Κατ’ αρχήν συμφωνία όσον αφορά τη «συνδιαχείριση» μέρους της εκκλησιαστικής περιουσίας για κοινωνικούς σκοπούς πέτυχε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Απογευματινής», ο Αρχιεπίσκοπος θέτει στη διάθεση της πολιτείας σημαντικό τμήμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, με στόχο να βοηθήσει το κράτος στην κατασκευή κατοικιών για νέα ζευγάρια και στην ανέγερση φοιτητικών εστιών.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ιερώνυμος πρότεινε, ως πρώτο βήμα, στον πρωθυπουργό η κυβέρνηση να αξιοποιήσει το οικόπεδο που διαθέτει η Εκκλησία στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, απέναντι από τη ΓΑΔΑ, εκεί όπου πριν από κάποια χρόνια ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε προτείνει την ανέγερση νέου μητροπολιτικού ναού. Ο Ιερώνυμος πρότεινε στο οικόπεδο αυτό να ανεγερθεί φοιτητική εστία, που θα στεγάσει εκατοντάδες φοιτητές.
Στο τραπέζι το οικόπεδο στην Αλεξάνδρας, κτίρια σε Ηλιούπολη, Καισαριανή, Κάνιγγος, Παγκράτι, Κυψέλη, Πειραιά, Αχαρνών, αλλά και διευκολύνσεις για ιερά «φιλέτα» σε Βουλιαγμένη, Άγιο Ανδρέα, Φυλή και Υμηττό
Δεν είναι όμως το μόνο ακίνητο που διαθέτει η Εκκλησία στον αστικό ιστό. Στο πλαίσιο της διεξοδικής συζήτησης που έγινε, ειπώθηκε πως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για στέγαση κτίρια στην Ηλιούπολη, στην Καισαριανή, στην πλατεία Κάνιγγος, στο Παγκράτι, στην Κυψέλη, στον Πειραιά, στην Αιόλου, στην Αχαρνών, όπου η Εκκλησία διαθέτει ολόκληρες πολυκατοικίες αλλά και κτίρια στα οποία στεγάζονται ξενοδοχεία, βιοτεχνίες, τράπεζες, θέατρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιερώνυμος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δεχθεί η πολιτεία το αίτημα της Εκκλησίας για αποχαρακτηρισμό εκτάσεων που ανήκουν στην κατοχή της, αλλά οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί δασικές, γεγονός που εμποδίζει την αξιοποίησή τους.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία προηγούμενων ετών, υπάρχουν 40.000 στρέμματα δασών και δασικές εκτάσεις στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης (παρά το ότι έχουν αποχαρακτηριστεί τα τελευταία χρόνια κάποιες), στον Άγιο Ανδρέα Αττικής, στον Κοκκιναρά, στην Οινόη, στη Φυλή αλλά και στον Υμηττό. Δασικές εκτάσεις που διεκδικεί η Εκκλησία τον αποχαρακτηρισμό τους υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στην Πελοπόννησο (και εδώ υπολογίζονται πάνω από 40.000 στρέμματα), στη Βοιωτία, στη Σάμο, στη Χαλκιδική.
Με αφορμή την κρίση στη στέγη που πλήττει τόσο τους φοιτητές όσο και τα νέα ζευγάρια, ο Ιερώνυμος αποφάσισε, όπως λένε οι πληροφορίες της «Α», να καταθέσει τώρα την πρότασή του στον πρωθυπουργό, καθώς το πρόβλημα βρίσκεται σε όξυνση. Μάλιστα, πρότεινε η διάθεση των διαμερισμάτων να γίνει είτε δωρεάν είτε με χαμηλό/συμβολικό αντίτιμο.
Η διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας είχε τεθεί πολλές φορές στο τραπέζι, επί κυβέρνησης Τσίπρα το 2018 αλλά και νωρίτερα με τον Αντώνη Σαμαρά το 2013, που είχε συμφωνηθεί να συσταθεί από κοινού ένα ταμείο αξιοποίησής της. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατή η υλοποίηση όλων όσα είχαν σχεδιαστεί και συζητηθεί κατά το παρελθόν.
Συνταγματική Αναθεώρηση
Στη χθεσινή συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος έλαβε εξάλλου από τον πρωθυπουργό και τη διαβεβαίωση ότι δεν θα κριθούν αναθεωρητέα τα άρθρα 3 και 13 του Συντάγματος, που ορίζουν την Ορθόδοξη ως επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα και την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης καθώς και το «προοίμιον» του Συντάγματος, ώστε οι σχέσεις Εκκλησίας – πολιτείας να διατηρούνται ως έχουν.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο έγινε υπό τη σκιά της κοίμησης του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου. Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο Ιερώνυμος εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το μέλλον που διαγράφεται πλέον στην Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας. Η παρουσία του πρωθυπουργού στην κηδεία του Μακαριστού Αναστάσιου την Πέμπτη, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αποτελεί ύψιστο συμβολισμό τιμής. Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Πρώτα και πάνω απ’ όλα ήταν ένας άνθρωπος του Θεού που νοιαζόταν για τους ανθρώπους. Γι’ αυτό και θα έχω την ευκαιρία, θα είμαστε μαζί και στην εξόδιο ακολουθία στα Τίρανα, για να τον τιμήσουμε όπως του αρμόζει».
Τέλος, ο Ιερώνυμος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί και για την εξέλιξη των διορισμών 600 ιερέων στα ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία ανά τον κόσμο.
Εφημερίδα Απογευματινή – Της Χρύσας Μακρή