Σαρώνει κυριολεκτικά ολόκληρη τη χώρα μας η διασπορά μεγάλης σειράς ιώσεων, οι οποίες προκαλούν γριπώδη συνδρομή, μεταξύ των οποίων κυρίαρχη θέση φαίνεται ότι διατηρεί η γρίπη τύπου Α(Η1Ν1), δευτερευόντως η γρίπη τύπου Β αλλά και ο νέος κορωνοϊός. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες στον Σκάι ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), Νίκος Τζανάκης, «υπολογίζεται πως αυτή τη στιγμή νοσούν περίπου 800.000 με 1,2 εκατ. Έλληνες. Η γρίπη οδηγεί την κούρσα, η οποία είναι στην κορύφωσή της. Μετά τις 15 Φεβρουαρίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε μείωση στα κρούσματα. Εν τω μεταξύ, θα δούμε αύξηση των άλλων ιών, οι οποίοι ωστόσο δεν είναι ικανοί να δώσουν πανδημικούς χαρακτήρες και θα έχουμε και τον κορωνοϊό να μας γρατζουνάει λιγάκι».
Ο Νίκος Τζανάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά τα συμπτώματα, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά είναι ήπια. «Η πλειονότητα των περιπτώσεων ταλαιπωρείται από βήχα, πονόλαιμο και καταρροή», σημείωσε ο ίδιος. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι, σύμφωνα με όσα υπογραμμίζει με ιδιαίτερη έμφαση στην «Απογευματινή» ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και της Επιστημονικής Επιτροπής του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), Γκίκας Μαγιορκίνης, «θα μπορούσαμε να πούμε με σχετική βεβαιότητα ότι η εκτίμηση του κ. Τζανάκη είναι πολύ συντηρητική, όσον αφορά τη διάδοση της γριπώδους συνδρομής σε ολόκληρη τη χώρα. Εμπειρικά και σύμφωνα με όσα βλέπουμε στο ευρύτερο κοινωνικό μας περιβάλλον, η γριπώδης συνδρομή μπορεί να πλήττει ακόμη και έναν στους τέσσερις κατοίκους της χώρας μας, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης του 25% επί του γενικού πληθυσμού».
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως γριπώδης συνδρομή ορίζεται η ασθένεια στην οποία ο ασθενής έχει πυρετό μεγαλύτερο ή ίσο με 38° C και βήχα ο οποίος ξεκίνησε τις τελευταίες 10 ημέρες. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι το τελευταίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, που αφορά το χρονικό διάστημα από τις 13 έως τις 19 Ιανουαρίου, καταγράφει 21 νέους θανάτους ασθενών από COVID-19 και 3 νέους θανάτους ασθενών από γρίπη.
Εφημερίδα Απογευματινή