Μεγάλες Α.Ι. αλλαγές σε Υγεία – Άµυνα

Ευεργετικές θα είναι οι εφαρµογές της Τεχνητής Νοηµοσύνης στην καθηµερινότητα του πολίτη, αλλά και στην οικονοµία, καθώς θα δώσουν µεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα στη χώρα
07:45 - 21 Ιανουαρίου 2025
Μεγάλες Α.Ι. αλλαγές σε Υγεία - Άµυνα

Η Τεχνητή Νοηµοσύνη έχει εισβάλει για τα καλά πλέον στη ζωή µας και ήρθε προκειµένου να κάνει την καθηµερινότητά µας ευκολότερη. Εφαρµόζεται σε κάθε πτυχή της ζωής µας µετασχηµατίζοντας πολλές δραστηριότητές µας µε πολλαπλές και ποικίλες θετικές επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονοµία.

Η Τ.Ν. βρίσκει πολλές εφαρµογές στην Υγεία. Η υιοθέτηση ψηφιακής τεχνολογίας προσφέρει οδικό χάρτη προς ένα σύστηµα Υγείας που επικεντρώνεται περισσότερο στον ασθενή, είναι ολοκληρωµένο και αποδοτικό. Η Ελλάδα θα αποκτήσει µεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα, αν δηµιουργήσει ένα εθνικό σύστηµα Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΗΦΥ), εξοικειωµένο µε τις ανάγκες της Τ.Ν. (A.I. Savvy). Ενα τέτοιο σύστηµα θα καταστήσει τη χώρα πρωτοπόρο στην καινοτοµία στον τοµέα της Υγείας, δηµιουργώντας συνθήκες για σηµαντική βελτίωση της ποιότητας και της αποδοτικότητας της φροντίδας των ασθενών.

Ενα πλούσιο και υψηλής ποιότητας αποθετήριο δεδοµένων µε διαχρονικά στοιχεία µπορεί να αποτελέσει ανεκτίµητης αξίας περιουσιακό στοιχείο για τη χώρα και τη δηµόσια Υγεία, επιτρέποντας ταυτόχρονα σε Πανεπιστήµια, ερευνητικά ιδρύµατα, νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνολογικές και φαρµακευτικές εταιρείες να επιτελέσουν πρωτοποριακή έρευνα και ανάπτυξη στον τοµέα της υγειονοµικής περίθαλψης, συµπεριλαµβανοµένου του εντοπισµού θεραπειών για γενετικές και χρόνιες ασθένειες, της παροχής εξατο µικευµένης φαρµακευτικής αγωγής και της βελτίωσης της αποδοτικότητας του συστήµατος υγειονοµικής περίθαλψης.

Η Τεχνητή Νοηµοσύνη θα µπορούσε επίσης να εφαρµοστεί σε τέσσερις κύριους τοµείς στην Υγεία

  • Στη λήψη ιατρικών αποφάσεων

Η ψηφιοποίηση των δεδοµένων και η Τ.Ν. µπορούν να βελτιώσουν σηµαντικά την ποιότητα της φροντίδας των ασθενών, παρέχοντας στους ιατρούς προηγµένα διαγνωστικά εργαλεία, προγνωστικές αναλύσεις και εξατοµικευµένα σχέδια θεραπείας. Τέτοια παραδείγµατα, µεταξύ άλλων, περιλαµβάνουν την ανίχνευση καρκίνου από µαγνητικές τοµογραφίες, τους δυναµικούς δείκτες υπολογισµού προεγχειρητικού κινδύνου θνησιµότητας και ασθένειας και την επιδείνωση της νευρολογικής κατάστασης ασθενών στις ΜΕΘ.

  • Στις λειτουργίες της υγειονοµικής περίθαλψης

Οι τεχνολογίες που βασίζονται σε δεδοµένα µπορούν να απλοποιήσουν τις διαδικασίες, να µειώσουν το λειτουργικό κόστος, να αυξήσουν τη διαφάνεια και να βελτιώσουν την παροχή υπηρεσιών.

