Σοκ στην Πάτρα και στο πανελλήνιο έχει προκαλέσει ο αιφνίδιος θάνατος από κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα ενός 20χρονου φοιτητή του Τμήματος Διοικητών Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου της αχαϊκής πρωτεύουσας. Ο νεαρός φοιτητής με καταγωγή από την Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα έδωσε μάθημα και επιστρέφοντας στο σπίτι ένιωσε αδιαθεσία. Παρουσίασε 38 πυρετό και η δίδυμη αδελφή του, βλέποντας την έντονη κόπωση αλλά και κάποια σημάδια που εμφανίστηκαν στο σώμα του, τον πήγε στα Επείγοντα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου, όπου διαγνώστηκε με μηνιγγιτιδοκοκκική λοίμωξη. Διασωληνώθηκε αμέσως και εισήχθη κατεπειγόντως στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του ιδρύματος. Δυστυχώς, δεν άντεξε ούτε καν ένα εικοσιτετράωρο. Ο νεαρός φοιτητής άφησε χθες το πρωί την τελευταία του πνοή από καλπάζον σηπτικό σοκ.
Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει και στο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», καθώς, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της «Α», νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση αγοράκι ηλικίας 2,5 ετών, με μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία. Αναμένεται ο διαπιστωθεί ο ορότυπος του μηνιγγιτιδόκοκκου.
Ενώ οι φόβοι και η αναστάτωση των πολιτών στην Πάτρα έχουν χτυπήσει κόκκινο, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δηλώνει στην «Απογευματινή» ότι «η κατάσταση στην Πάτρα δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς δεν υπάρχει κανένα θέμα έξαρσης της νόσου στην περιοχή. Υπενθυμίζω ότι τα προηγούμενα κρούσματα είχαν καταγραφεί στην Πάτρα σχεδόν πριν από έναν χρόνο».
Χημειοπροφύλαξη
Από τη δική της πλευρά, η αντιπεριφερειάρχης Δημοσίας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Άννα Μαστοράκου, σημειώνει στην «Α» ότι «θα δοθεί άμεσα (χθες) χημειοπροφύλαξη, δηλαδή προληπτική αντιβιοτική φαρμακοθεραπεία σε όλες τις στενές αλλά και τις πιο ευρείες επαφές του άτυχου φοιτητή. Μεταξύ των ατόμων στα οποία θα δώσουμε χημειοπροφύλαξη είναι οι περίπου 40 συμφοιτητές του οι οποίοι προσήλθαν προχθές μαζί του στο εξεταστικό κέντρο για να δώσουν μάθημα καθώς και πανεπιστημιακοί, άλλοι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Πατρών και, ασφαλώς, τα οικεία, συγγενικά του πρόσωπα. Το σύνολο θα είναι περίπου 100 άτομα». Το Πανεπιστήμιο Πατρών ανακοίνωσε χθες την αναβολή και για σήμερα -για λόγους καθαρά και μόνο ψυχολογικούς- των εξετάσεων, ενώ τα χθεσινά και σημερινά μαθήματα θα εξεταστούν στις 13 και 14 Φεβρουαρίου αντίστοιχα.
68 θάνατοι σε 20 χρόνια
Αξίζει να σημειωθεί ότι 68 θάνατοι από μηνιγγιτιδόκοκκο, που αναλογεί σε θνητότητα της τάξης του 6%, καταγράφηκαν κατά τη χρονική περίοδο 2004-2023 στη χώρα μας. Η μεγαλύτερη θνητότητα καταγράφηκε το έτος 2018 (11,8%), ενώ η μικρότερη τα έτη 2020-2022 (0). Η μέση ετήσια δηλούμενη θνησιμότητα για τη χρονική περίοδο 2004-2023 είναι 0,031 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεανώ Γεωργακοπούλου, στη χρονική περίοδο 2004-2023 δηλώθηκαν, μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων στον ΕΟΔΥ, συνολικά 1.133 κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, με τα κρούσματα να κυμαίνονται μεταξύ 4 και 108 ανά έτος και μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση 0,52 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.
Η επίπτωση του νοσήματος παρουσίασε σημαντική πτωτική πορεία από το 2013 έως το 2022. Ειδικά την περίοδο της πανδημίας COVID-19 η επίπτωση της νόσου έφτασε στα χαμηλότερά της επίπεδα, και αυτό αποδόθηκε στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων (κοινωνική αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας, κλείσιμο σχολείων). Το 2023 επανήλθε σε προπανδημικά επίπεδα. Για τη χρονική περίοδο 2004-2023, το νόσημα παρουσίασε υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών, με μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση 4,07 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Η μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση προοδευτικά μειώνεται στις ηλικίες 5-14 ετών (1,01 ανά 100.000 πληθυσμού) και 15-24 ετών (0,91 ανά 100.000 πληθυσμού). Στις ηλικιακές ομάδες άνω των 25 ετών η μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι ιδιαίτερα μικρή και δεν ξεπερνά τις 0,20 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού.
«Να αποζημιώνεται για όλους το εμβόλιο»
Την ένταξη του εμβολίου κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τις ηλικίες άνω των 2 ετών ζητεί ο Δήμος Πατρέων, προκειμένου το εν λόγω εμβόλιο να καταστεί διαθέσιμο με πλήρη ασφαλιστική αποζημίωση στον γενικό πληθυσμό, μετά τον θάνατο του 20χρονου φοιτητή στην Πάτρα από μηνιγγιτιδοκοκκική λοίμωξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι, έπειτα από πολλά χρόνια αναμονής στη χώρα μας και ύστερα από τη συρροή κρουσμάτων μηνιγγίτιδας προερχόμενης από μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β πριν από έναν χρόνο στην Πάτρα, μόλις από τον περασμένο Σεπτέμβριο εντάχθηκε το εμβόλιο Bexsero κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β σε πλήρη ασφαλιστική αποζημίωση από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην «Απογευματινή» η ειδική παιδίατρος του ιδιωτικού νοσοκομείου της Αθήνας «Ιασώ Παίδων», Αρετή Μανιώτη, «ο μηνιγγιτιδόκοκκος Β (Neisseria meningitidis-οροομάδα Β) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις, όπως μηνιγγίτιδα και σηψαιμία, οι οποίες εξελίσσονται ραγδαία και μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Η νόσος μπορεί να προσβάλει άτομα κάθε ηλικίας, αλλά πλήττει κυρίως βρέφη, νήπια, εφήβους και νεαρούς ενήλικες».
Η παιδίατρος μας εξηγεί επίσης ότι «το Bexsero χορηγείται δωρεάν σε όλα τα παιδιά στην Ελλάδα ηλικίας έως 18 μηνών. Για παιδιά άνω των 18 μηνών, το εμβόλιο δεν καλύπτεται δωρεάν και το κόστος επιβαρύνει τους γονείς. Ωστόσο, σε περιπτώσεις παιδιών ή ενηλίκων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου -όπως τα άτομα με ανατομική ή λειτουργική ασπληνία, ανεπάρκεια του συμπληρώματος ή όσοι λαμβάνουν συγκεκριμένες θεραπείες- το εμβόλιο μπορεί να συνταγογραφηθεί δωρεάν ανεξαρτήτως ηλικίας».
Εφημερίδα Απογευματινή