Με βαριά λοίμωξη νοσηλεύεται στη ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Αττικόν» το δεύτερο καταγεγραμμένο βαρύ κρούσμα μεταπνευμονοϊού ΗMPV μέσα σε μία εβδομάδα.
Ο ασθενής, ο οποίος μεταφέρθηκε με ΕΚΑΒ στην εφημερία του Νοσοκομείου «Αττικόν», παρουσιάζει βαρύτατη νόσο, καθώς πάσχει από υποκείμενο νόσημα και είναι σε ανοσοκαταστολή, με αποτέλεσμα οι γιατροί να αναγκαστούν να τον διασωληνώσουν.
Οι πρώτες εξετάσεις αποκάλυψαν λοίμωξη από τον ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό (ΗMPV), ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα και από τα επαναληπτικά τεστ.
Στο θέμα αναφέρθηκε με ανάρτησή του στα social media, ο Ηρακλής Τσαγκάρης, Διευθυντής Β΄ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο «Αττικόν», ο οποίος τόνισε πως στη ΜΕΘ νοσηλεύεται σε πρηνή θέση ασθενής διασωληνωμένος με βαριά νόσο, σε έδαφος ανοσοκαταστολής.
Η ανάρτηση του Διευθυντή ΜΕΘ στο «Αττικόν»
«Δεύτερο καταγεγραμμένο βαρύ κρούσμα με μεταπνευμονοϊό σε μία εβδομάδα
Ο ΗMPV, είναι ένας εποχικός αναπνευστικός ιός που συνήθως δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνος για ηλικιωμένους, πολύ μικρά παιδιά και άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Ο συγκεκριμένος ασθενής στο Νοσοκομείο «Αττικόν» πάσχει από σοβαρή αιματολογική κακοήθεια.
Ο συγκεκριμένος ιός έχει προκαλέσει ανησυχία το τελευταίο διάστημα λόγω της έξαρσης περιστατικών σε διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Στην Ελλάδα, εκτός από το περιστατικό στο «Αττικόν», ανάλογη περίπτωση καταγράφηκε και στη Θεσσαλονίκη, με έναν 70χρονο που νοσηλεύεται σε βαριά κατάσταση στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου. Στην ίδια οικογένεια έχουν μολυνθεί και άλλα μέλη, με ηπιότερα συμπτώματα.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της στενής παρακολούθησης των ασθενών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, επισημαίνουν πως η τήρηση μέτρων υγιεινής, όπως η τακτική πλύση των χεριών και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, παραμένουν σημαντικά μέτρα πρόληψης για τον περιορισμό της διασποράς του ιού».
Ο µεταπνευµοϊός δεν είναι… COVID
Όπως δημοσιεύει η «Κυριακάτικη Απογευματινή», με αξιοσηµείωτη ψυχραιµία αντιµετωπίζει η διεθνής επιστηµονική ιατρική κοινότητα την εύλογη ανησυχία την οποία έχουν προκαλέσει διεθνώςαλλά και στη χώρα µας οι αµφιλεγόµενες αναφορές για αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκοµεία της Κίνας, λόγω του ανθρώπινου µεταπνευµοϊού (human Metapneumovirus – hMPV), ενός ιού του αναπνευστικού συστήµατος, τον οποίογνωρίζουν πολύ καλά οι ειδικοί γιατροί σε όλο τον κόσµο. Χαρακτηριστικό είναι ότι τις τελευταίες ηµέρες, ιδιαιτέρως µετά την Πρωτοχρονιά, έχουν κυκλοφορήσει ευρέως και αποκλειστικά στα social media βίντεο και φωτογραφίες από νοσοκοµεία της Κίνας, που φέρονται να έχουν πληµµυρίσει από πολίτες, οι οποίοι έχουν µεταβεί στα Τµήµατα Επειγόντων Περιστατικών φορώντας ατοµικές µάσκες προστασίας, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας τους.
