Φωτιά στο πεδίο των ερευνών και της εξόρυξης φυσικού αερίου στην Ελλάδα υπό την οµπρέλα των ΗΠΑ, που κάνουν πιο αισθητή από ποτέ την παρουσία τους στην πιο καυτή ενεργειακά και γεωπολιτικά πλευρά της Μεσογείου, βάζει η έλευση του αµερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού της Chevron για γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στη χώρα µας.
Η Chevron ζητά αδεια για έρευνες κοντά σε Πελοπόννησο και Κρήτη
Ανήµερα της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραµπ στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ και µε τον ίδιο να έχει ως µότο τη φράση «drill baby drill», η δεύτερη ισχυρότερη ιδιωτική πετρελαϊκή βιοµηχανία του πλανήτη έρχεται να αποτελέσει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των αμερικανικών εταιρειών που έχουν αποφασίσει να επενδύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και να αναπτύξουν υποθαλάσσια ερευνητική δραστηριότητα στα ελληνικά και κυπριακά νερά. Προσθέτει έτσι το όνοµά της δίπλα στην πανίσχυρη Exxon Mobil η οποία ήδη πραγµατοποιεί έρευνες υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης και τον προσεχή Απρίλιο αναµένεται να λάβει απόφαση για την περιοχή δυτικά της Κρήτης, σε δύο «οικόπεδα» έκτασης 20.000 + 20.000 τετραγωνικών χιλιοµέτρων.
Όπως ανακοίνωσε επίσηµα χθες το υπουργείο Ενέργειας, η Chevron εξεδήλωσε ενδιαφέρον και έλαβε το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση για να πραγµατοποιήσει έρευνες κατόπιν διεθνούς διαγωνισµού στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και έως δυτικά της Κρήτης. Πρόκειται για µια νέα περιοχή που εκτείνεται σε έκταση 11.000 τετραγωνικών χιλιοµέτρων µε την ονοµασία «Νότια Πελοπόννησος» (αυξάνει κατά 25% τις υπό παραχώρηση περιοχές) και στην οποία η αµερικανική εταιρεία, έχοντας ήδη εξετάσει σεισµικά ερευνητικά δεδοµένα τα οποία είχε αποκτήσει στο παρελθόν, φέρεται να «βλέπει» ισχυρές πιθανότητες να υπάρχουν σηµαντικά απολήψιµα κοιτάσµατα φυσικού αερίου στο συγκεκριµένο οικόπεδο. Το συγκεκριµένο «µπλοκ» δεν έχει βγει έως σήµερα σε διαγωνισµό, ενώ συνορεύει µε τα υφιστάµενα που έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία της Exxon Mobil και της Helleniq Energy.
Πιθανότητα συμπράξεων Chevron, Exxon Mobil και Helleniq Energy
Το γεγονός αυτό δεν αποκλείει -αντιθέτως ενισχύει- την πιθανότητα στο µέλλον να προκύψουν συµπράξεις µεταξύ των τριών µεγάλων παικτών. Πολύ δε περισσότερο αν συνεκτιµήσει κανείς ότι αµέσως µετά την προκήρυξη του διαγωνισµού, που θα γίνει τα επόµενα 24ωρα, υπάρχει περιθώριο 90 ηµερών για την κατάθεση προσφορών – εκτός από τη Chevron µπορούν να συµµετάσχουν και άλλοι ενδιαφερόµενοι. Της επίσηµης πρότασης από τον αµερικανικό κολοσσό είχε προηγηθεί µακρά περίοδος συζητήσεων µε την κυβέρνηση, αλλά και σενάρια που ήθελαν την εταιρεία να συµπράττει µε την κοινοπραξία Exxon Mobil και Helleniq Energy.
Σε αυτές τις επαφές, η αµερικανική εταιρεία είχε ζητήσει και λάβει διαβεβαιώσεις για fast-track διαδικασίες στην έκδοση των περιβαλλοντικών µελετών και άλλων αδειοδοτήσεων, πρόβληµα που -κατά το παρελθόν- είχε οδηγήσει σε αποχώρηση κάποιων από τους ενδιαφερόµενους. ∆εν είναι τυχαίο πως η Ελληνική ∆ιαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (Ε∆ΕΥΕΠ) κατέθεσε άµεσα χθες τη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εν λόγω περιοχή.
