Ο Καλατράβα είχε αφήσει οδηγίες για το στέγαστρο αλλά χάθηκαν

Δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ το manual για τη συντήρηση! Ρεσιτάλ προχειρότητας από το 2005 έως σήμερα - Καλύτερη η εικόνα του Ποδηλατοδρομίου
14:51 - 3 Οκτώβριος 2023
Λεπτομέρεια από το στέγαστρο Καλατράβα στο Ποδηλατοδρόμιο στην Καλογρέζα, Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023. Ανακοινώθηκε ότι το ΟΑΚΑ κλείνει το κεντρικό του στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο λόγω μελέτης που βλέπει προβλήματα στατικότητας στα στέγαστρα Καλατράβα των δύο σταδίων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Με απίστευτη προχειρότητα διαχρονικά φαίνεται πως αντιμετώπισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες το θέμα της συντήρησης των κατασκευών στο ΟΑΚΑ. Ο αρχιτέκτονας-εμπνευστής και κατασκευαστής του εντυπωσιακού στεγάστρου, Σαντιάγο Καλατράβα, είχε αφήσει εγγράφως τις οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συντηρείται η κατασκευή, ωστόσο το έγγραφο μάλλον χάθηκε από τα… συρτάρια.

Στην ύπαρξη manual για το πώς πρέπει να γίνεται η συντήρηση, το οποίο, όμως, ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε, αναφερόταν το 2009 και η γερμανική εταιρεία Germanischer Lloyd, που είχε αναλάβει την υποχρέωση να εκπονήσει μελέτη για την κατάσταση του στεγάστρου. Και δεν ήταν η πρώτη φορά.

Ήδη, από το 2005 υπήρξε έγγραφη ειδοποίηση για το στέγαστρο Καλατράβα και το τότε υπουργείο Πολιτισμού είχε αναθέσει σε γερμανική εταιρεία τη συντήρηση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που έχουν μεταδοθεί, ανέλαβε η γερμανική εταιρεία Bung και τότε δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες με τη μορφή εγχειριδίου στο οποίο προβλεπόταν συντήρηση του μεταλλικού θόλου δύο φορές τον χρόνο, μία ανά εξάμηνο. Μάλιστα, ο ανάδοχος επέστησε την προσοχή, αναφέροντας πως απαιτείται διά βίου έλεγχος και συντήρηση λόγω της πολυπλοκότητας του έργου. Αυτές οι συντηρήσεις έγιναν μόλις το 2014, όταν εγκρίθηκε ένα ποσό μερικών εκατομμυρίων για να αντιμετωπισθούν οι ζημιές στο περίφημο «Τείχος των Εθνών».

«Εγχειρίδιο υπήρχε. Το θέμα είναι αν αυτό το εγχειρίδιο είχε χρησιμοποιηθεί ή όχι. Προφανώς δεν έχει χρησιμοποιηθεί και αυτό φαίνεται από το ότι φτάσαμε στα σημερινά δεδομένα», δήλωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών ΕΜΠ, Κώστας Σπυράκος. «Το 2006 εγώ συμμετείχα σε μία επιστημονική επιτροπή η οποία ετοίμασε ένα τέτοιο εγχειρίδιο το οποίο έγραφε λεπτομερώς τι έλεγχοι πρέπει να γίνουν, τι όργανα πρέπει να τοποθετηθούν, έτσι ώστε έγκαιρα να εντοπίζονται το μέγεθος και η θέση των βλαβών, προκειμένου να μπορεί κανείς να επεμβαίνει άμεσα και αποτελεσματικά», σημείωσε.

Ο Ολυμπιονίκης και πρώην πρόεδρος του ΟΑΚΑ, Πέτρος Γαλακτόπουλος, αποκάλυψε επίσης ότι από το 2011 ζητούσε συντηρήσεις στο ΟΑΚΑ και σχεδόν κάθε 20 μέρες έστελνε σχετικό έγγραφο στο υπουργείο.

«Όλα αυτά κουνιούνται, είχε πέσει και ένα σίδερο και από εκεί ξεκίνησε το πρόβλημα. Το Ολυμπιακό Στάδιο ανήκει στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων και οι κατασκευές είναι της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Πήραμε απόφαση να γίνουν οι συντηρήσεις αλλά δεν υπήρχαν τα λεφτά τότε. Το 2018, μας έδωσαν τα μισά λεφτά από το ποσό που χρειαζόντουσαν οι κατασκευαστές και είπαν να τις κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, μέχρι και το 2014 δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί καμία εργασία συντήρησης στο στέγαστρο καθώς δεν διέθετε οικοδομική άδεια, ενώ αποκαλύφθηκε ότι, προκειμένου να δηλωθεί πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2004, κατασκευάστηκε με άδεια για πέργκολα.

