριμένα οι επιστήμονες θα ήθελα να κάνω μια θερμή παράκληση προς όλους στα πλαίσια της έγκυρης ενημέρωσης να δώσουμε βήμα στους ανθρώπους πραγματικά όντως τα γεγονότα», ανέφερε.

Η ανάλυση των ειδικών 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι σεισμολόγοι έκαναν ανάλυση αναφέροντας πως η σεισμική ακολουθία παραπέμπει σε αυτή του 2011 – 2012, απλά είναι ακόμα εντονότερη και με μεγαλύτερη μέση τιμή δονήσεων.

Υπάρχει ανησυχία αλλά σε λογικά πλαίσια, ο φόβος είναι για την περίπτωση σεισμού των 6 και παραπάνω Ρίχτερ. Η αξιολόγηση για τα μέτρα θα γίνεται κάθε μέρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Σαντορίνη δε θα μεταβεί προς το παρόν ο Βασίλης Κικίλιας, ενώ παραμένουν απεσταλμένοι ο Ευθύμης Λέκκας και ο Κώστας Παπαζάχος.

Κλειστά σχολεία και ακύρωση εκδηλώσεων

Από το πρωί της Κυριακής έχουν γίνει δεκάδες μετασεισμοί πάνω από 3,4 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό. Ο μεγαλύτερος ήταν μεγέθους 3,7 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 7:29.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου. Σκοπός ήταν η εκτίμηση της σεισμικής δραστηριότητας και η λήψη ενδεχόμενων προληπτικών μέτρων.

Η Επιτροπή πρότεινε το κλείσιμο των σχολείων στη Σαντορίνη και την αποφυγή μαζικών συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους. Παράλληλα, συστήθηκε στους πολίτες να αποφεύγουν την πρόσβαση και την παραμονή τους στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού Λιμένα Φηρών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους σε περίπτωση ισχυρότερης δόνησης.

Σε συνέχεια αυτών, ο δήμος Θήρας ανακοίνωσε την εφαρμογή των μέτρων, καλώντας τους κατοίκους να επιδείξουν προσοχή και να συμμορφωθούν με τις οδηγίες των αρχών. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, προκειμένου να εκτιμήσουν τυχόν περαιτέρω ενέργειες που ενδέχεται να απαιτηθούν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση μετά την έκτακτη σύσκεψη:

«Λόγω της σεισμικής δραστηριότητας των δύο τελευταίων 24ωρων στο θαλάσσιο χώρο της μεταξύ της νήσου Θήρας και της Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε σήμερα το απόγευμα κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:

1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας περιήλθε σε ύφεση.

2. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφεται στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, αυξημένη σεισμική ακολουθία με μέγιστο μέγεθος το 4.3. Αυτή η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, καθώς οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ.

Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

– Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025.
– Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.
– Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.

Εφόσον κριθεί σκόπιμο θα υπάρξει ανάλογη συνεδρίαση εκ νέου.

Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, οδηγίες μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του Δήμου Θήρας

Λίγο αργότερα, ο δήμος Θήρας προέβη στην ανακοίνωση της λήψης προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Θέμα: «Λήψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας».

Απόφαση Αντιδημάρχου Θήρας υπ ́αριθ. 27/2025 Ο Αντιδήμαρχος Θήρας Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του άρθρου 58 παρ.1 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α/2010),
2. Τις διατάξεις του άρθρου 75 παρ. Ι εδάφιο ζ του ν. 3463/2006 (Φ.Ε.Κ. 114 Α’/8.6.2006) «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων», σύμφωνα με το οποίο στις αρμοδιότητες των Δήμων εντάσσεται ο συντονισμός και η επίβλεψη του έργου της πολιτικής προστασίας για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών που συμβαίνουν στα διοικητικά τους όρια,

3. Την υπ΄ αριθμ. 8/09.01.2024 απόφαση του Δημάρχου Θήρας με θέμα: «Ορισμός Αντιδημάρχων Θήρας, από 09.01.2024 έως και 30.06.2026» (ΑΔΑ: ΡΩΒΜΩΡΝΚΟΕ),

4. Το υπ’ αριθμ. 56/01.2.25 κατεπείγον έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με θέμα: Λήψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας.

Αποφασίζουμε

Α. Την αναστολή λειτουργίας των μονάδων εκπαίδευσης στον Δήμο Θήρας (παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) κατά την Δευτέρα 3.2.2025.

Β. την ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους του Δήμου Θήρας, αύριο Κυριακή 2.2.2025 και την Δευτέρα 3.2.2025.

Γ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι και τον Παλαιό Λιμένα Φηρών,

Ως προληπτικά μέτρα πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας.

τους και μετατόπισης των επικέντρων προς βορειοανατολικά».