Η γεωπολιτική ισχύς και τα μηνύματα της Αθήνας
«Το φυσικό αέριο που επιδιώκουµε να εντοπίσουµε και να εξάγουµε αποτελεί κρίσιµο καύσιµο-γέφυρα για την Ευρώπη µέχρι το 2050, ενώ για τον υπόλοιπο πλανήτη και πέραν του 2050. Συνεπώς, η αξιοποίηση δυνητικών εγχώριων κοιτασµάτων είναι ενεργειακά, οικονοµικά και κοινωνικά µεγάλης σηµασίας για µια οικονοµικά βιώσιµη πράσινη µετάβαση», υπογράµµισε σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης να ξαναβάλει στο πρόγραµµα την εξόρυξη υδρογονανθράκων µε σκοπό το φυσικό αέριο να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία του επί χρόνια ως µεταβατικό καύσιµο και να χαµηλώσει τον πήχυ των προσδοκιών για την ταχεία διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό µείγµα.
Επιπλέον, το µήνυµα που εκπέµπει η κυβέρνηση είναι ότι «το ενδιαφέρον της Chevron, σε συνδυασµό µε το γεγονός ότι ήδη δραστηριοποιείται στη χώρα µας η Exxon Mobil, σηµατοδοτεί την ταυτόχρονη παρουσία δύο ενεργειακών κολοσσών και ενισχύει την πεποίθηση πως η Ελλάδα µπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσµια αγορά ενέργειας και επιβεβαιώνει ότι η χώρα µας αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισµό».
Με την αποδοχή της πρότασης που υπέβαλε η Chevron και για την οποία είναι πλήρως ενήµερος ο πρωθυπουργός, δύο βασικά µηνύµατα εκπέµπονται από την ελληνική πλευρά:
1. Εδραιώνονται οι σχέσεις στρατηγικής συνεργασίας µε τις ΗΠΑ µέσω της παρουσίας στη χώρα µας των δύο ισχυρότερων αµερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών στην έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Το γεγονός ότι Exxon Mobil και Chevron, που αποτελούν παγκόσµιους γίγαντες στην άντληση υδρογοναθράκων, αναπτύσσουν δραστηριότητες στην Ελλάδα και την Κύπρο, σε µια περιοχή της ΝΑ Μεσογείου µε πλούσια κοιτάσµατα αλλά και ισχυρές γεωπολιτικές αναταράξεις µετά και τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, δηµιουργεί πρόσθετη ασπίδα προστασίας για τα ελληνικά και αµερικανικά συµφέροντα.
«Η Ελλάδα χτίζει µε τον τρόπο αυτό πιο ισχυρή τη συµµαχία της µε τις ΗΠΑ, αποκτώντας πιο δυναµική γεωπολιτική θέση. Η χώρα αναδεικνύεται σε σταθερό πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή υποδεχόµενη τεράστιας στρατηγικής σηµασίας επενδύσεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί αξιωµατούχοι.
2. Ένα δεύτερο µήνυµα που στέλνει η Αθήνα µε τη Chevron είναι αυτό προς την ΕΕ για χαµηλότερες ταχύτητες και µειωµένο κόστος ως προς τους στόχους της πράσινης µετάβασης. Σύµφωνα µε αρµόδιες πηγές, η πρόσφατη επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις τιµές ενέργειας ουσιαστικά στέλνει το µήνυµα για την ανάγκη χαλάρωσης των ταχυτήτων στην πράσινη µετάβαση και την ανάγκη τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε συνδυασµό µε το γεγονός ότι οι τρίτες χώρες εµφανίζουν το φυσικό αέριο ως ένα από τα βασικά καύσιµα και πέραν του 2050.
Αποθέματα φυσικού αερίου
Η Ελληνική ∆ιαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων έχει ανακοινώσει δηµόσια τις πρώτες εκτιµήσεις της για τα δυνητικά κοιτάσµατα φυσικού αερίου στα θαλάσσια blocks της Κρήτης και του Ιονίου Πελάγους. Σύµφωνα µε αυτές, τα δυνητικά και πιθανά αποθέµατα των εν λόγω περιοχών φτάνουν στα 24 τρισεκατοµµύρια κυβικά πόδια ή 680 δισ. κυβικά µέτρα. Η πιθανή επιβεβαίωση αυτών των κοιτασµάτων υπερκαλύπτει τόσο την παρούσα όσο και τη µέλλουσα εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου καθιστώντας τη χώρα µας εξαγωγική έως τα τέλη της δεκαετίας.
Εφημερίδα Απογευματινή