  • Στην παρακολούθηση της δηµόσιας Υγείας

Η ανάλυση δεδοµένων µπορεί να διαδραµατίσει κρίσιµο ρόλο στην παρακολούθηση της δηµόσιας Υγείας, αναλύοντας δεδοµένα σε επίπεδο πληθυσµού για να εντοπίσει τάσεις, να προβλέψει επιδηµίες και να επικαιροποιήσει την πολιτική της δηµόσιας Υγείας.

  • Στις υπηρεσίες προς τους πολίτες

Οι πλατφόρµες Τ.Ν. και οι ψηφιακές µπορούν να προσφέρουν στο ευρύ κοινό προσβάσιµη πληροφόρηση και υπηρεσίες υγειονοµικής περίθαλψης. Αυτό περιλαµβάνει υπηρεσίες τηλεϊατρικής, διαδικτυακέ ς πύλες για προγραµµατισµό ιατρικών επισκέψεων και πρόσβα ση σε ιατρικά αρχεία, καθώς και υπηρεσίες ψηφιακού βοηθού που λειτουργεί µε Τ.Ν. για ερωτήσεις που αφορούν την υγεία και την πλοήγηση στο σύστηµα.
Αυτές οι καινοτοµίες (εφαρµοζόµενες υπό αυστηρές εγγυήσεις ανωνυµίας και
προστασίας προσωπικών δεδοµένων) µπορούν να βελτιώσουν την προσβασιµότητα στις υπηρεσίες υγειονοµικής περίθαλψης, ιδιαίτερα σε αποµακρυσµένες ή υπο εξυπηρετούµενες περιοχές της χώρας και να ενισχύσουν την αυτονοµία των ανθρώπων και τη δυνατότητά τους να συµµετέχουν ενεργά στη διαχείριση των ζητηµάτων που σχετίζονται µε την υγεία τους.

  • Ανίχνευση πιθανών απειλών

Η Τεχνητή Νοηµοσύνη όµως βρίσκει εφαρµογές και µπορεί να συµβάλει και στον τοµέα της Αµυνας. Το ορεινό έδαφος της χώρας µας και τα χιλιάδες διά σπαρτα νησιά σχηµατίζουν ένα ιδιόµορφο περιβάλλον που είναι δύσκολο να παρακολουθείται κεντρικά και συνεχώς. Μία από τις βασικές δράσεις που οφείλει να αναπτύξει το Ελληνικό Κέντρο Αµυντικής Καινοτοµίας είναι η δηµιουργία ελεγχόµενων περιβαλλόντων δοκιµών (sandboxes). Το Κέντρο οφείλει να διευκολύνει την εφαρµογή πιλοτικών δοκιµών στο πεδίο, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη ασφαλούς και αξιόπιστης Τ.Ν. Επενδύοντας σε καινοτόµα έργα, το Κέντρο µπορεί να προωθήσει την εξέλιξη της τεχνολογίας για την Αµυνα, διασφαλίζοντας παράλληλα ένα βιώσιµο επιχειρησιακό µοντέλο.

Βραχυπρόθεσµα, οι πιο σχετικές εφαρµογές της Τ.Ν. στον τοµέα της Αµυνας θα εντοπίζονται στους τοµείς της προστασίας των συνόρων (µε τη χρήση αισθητήρων, την ταξινόµηση αντικειµένων και ανίχνευση πιθανών απειλών κ.λπ.), της αξιολόγησης πληροφοριών και της πολιτικής προστασίας.

Ταυτόχρονα, η υποστήριξη διαδικασιών για επενδύσεις παγκόσµιας εµβέλειας και η δηµιουργία ιδιωτικών ή συµπράξεων δη µόσιων και ιδιωτικών επενδυτικών σχηµάτων θα διασφαλίσουν τον συνεχή και επιτυχή εντοπισµό των καλύτερων ευκαιριών σε αυτόν τον τομέα.

Εφημερίδα Κυριακάτικη Απογευματινή