Συνθήκες «πολέμου» επικρατούν στα Τμήματα ΕπειγόντωνΠεριστατικών (ΤΕΠ) στα νοσοκομεία του ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου, όταν αυτά εκτελούν τη γενική εφημερία τους, παραδέχθηκε τη ∆ευτέρα ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στην οποία η πολιτική ηγεσίατου υπουργείου έδωσε στη δημοσιότητα τις 25 ριζικές παρεμβάσεις, οι οποίες φιλοδοξούν να μειώσουν αισθητά τον μέσο χρόνο αναμονής των προσερχομένων στα ΤΕΠ ασθενών.
Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε, μάλιστα,ότι περίπου 2.200-2.500 είναι οι ασθενείςοι οποίοι προσέρχονται σταθερά στα ΤΕΠ των νοσοκομείων του ΕΣΥ της Αττικής, όταν αυτά εκτελούν τις γενικές εφημερίες τους, και ο στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι αυτό το πλήθος των ασθενών να μοιράζεται κατά το δυνατόν αναλογικά σε όλα τα εφημερεύοντα ιδρύματα.
Ασύλληπτοι χρόνοι
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στις ημέρες των εορτών καταγράφηκαν αναφερόμενοι χρόνοι αναμονής οι οποίοι, σε ορισμένες περιπτώσεις, ξεπερνούσαν ακόμη και τις… 15-18 ώρες – συγκεκριμένα στα νοσοκομεία της Αθήνας «Σωτηρία» και «Γεώργιος Γεννηματάς». Βεβαίως, τέτοιοι ασύλληπτοι χρόνοι αναμονής δεν αφορούσαν πραγματικά επείγοντα περιστατικά της δευτεροβάθμιας, νοσοκομειακής περίθαλψης, αλλά περιστατι-κά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
«∆εν υπάρχει πραγματικά επείγον περιστατικό, το οποίο να αναμένει τόσες ώρες σε ΤΕΠ οποιουδήποτε νοσοκομείου του ΕΣΥ της χώρας μας. Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, αυτό θα ήταν αιτία για διενέργεια Ενορκης ∆ιοικητικής Εξέτασης (Ε∆Ε)», τόνισε, με ιδιαίτερη έμφαση και χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος συμπλήρωσε επίσης: «Εχουμε μεγάλο εύρος διακύμανσης του χρόνου αναμονής. Αν πούμε ότι ο μέσος χρόνος είναι 8-9 ώρες στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, θα είμαστε κοντά στην πραγματικότητα. Οσο πλησιάζουμε προς το 5ωρο είμαστε πολύ καλά, όσο είμαστε στο 10ωρο δεν είναι καλά».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της ΠΟΕ∆ΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, επισημαίνει στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» το εξής: «Τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, που εφημερεύουν εναλλάξ, τα επι- σκέπτονται στα επείγοντα 1.000 ασθενείς και εξετάζονται. Τελικά εισάγονται λιγότεροι των 200 ασθενών. Το 70% των ασθενών, που συνολικά προσέρχονται στα Επείγοντα των νοσοκομείων, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και όχι στα εφημερεύοντα νοσοκομεία». Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ακόμη ότι η καθημερινή πρωινή εφημερία των νοσοκομείων του ΕΣΥ της Αττικής, η οποία τέθηκε σε πλήρη λειτουργία την 1η Νοεμβρίου του 2024, αποδίδει ήδη θετικά αποτελέσματα, με εξαίρεση την υπερφόρτωση των ΤΕΠ του «Λαϊκού» (+56%), του «Ιπποκρατείου» (+82%) και του «Γεώργιος Γεννηματάς» (+71%), υπερφόρτωση η οποία οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις εργασίες ανακαίνισης και επέκτασης του ΤΕΠ του «Ευαγγελισμού».
Το 70% των ασθενών που προσέρχονται στα Επείγοντα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και όχι στα εφημερεύοντα νοσοκομεία ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
24ωρη εφημερία
Την ίδια στιγμή, ως ένα πραγματικό ρίσκο, αλλά προς την ορθή κατεύθυνση, μπορεί να χαρακτηριστεί η επικείμενη ένταξη εννέα Κέντρων Υγείας του Λεκανοπεδίου σε καθημερινή εικοσιτετράωρη εφημερία, προκειμένου αυτά να συνεπικουρούν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αττικής και να «απορροφούν» όλα εκεί-
να τα περιστατικά τα οποία αποτελούν αρμοδιότητα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Με δεδομένο ότι περίπου το 80% επί του συνόλου των προσερχομένων ασθενών στα ΤΕΠ των εφημερευόντων νοσοκομείων του ΕΣΥ καταφθάνουν σε αυτά με ιδιωτικά μέσα και όχι με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, σοβαρό ερώτημα αποτελεί πόσος χρόνος θα απαιτηθεί τελικά, προκειμένου να τροποποιηθούν ριζικά εδραιωμένες για χρόνια νοοτροπίες, στάσεις και συμπεριφορές, που οδηγούν τους Ελληνες ασθενείς στα ΤΕΠ των νοσοκομείων και όχι στα Κέντρα Υγείας,ακόμη και σε περιπτώσεις οφθαλμοφανών προβλημάτων αρμοδιότητας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας..Σε κάθε περίπτωση, 9 θα είναι, από τον Φεβρουάριο και σταδιακά, τα Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου, τα οποία θα εφημερεύουν καθημερινά για 24 ώρες για να συνεπικουρούν τη γενική εφημερία των νοσοκομείων. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, αυτά θα είναι τα Κέντρα Υγείας λεωφόρου Αλεξάνδρας, Καλλιθέας, Αμαρουσίου, Ραφήνας, Βάρης, Μεγάρων, Περιστερίου, Κερατσινίου και Ελευσίνας.
Στοχευμένη ενίσχυση
Από τη δική του πλευρά, ο κ. Θεμιστοκλέους προανήγγειλε ότι θα πραγματοποιηθούν το προσεχές χρονικό διάστημα στοχευμένες προσλήψεις για τα Κέντρα Υγείας και τα ΤΕΠ των νοσοκομείων του ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου, και μάλιστα ως εξής: 50 επικουρικοί γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό για τα Κέντρα Υγείας, 229 νοσηλευτές και 233 άτομα, λοιπό προσωπικό, για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αττικής, 19 γιατροί για τα ΤΕΠ των νοσοκομείων του ΕΣΥ, αρμοδιότητας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, 18 γιατροί για τα αντίστοιχα ΤΕΠ αρμοδιότητας της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, καθώς και 100 τραυματιοφορείς για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αττικής.
Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι το «βραχιολάκι γεωεντοπισμού» για τους προσερχόμενους στα ΤΕΠ ασθενείς, οι 25 ένστολοι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), οι οποίοι θα καθοδηγούν και θα συμβουλεύουν τους ασθενείς στα ΤΕΠ των μεγάλων νοσοκομείων, η Τεχνητή Νοημοσύνη στη διαλογή των προσερχομένων στα ΤΕΠ ασθενών κ.ά. θα εντάσσονται σταδιακά, εντός του 2025 και κάθε δύο μήνες, στο σύστημα. Στόχος είναι ο μέσος χρόνος αναμονής των προσερχομένων στα ΤΕΠ ασθενών για εξέταση από γιατρό να μειωθεί περίπου στις 5-6 ώρες, έναντι των 8-9 ωρών, που είναι σήμερα ο μέσος χρόνος αναμονής, σύμφωνα με όσα εκτιμά ο ίδιος ο υπουργός Υγείας.