Η έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα μέχρι τον Μάρτιο, επηρεάζοντας τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες, σύμφωνα με τον καθηγητή Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Αθανάσιο Μίχο.
Όπως εξήγησε, φέτος η επιδημιολογία των λοιμώξεων επιστρέφει στην κανονικότητα που υπήρχε πριν την πανδημία, με την εμφάνιση των λοιμώξεων να ξεκινάει παραδοσιακά μετά τα μέσα Νοεμβρίου, αντί για τον Σεπτέμβριο, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
Πότε πάει το παιδί νοσοκομείο
Η αυξημένη ροή των περιστατικών στα παιδιατρικά νοσοκομεία έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερους χρόνους αναμονής, και αυτή η κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους δύο μήνες, όπως εξηγεί ο διακεκριμένος παιδίατρος Αθανάσιος Μίχος. Η αναμονή στα εξωτερικά ιατρεία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ημέρα και το νοσοκομείο, ενώ αυτή την περίοδο αναμένεται αυξημένη επιβάρυνση στα νοσοκομεία.
Ο κ. Μίχος τονίζει ότι οι γονείς δεν πρέπει να πηγαίνουν με το πρώτο πυρετό στο νοσοκομείο, εκτός αν ο πυρετός διαρκεί πάνω από τρεις ημέρες ή το παιδί εμφανίζει σοβαρές ανησυχητικές ενδείξεις, όπως απώλεια όρεξης, υπνηλία ή εξάνθημα. Αυτές οι ενδείξεις απαιτούν άμεση ιατρική παρακολούθηση, καθώς μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρές καταστάσεις που χρήζουν επείγουσας φροντίδας.
Οι «παγίδες» των self-test
Επιπλέον, ο κ. Μίχος αναφέρει ότι η χρήση των self-test μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα, καθώς συχνά οι γονείς θεωρούν ότι αν το τεστ βγει θετικό για γρίπη ή COVID-19, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ενώ κάποιες φορές οι ιογενείς λοιμώξεις μπορεί να εξελιχθούν σε πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως πνευμονία. Ειδικότερα, ο RSV και η γρίπη συχνά συνδυάζονται με άλλους ιούς, όπως ο πνευμονιόκοκκος ή ο στρεπτόκοκκος, και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές.
Ο καθηγητής τονίζει την ανάγκη για έγκαιρη εξέταση από παιδίατρο και προειδοποιεί ότι παρά την ευκολία των self-test, η πραγματική διάγνωση και αντιμετώπιση των λοιμώξεων απαιτεί τη συμβουλή και την καθοδήγηση ειδικών.
Παράλληλα, τόνισε ότι το ποσοστό εμβολιασμού για τη γρίπη στην Ελλάδα παραμένει χαμηλό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά περιστατικά σε παιδιά και ενήλικες, παρότι το εμβόλιο καλύπτει τόσο τη γρίπη Α όσο και τη γρίπη Β, σημειώνοντας ότι τα εμβολιασμένα παιδιά δεν χρειάζεται συνήθως να νοσηλευτούν.
Ενημέρωση και εμβόλια για τις λοιμώξεις σε προτεραιότητα
Ο κ. Μίχος, που είναι ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων, ανέφερε την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για τις παιδιατρικές λοιμώξεις και τη σημασία των εμβολίων. Όπως είπε, στόχος είναι η συνεργασία με άλλες επιστημονικές εταιρείες και το υπουργείο Υγείας για τη χάραξη πολιτικής υγείας, ενώ παράλληλα εξετάζεται η ενίσχυση της ενημέρωσης των γονιών για τις παιδιατρικές λοιμώξεις και τη σημασία των εμβολίων, ιδιαίτερα μετά την εμβολιαστική κόπωση που προκάλεσε η πανδημία COVID-19.
Ο κ. Μίχος ανέφερε ότι η Εταιρεία συνεργάζεται με την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων για τη δημιουργία θεραπευτικών πρωτοκόλλων και υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας των επιστημονικών φορέων με το υπουργείο Υγείας για την καλύτερη αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της υγείας, όπως οι ελλείψεις αντιβιοτικών και οι αυξημένες λοιμώξεις.