Ετσι, προς το παρόν, µόνον ως αρκούντως καθησυχαστικές µπορούν να χαρακτηριστούν οι προειδοποιήσεις και οι ανακοινώσεις σχετικά µε τα αναφερόµενα από την Κίνα, τόσο από τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσηµάτων (ECDC) όσο και από
τον Εθνικό Οργανισµό ∆ηµόσιας Υγείας (ΕΟ∆Υ). Μόνον τοπικά ΜΜΕ της Κίνας αποδίδουν την έξαρση των λοιµώξεων του αναπνευστικού στη χώρα στον
hMPV, ο οποίος συνήθως προκαλεί ήπιασυµπτώµατα, παρόµοια µε εκείνα τα οποία προκαλεί το κοινό κρυολόγηµα. Ο ανθρώπινος µεταπνευµοϊός είναι αναπνευστικός ιός ο οποίος περιορίζεται πολύ συχνά σε ήπιες λοιµώξεις, αλλά µπορεί να οδηγήσει επίσης σε πιο σοβαρές επιπλοκές, όπως είναι η βρογχίτιδα ή/και η πνευµονία, ιδιαίτερα σε ηλικιωµένους, µικρά παιδιά και ανοσοκατασταλµένους ασθενείς. Ο εν λόγω ιός ανήκει στην ίδια οικογένεια µε τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και εντοπίστηκε πρώτη φορά το 2001, στην Ολλανδία. Οι επιδηµίες του είναι πιοέντονες κατά τη διάρκεια του χειµώνα.
Αξίζει, όµως, να σηµειωθεί ότι το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσηµάτων έχει προειδοποιήσει τους πολίτες να λαµβάνουν µέτρα υγιεινής και
πρόληψης, ενώ υποβαθµίζει µετ’ επιτάσεως τα περί έντονης πίεσης και υπερφόρτωσης των νοσοκοµείων της χώρας,
καθώς και τους γενικούς και αόριστους φόβους στην κοινή γνώµη για το ενδεχόµενο να αναπτυχθεί εκ νέου µια πανδηµία αντίστοιχη εκείνης του νέου κορονοϊού και της λοίµωξης COVID-19. Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, δήλωσε: «Οι αναπνευστικές λοιµώξεις κορυφώνονται συνήθως κατά τη χειµερινή περίοδο. Οι φετινές ασθένειες φαίνεται να είναι λιγότερο σοβαρές και εξαπλώνονται σε µικρότερη κλίµακα, σε σχέση µε το προηγούµενο έτος». Οι υγειονοµικές αρχές της Κίνας, λοιπόν, αποδίδουν επισήµως την αύξησητων κρουσµάτων των αναπνευστικών ιών στο τρέχον χρονικό διάστηµα, στη χρήση νέων ιατρικών τεχνολογιών, οι οποίες διευκολύνουν στο έπακρο την ανίχνευση των εν λόγω ιών, καθώς και στην πιο υψηλή ευαισθητοποίηση των πολιτών, λόγω της πρόσφατης πανδηµίας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι περισσότερες λοιµώξεις του αναπνευστικού, οι οποίες αναπτύσσονται αυτές τις ηµέρες και στην Κίνα, περιορίζονται από µόνες τους σε µερικές ηµέρες, µε ξεκούραση και φροντίδα.
Μάλιστα, ο ιός hMPV κυκλοφορεί διεθνώς εδώ και δεκαετίες, µε αποτέλεσµα να έχει ήδη δηµιουργηθεί µια µορφή ανοσίας στους πληθυσµούς, ακριβώς
από τις προηγούµενες µολύνσεις. Ετσι,σε αντίθεση µε τον νέο κορονοϊό, οhMPV δεν θεωρείται πανδηµικός ιός. Τέλος, µε δεδοµένο ότι δεν υπάρχει κανένα σχετικό διαθέσιµο εµβόλιο ή αντίστοιχα αντιιικά φάρµακα, τα κλασικάκαι γνωστά σε όλους µας µέτρα ατοµικής υγιεινής και πρόληψης είναι τα κύρια µέσα για τη µείωση της όποιας µετάδοσης του hMPV:
•Μείνετε στο σπίτι όταν είστε µε ύποπτα
συµπτώµατα.
