Στα σκαριά το πρώτο Πανευρωπαϊκό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Πρυτάνεις από δέκα χώρες (μετέχει και η Ελλάδα) στο πλαίσιο της Συμμαχίας OpenEU έβαλαν τα θεμέλια για την ίδρυσή του στη Βαρκελώνη
09:10 - 17 Ιανουαρίου 2025

Έρχεται το πρώτο Πανευρωπαϊκό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Από χθες στη Βαρκελώνη οι πρυτάνεις 10 Ανοικτών Πανεπιστημίων συζητούν τα επόμενα βήματά τους, στο πλαίσιο της Συμμαχίας OpenEU στην οποία μετέχει και η Ελλάδα. Ο διάλογος που διεξάγεται θέτει τα θεμέλια για το πρώτο Πανευρωπαϊκό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων που μετέχουν θα παρουσιάσουν το σχέδιο δράσης στη συνάντηση της Ισπανίας. Κοινά διεθνή προγράμματα σπουδών, ένα κοινό χαρτοφυλάκιο μικροπιστοποιήσεων (microcredentials) και ενιαίος ψηφιακός χώρος εκπαίδευσης περιλαμβάνονται στις μελλοντικές ακαδημαϊκές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενίσχυση της ποιότητας και της ποικιλίας των εκπαιδευτικών επιλογών των φοιτητών.

Η Συμμαχία περιλαμβάνει οκτώ από τα κορυφαία πανεπιστήμια ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης της Ευρώπης και δύο συμβατικά πανεπιστήμια από την Ανατολική Ευρώπη. Υποστηριζόμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της πρωτοβουλίας «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια», αυτό το πρωτοποριακό έργο ενσωματώνει 27 ακαδημαϊκούς και μη ακαδημαϊκούς φορείς. Η OpenEU στοχεύει να μεταμορφώσει την Ανώτατη Εκπαίδευση, εστιάζοντας σε ένα πιο δίκαιο και ψηφιακά ενισχυμένο μοντέλο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν περισσότεροι από 368.000 φοιτητές και 24.000 μέλη του ακαδημαϊκού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού των κορυφαίων πανεπιστημίων ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης της Ευρώπης θα επωφεληθούν από μια Συμμαχία η οποία εστιάζει στη διά βίου μάθηση.

Πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις και ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό από τα δέκα πανεπιστήμια, στη Βαρκελώνη, συζητούν τα βασικά ορόσημα της Συμμαχίας για το 2025 στους βασικούς πυλώνες της Ανώτατης Εκπαίδευσης, τη διδασκαλία, την έρευνα και την καινοτομία, καθώς επίσης και τον κοινωνικό αντίκτυπο. Θα ασχοληθούν επίσης με τις θεματικές προτεραιότητες της πρωτοβουλίας: τη διά βίου μάθηση, τη συμπερίληψη και τη δικαιοσύνη, καθώς και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ο πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, καθηγητής Μανώλης Κουτούζης, δήλωσε ότι «το ΕΑΠ στηρίζει το έργο της OpenEU, μία πρωτοβουλία που προάγει τη γνώση και τη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέσα από τη συμμετοχή μας, επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την καινοτομία χωρίς αποκλεισμούς».

Εφημερίδα Απογευματινή