«Βόμβα» από το ΤΑΙΠΕΔ για τα στέγαστρα

Δεν ανταποκρίνονται ούτε στο ελάχιστο της στατικής επάρκειας! Συνεχίζεται ο σάλος με το χαμένο manual
18:26 - 4 Οκτώβριος 2023
≈Ò„‹ÙÂÚ ‰ÔıνÔıÌ ÛÙÔ ÂÒ„ÔÙ‹ÓÈÔ ÙÔı œ¡ ¡ ,ÛÙÔ ÛÙ›„·ÛÙÒÔ  ·Î·ÙÒ‹‚·, ¡ËfiÌ· ”‹‚‚·ÙÔ 24 ¡ÒÈÎflÔı 2004.‘Ô ÛÙ›„·ÛÙÒÔ ·Ì·Ï›ÌÂÙ·È Ì· ‰ÈÔÎÈÛËfiÛÂÈ ÛÙÁ Ë›ÛÁ ÙÔı ÙÁÌ ÂÒ˜¸ÏÂÌÁ ‚‰ÔÏ‹‰·.(ATHOC / ¡–≈ / œ—≈”‘«” –¡Õ¡√…Ÿ‘œ’-–—œ”œ◊«: –—œ”œ◊«: ¡–¡√œ—≈’≈‘¡… « ¡—◊≈…œ»≈‘«”«  ¡… « ≈Öœ—… « ≈ Ã≈‘¡ÀÀ≈’”« ‘«” ÷Ÿ‘œ√—¡÷…¡”]

Την ώρα που παραμένει άγνωστο το πότε θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, τα συμπεράσματα από το βούλευμα-βόμβα του ΤΑΙΠΕΔ είναι ανατριχιαστικά. Κι αυτό γιατί δείχνουν ότι ούτε καν στο ελάχιστο όριο στατικής επάρκειας δεν ανταποκρίνονται τόσο το στέγαστρο Καλατράβα όσο και αυτό του Ποδηλατοδρομίου στο ΟΑΚΑ.

Το πόρισμα του τεχνικού συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ ήταν ξεκάθαρο: «Τόσο η μεταλλική κατασκευή του στεγάστρου του κεντρικού σταδίου στο ΟΑΚΑ όσο και η αντίστοιχη μεταλλική κατασκευή του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας».

Καθησυχαστικοί, πάντως, εμφανίζονται οι ειδικοί που συμμετείχαν στον σχεδιασμό και στην κατασκευή των μεταλλικών στεγάστρων Καλατράβα, μετά τον σάλο που έχει δημιουργηθεί λόγω της έλλειψης στατικής επάρκειάς τους, η οποία και οδήγησε στο «λουκέτο» του Ολυμπιακού Σταδίου.

«Ακούς που λένε “είναι ετοιμόρροπο, έτοιμο να πέσει”, τα οποία είναι αναιτιολόγητα και από άσχετους. Μέχρι να φτάσουμε σε μία ολική κατάρρευση και να δει ο κόσμος το στάδιο Καλατράβα να καταρρέει, αυτό ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν θα μπορούσα να το φανταστώ, έστω και αν ζήσω άλλα 20 χρόνια», επισήμανε ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Ιωάννης Ερμόπουλος μιλώντας στον Σκάι.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση φαίνεται πως γνώριζε για την ύπαρξη προβλημάτων στο στέγαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου ήδη από τον Οκτώβριο του 2020.

Έπειτα από ελέγχους που είχαν γίνει με αντικείμενο τις ταλαντώσεις του διαζώματος του κεντρικού σταδίου, πραγματοποιήθηκε μελέτη που υπεβλήθη στο υπουργείο Υποδομών και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και, σε ό,τι αφορά το στέγαστρο, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι «εντοπίστηκαν σοβαρότερα προβλήματα, μάλλον αδικαιολόγητα για κατασκευή υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών. Θα πρέπει τα προβλήματα αυτά να αποδοθούν στην έλλειψη συντήρησης, οπωσδήποτε όμως πρέπει να αντιμετωπιστούν το ταχύτερο δυνατόν».

Νέα μελέτη

Δύο χρόνια αργότερα, κρίθηκε επιβεβλημένη νέα μελέτη, ενόψει του σχεδίου ανακαίνισης της αθλητικής εγκατάστασης στο πλαίσιο δράσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Είναι αυτή που ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες και υπεβλήθη στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Βρούτση να ανακοινώνει -βάσει των ευρημάτων- τη διακοπή λειτουργίας της εγκατάστασης.

Αυτό, πάντως, που προκαλεί οργή είναι η παραδοχή ότι… χάθηκε το manual της συντήρησης της κατασκευής που είχε παραδώσει, μαζί με το έργο, ο Σαντιάγο Καλατράβα. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο Γιάννης Βρούτσης διαβεβαίωσε πως έχει δώσει εντολή να συγκεντρωθούν ό,τι έγγραφα υπάρχουν για να διαπιστωθεί η αλήθεια. Ακόμη, είπε ότι από τον Αύγουστο του 2023 δεν υπάρχει γήπεδο που να λειτουργεί χωρίς πυρασφάλεια και στατική μελέτη. Ανέφερε ακόμα πως δεν γνωρίζει την ύπαρξη άλλης μελέτης για τα στέγαστρα, ενώ σημείωσε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η πρώτη που έσκυψε πάνω από το ΟΑΚΑ και έδωσε 57.000.000 ευρώ: «Δόθηκαν για πρώτη φορά χρήματα να γίνει ενδελεχής έρευνα στατικότητας. Πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό».

Σύμφωνα πάντως με τον συνεργάτη του Ισπανού αρχιτέκτονα, πολιτικό μηχανικό Φαίδωνα Καρυδάκη, πρόκειται για «αστεία πράγματα» τα όσα λέγονται για το «χαμένο» εγχειρίδιο. «Μπορούσαν να το ζητήσουν από εμένα ή τον Καλατράβα, εγώ το είχα».

Πλέον, η κυβέρνηση προσπαθεί να επισπεύσει τις διαδικασίες, πιέζοντας και το ΤΕΕ να βγάλει όσο το δυνατόν συντομότερα το δικό του πόρισμα, ώστε να αρχίσουν οι διαδικασίες επισκευής και να παραδοθεί όσο γίνεται νωρίτερα το στάδιο στο κοινό.

«Η επιτροπή που θα συσταθεί μαζί με στελέχη του ΕΜΠ θα λειτουργήσει τάχιστα», τόνισε ο Γιάννης Βρούτσης. Στόχος, όπως υπογράμμισε, είναι να δοθούν απαντήσεις το ταχύτερο δυνατόν με το καλύτερο δυνατόν επιστημονικό προσωπικό, με γνώμονα πάντα την ασφάλεια.