•Ακολουθήστε καλές πρακτικές υγιεινής, όπως το ευλαβικό πλύσιµο των χεριών σας.
•Καλύψτε το στόµα και τη µύτη σας,
όταν βήχετε ή όταν φτερνίζεστε.
•Φορέστε µάσκα ατοµικής προστασίας, εάν είστε µε ύποπτα συµπτώµατα
και πρέπει να κυκλοφορήσετε σε δηµόσιους χώρους.
Γκίκας Μαγιορκίνης: Εξαιρετικά µικρή η πιθανότητα για πίεση
Τις τελευταίες ηµέρες ακούγεται σε µέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε διαδικτυακά µέσα ενηµέρωσης ότι στη Βόρεια Κίνα υπάρχει έξαρση του µεταπνευµοϊού και αυτή η έξαρση σχετίζεται µε πίεση στα νοσηλευτικά ιδρύµατα. Οι κινεζικές αρχές µε βάση δηµοσίευµαστον«Guardian» (https://www.theguardian.com/society/2025/jan/06/what-ishuman-metapneumovirus-cases-surgingin-china-hmpv) αρνούνται ότι υπάρχεικάποια ιδιαίτερη πίεση στα νοσηλευτικά ιδρύματα, ενώ η πίεση στα νοσηλευτικά ιδρύµατα είναι στο πλαίσιο της χειµερινής έξαρσης των αναπνευστικών ιών. Ο ανθρώπινος μεταπνευµοϊός είναι ένας ιός που τον γνωρίζουµε από το2001, αλλά πιθανώς κυκλοφορεί στον ανθρώπινο πληθυσµό για πολλά χρόνια, καθώς αντισώµατα ανιχνεύονται στους ανθρώπους τουλάχιστον από το 1958.
Η πιθανότητα ένα τέτοιο παθογόνο να προκαλέσει υπερβολική πίεση στο σύστηµα Υγείας είναι εξαιρετικά µικρή. Μελέτες από το 2003 έχουν δείξει ότι ο μεταπνευµοϊός είναι η δεύτερη αιτία νοσηλείας των παιδιών, ενώ µέχρι την ηλικία των 5 όλα τα παιδιά έχουν εκτεθεί στον ιό(https://www.theguardian.com/education/2003/sep/25/science.highereducation2). Συνεπώς οι πληροφορίες που ακούγονται από την Κίνα, ότι δηλαδή προκαλεί επιδηµία σε παιδικό πληθυσµό, δεν είναι περίεργο ή κάτι µη αναµενόµενο. Ο ανθρώπινος µεταπνευµοϊός είναι ιός RNA της ίδιας οικογένειας µε τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV),προκαλεί συµπτώµατα κρυολογήµατος (συνάχι, πονόλαιµο, βήχα, πυρετό),αλλά µπορεί να προκαλέσει και λοίµωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήµατος (πνευµονία, βρογχίτιδα). ∆εν υπάρχει ειδική θεραπεία ή εµβόλιο, οι επαναλοιµώξεις είναι πιθανές, ενώ είναι και στα κύρια παθογόνα των λοιµώξεων των άνω των 65. Σοβαρές λοιµώξειςείναι λιγότερο συχνές στον γενικό πληθυσµό, αλλά παρατηρούνται πιο συχνά σε ανοσοκατασταλµένους.
*Αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδηµιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, µέλος της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας και της Επιστηµονικής Επιτροπής του Εθνικού Οργανισµού ∆ηµόσιας Υγείας (ΕΟ∆Υ)