Στη μείωση του χρόνου αναμονής στα Επείγοντα των νοσοκομείων εστίασε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και παράλληλα τέθηκαν επί τάπητος οι επτά άξονες στους οποίους επιχειρούνται δομικές αλλαγές, όπως και οι προσλήψεις, τα κέντρα υγείας και το νέο σύστημα με το βραχιολάκι.
«Έχουμε μεγάλο εύρος διακύμανσης χρόνου αναμονής. Αν πούμε, όμως, ότι ο μέσος χρόνος είναι 8-9 ώρες στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, θα είμαστε κοντά στην πραγματικότητα» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Όσο πλησιάζουμε προς το 5ωρο είμαστε πολύ καλά, όσο είμαστε στο 10ωρο δεν είναι καλά».
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε, την ίδια στιγμή, πως θα ενισχυθούν σοβαρά με 500 τραυματιοφορείς νοσοκομεία με μεγάλες εφημερίες. Ανακοίνωσε, δε, πως 25 ένστολοι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θα πλαισιώνουν εφημερίες μεγάλων νοσοκομείων, προκειμένου να καθοδηγούν τους ασθενείς.
Υπουργείο Υγείας: Οι επτά αλλαγές που δρομολογούνται
Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημείωσε ότι στην Αττική περίπου 2.000 ασθενείς την ημέρα μοιράζονται στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Το σχέδιο του υπουργείο Υγείας φέρνει αλλαγές σε επτά άξονες που περιλαμβάνουν οργανωτικές αλλαγές, ενίσχυση σε προσωπικό, βελτίωση κτηριακής υποδομής, ενίσχυση ΤΕΠ με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, παρουσία εθελοντών στα ΤΕΠ, διοικητικές παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα το νομοσχέδιο του τραύματος κ.α.
Η πρώτη αλλαγή των ομάδων εφημέρευσης έγινε τον περασμένο Νοέμβριο και σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, έφερε 20% μείωση της κίνησης στα μεγάλα νοσοκομεία. Ωστόσο, σε 3 νοσοκομεία επιδεινώθηκε η πρωινή λειτουργία, στο «Γεννηματάς», στο «Λαϊκό» και στο «Ιπποκράτειο». Υπήρξε μια πρώτη διορθωτική κίνηση και θα υπάρξουν και άλλες, πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Μέσα στον Ιανουάριο θα γίνουν προσλήψεις επικουρικού προσωπικού για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και 500 τραυματιοφορέων.
Η παρουσία εθελοντών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών θα γίνει σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ). Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, 25 ένστολα στελέχη του ΕΕΣ θα καθοδηγούν τους ασθενείς και τους συνοδούς τους μέσα στην εφημερία, με στόχο να κάνουν την αναμονή «πολύ πιο ανθρώπινη». Επίσης, θα υπάρχει διαθέσιμο wifi και τηλεοράσεις στους χώρους αναμονής.
Για τα κέντρα Υγείας
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη είπε πως δεν είναι απαραίτητο για όσους έχουν ήπια προβλήματα, όπως ιώσεις, να σπεύδουν στα νοσοκομεία, καθώς υπάρχουν και τα Κέντρα Υγείας.
Το Κέντρο Υγείας Νίκαιας καλύπτει 350 άτομα, ενώ οι γιατροί του πραγματοποιούν και θρομβόλυση.
Ορισμένα από αυτά θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση και ενισχύονται με 50 άτομα επικουρικού προσωπικού.
Τα Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ που θα μπουν σταδιακά σε εφημερία είναι τα:
– Αλεξάνδρας (είναι ήδη).
– Καλλιθέας (8 το πρωί με 10 το βράδυ).
– Αμαρουσίου (8 πρωί με 10 το βράδυ).
– Ραφήνας.
Στη 2η ΥΠΕ:
Βάρης.
Μεγάρων.
Ελευσίνας.
Περιστερίου.
Κερατσινίου.
Για το νέο σύστημα με το βραχιολάκι
Από τον επόμενο μήνα, θα τεθεί σε λειτουργία σύστημα QR code (βραχιολάκι), μέσω του οποίου θα ιχνηλατούνται οι ασθενείς μέσα στο νοσοκομείο.
Η διοίκηση του νοσοκομείου και το υπουργείο Υγείας θα μπορούν να εντοπίζουν σε πραγματικό χρόνο τις καθυστερήσεις.
Από το 2026, οι ασθενείς θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία και θα γνωρίζουν πού υπάρχουν οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις ανά νοσοκομείο.