H Σορβόνη έρχεται Αθήνα

Το ΕΚΠΑ θα φιλοξενήσει σπουδαστές του δημόσιου γαλλικού Πανεπιστημίου για μαθήματα – Ανοίγει η πόρτα και για τη δημιουργία παραρτήματος
21:40 - 2 Φεβρουαρίου 2025

Ερχεται η Σορβόνη την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Η αρχή γίνεται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο θα φιλοξενήσει φοιτητές και καθηγητές του εμβληματικού Πανεπιστημίου της Σορβόνης, για μαθήματα Χημείας και Μαθηματικών, προκειμένου να επιτευχθεί η πρώτη συνεργασία, ενώ το επόμενο βήμα εξετάζεται να είναι και η δημιουργία παραρτήματος στην Ελλάδα.

Το πρώτο εργαστήριο Χημείας και Μαθηματικών περιλαμβάνει μαθήματα που θα πραγματοποιηθούν τόσο διά ζώσης όσο και εξ αποστάσεως. Οπως λέει στην «Kυριακάτικη Απογευματινή» η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών, ∆ιεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σοφία Παπαϊωάννου, «το εργαστήριο θα αρχίσει διαδικτυακά τον Μάρτιο, και την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου θα έρθουν στο ΕΚΠΑ φοιτητές από τη Σορβόνη με τη συνοδεία καθηγητών τους και το μάθημα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα».

Για τον λόγο αυτό σε δέκα ημέρες θα έρθει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών η αντιπρύτανης σπουδών της Σορβόνης, καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας, Σόνια Καραμπίνα, η οποία είναι Ελληνίδα και απόφοιτος του ΕΚΠΑ. Η κ. Καραμπίνα, η οποία είναι και αναπληρώτρια κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών και Μηχανικής, θα συντονίσει με την κ. Παπαϊωάννου το σεμινάριο που θα οργανωθεί στην Αθήνα, ενώ θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο επέκτασης της συνεργασίας των δύο Πανεπιστημίων και στις κλασικές σπουδές, μέσω της Φιλοσοφικής Σχολής.

Η διάρκεια του πρώτου εργαστηρίου θα είναι ένας μήνας, με το μάθημα να αρχίζει τον Μάρτιο διαδικτυακά. Παράλληλα, η πρώτη συνεργασία ΕΚΠΑ και Σορβόνης ανοίγει την πόρτα για σύμπραξη του Ιδρύματος και με το Χάρβαρντ. Ο λόγος είναι, όπως εξηγεί η αντιπρύτανης, ότι εκτός από τους τρεις καθηγητές της Σορβόνης, θα συνεργαστεί με το ΕΚΠΑ και καθηγητής του Χάρβαρντ, στο πλαίσιο του ίδιου σεμιναρίου, καθώς η Σορβόνη το πραγματοποιεί μαζί με το φημισμένο Πανεπιστήμιο.

Οπως λέει η αντιπρύτανης, το μάθημα σύντομης διάρκειας, το οποίο θα γίνει με τη Σορβόνη στα Μαθηματικά και τη Χημεία, ανοίγει «νέο κεφάλαιο» στο Ιδρυμα για περισσότερες μελλοντικές συνεργασίες.

Αντίστροφη μέτρηση για μη κρατικά

Την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τον νέο χάρτη στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ηδη εδώ και ένα μήνα έχει ανοίξει η πλατφόρμα της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) για την κατάθεση αιτήσεων αδειοδότησης για τη λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων. Η σχετική προθεσμία λήγει την 1η Μαρτίου, προκειμένου, βάσει του χρονοδιαγράμματος, τα πρώτα μη κρατικά Πανεπιστήμια να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο του 2025 και υπάρχει έντονη κινητικότητα και ενδιαφέρον για το ποια ξένα Πανεπιστήμια θα δημιουργήσουν παραρτήματα στην Ελλάδα.

Προς την κατεύθυνση αυτή προχωρά και το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, που εξετάζει τη δημιουργία παραρτήματος στην Αθήνα και τον Πειραιά. Η Σορβόνη είναι από τα πρώτα Πανεπιστήμια που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να εγκαταστήσουν σχολές και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δημόσιο γαλλικό Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (Universite Sorbonne Paris Nord) σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα από τα πρώτα παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων που θα δημιουργηθούν στη χώρα και για τον λόγο αυτό εμπλουτίζεται ο σχετικός φάκελος, αυτό το διάστημα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το παράρτημα στην Ελλάδα θα έχει τέσσερις σχολές, μεταξύ των οποίων σχολές Νομικής και Οικονομικών Σπουδών και Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Οπως αναφέρουν στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» εκπρόσωποι του γαλλικού κολεγίου IdEF, «στόχος είναι σε βάθος πενταετίας να δημιουργηθούν περισσότερες σχολές, καθώς και συγκροτήματα στη χώρα, σε Αθήνα και στη συνέχεια στο Μαρούσι, με τη δημιουργία κάμπους, και τον Πειραιά». Στο Μαρούσι έχει αγοραστεί ήδη και έκταση στην οποία αναμένεται να ανεγερθούν τα κτίρια που θα στεγάσουν το παράρτημα της Σορβόνης.

Τρεις πυλώνες

Η διεθνοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελεί κεντρικό στόχο του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη. Για τους τρεις παράλληλους πυλώνες της διεθνοποίησης έχει μιλήσει στην «Απογευματινή» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βλέπουμε παραδείγματα γειτονικών μας χωρών, όπως η Ιταλία ή η Κύπρος που έχουν δημιουργήσει ισχυρά περιφερειακά κέντρα εκπαίδευσης. Αυτό εμείς έως τώρα δεν το έχουμε καταφέρει και ήρθε η ώρα να το κατακτήσουμε, γιατί διαθέτουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό στα δημόσια Πανεπιστήμιά μας αλλά και μια εξαιρετικά δυναμική ακαδημαϊκή διασπορά. Για να το πετύχουμε κινούμαστε σε τρεις άξονες. Ο ένας είναι η διεθνοποίηση του δημόσιου συστήματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μέσα από τη συνεργασία των ελληνικών δημόσιων Πανεπιστημίων με μεγάλα ξένα Πανεπιστήμια, για τη δημιουργία κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών που θα πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.

Ο δεύτερος είναι τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων. Και ο τρίτος είναι η δυνατότητα ξένων φοιτητών να πραγματοποιούν σύντομες περιόδους σπουδών – ενός ή δύο εξαμήνων στην Ελλάδα».

Στο τέλος της άνοιξης θα ανακοινωθούν ποια μη κρατικά Πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο, ενώ έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Παιδείας περισσότερες από 100 προτάσεις για συμπράξεις κορυφαίων ξένων Πανεπιστημίων με ελληνικά δημόσια ΑΕΙ, για την ίδρυση και λειτουργία κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Οι κοινές αυτές προτάσεις ήδη αξιολογούνται προκειμένου να ανακοινωθούν ποιες θα εγκριθούν.

Κυριακάτικη Απογευματινή