Χρειάστηκε να περάσουν δέκα ολόκληρα χρόνια για να την αποκτήσει. Ακολούθησαν χρονοβόρες διαδικασίες διαγωνισμών για τη συντήρησή του αλλά τελικά εξαιτίας των οικονομικών ζητημάτων που αντιμετώπιζε η χώρα λόγω των μνημονίων δεν ολοκληρώθηκαν.

Ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης, υποστήριξε ότι «πρέπει να γίνουν ενδελεχείς έλεγχοι και στα άλλα έργα Καλατράβα διότι θα έχουν παρόμοια προβλήματα, τα όποια προβλήματα έχει εμφανίσει τούτο εδώ το κτίριο».

Ήδη, η τεχνική μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ έχει διαβιβαστεί στο ΤΕΕ το οποίο θα προχωρήσει σε επαναξιολόγηση, έτσι ώστε να υπάρξει διεξοδικότερη έρευνα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα πρώτα στοιχεία που έχουν προκύψει.

Ούτε του χρόνου θα ανοίξει το Ολυμπιακό Στάδιο

Με την ελπίδα ότι τουλάχιστον το Ποδηλατοδρόμιο θα ανοίξει μέσα στο 2024, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε ότι το ΟΑΚΑ θα παραμείνει κλειστό για περισσότερο από έναν χρόνο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, πως θα διατεθούν 57.000.000 ευρώ για την αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, ενώ τόνισε ότι κατά 30% αυξάνεται ο ετήσιος προϋπολογισμός της κατηγορίας Μεταβιβάσεων του υπουργείου Αθλητισμού, δηλαδή κατά 13.500.000 €, με βάση το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2024 που κατατέθηκε στη Βουλή.

«Με αίσθημα ευθύνης, αναστείλαμε από την περασμένη Παρασκευή το βράδυ κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και το Ποδηλατοδρόμιο, καθώς πρώτιστο μέλημά μας ήταν και παραμένει η ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων, φιλάθλων και εργαζομένων», ανέφερε ο κ. Βρούτσης και πρόσθεσε:

«Προχτές, Σάββατο, αποστάλθηκε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας η σχετική Μελέτη, προκειμένου να συγκροτηθεί τάχιστα ομάδα ειδικών, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ώστε να αξιολογηθούν οι παραδοχές και τα συμπεράσματά της και να προταθούν οι περαιτέρω αναγκαίες ενέργειες».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε ότι το ΟΑΚΑ θα παραμείνει κλειστό για περισσότερο από έναν χρόνο.

Για τα προβλήματα που προκύπτουν από το «λουκέτο» στο εμβληματικό στάδιο της χώρας ο υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε: «Έγιναν συνεννοήσεις, διευθετήσεις» με τους αθλητικούς συλλόγους, που φιλοξενούνταν μέχρι πρότινος στο ΟΑΚΑ. Επίσης, ανακοίνωσε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο Ξιφασκίας, που θα γινόταν στο Ποδηλατοδρόμιο (14-17 Δεκεμβρίου 2023), θα γίνει σε αίθουσα του κλειστού γυμναστηρίου του ΟΑΚΑ, ενώ τα δύο πρωταθλήματα Ταεκβοντό τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2023, που θα διεξάγονταν στο Ποδηλατοδρόμιο, θα γίνουν στο κλειστό γυμναστήριο του Ολυμπιακού Χωριού. Για το ζήτημα της ομάδας ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού, που ήταν προγραμματισμένο να δώσει εκεί τους ευρωπαϊκούς της αγώνες, ο υπουργός δήλωσε: «Έχω δεσμευθεί πως θα είμαι αρωγός της σε ό,τι χρειαστεί».

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι «ενισχύεται οικονομικά η Ομοσπονδία Ποδηλασίας με 150.000€ για να στείλει την Προολυμπιακή ομάδα στα αγωνίσματα της πίστας στο εξωτερικό (στη Βουλγαρία) για προπονήσεις έως τον επόμενο Ιούνιο, καθώς όπως προείπα δεν έχει άλλο κλειστό Ποδηλατοδρόμιο η Ελλάδα. Εκκρεμεί ακόμα το ζήτημα της έδρας της ΑΕΚ στο χάντμπολ. Έχουν γίνει επικοινωνίες και νομίζω ότι είναι ζήτημα ημερών να δοθεί λύση και σ’ αυτό το ζήτημα, ενώ η γυναικεία ομάδα του βόλεϊ της ΑΕΚ θα μπορεί να αγωνιστεί στο ΕΑΚ Ολυμπιακού Χωριού».

Σε ό,τι αφορά τα γραφεία των Ομοσπονδιών αλλά και των εργαζομένων, ο Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε πως μεταφέρονται σε άλλους χώρους εντός του Ολυμπιακού Συγκροτήματος, κυρίως σε χώρους στο Κέντρο Υγρού Στίβου.