Από τους πρώτους μήνες του 2023 και υπό την εποπτεία του ΤΑΙΠΕΔ «έτρεχαν» οι έλεγχοι στο στέγαστρο του κεντρικού σταδίου, στο στέγαστρο του ποδηλατοδρομίου, στις δύο εισόδους του ΟΑΚΑ, στο Τείχος των Εθνών και την Αγορά. Στις 29 Σεπτεμβρίου 2023 το ΤΑΙΠΕΔ παρέδωσε το πόρισμα στη διοίκηση του ΟΑΚΑ, σύμφωνα με το οποίο τα στέγαστρα Καλατράβα και ποδηλατοδρομίου δεν έχουν την απαιτούμενη στατική επάρκεια.
Αυτό που συμπεραίνει κανείς από τις μετέπειτα δηλώσεις επιστημόνων που δούλευαν στα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι ότι το στέγαστρο δεν συντηρήθηκε ποτέ γιατί… δεν ξέραμε πώς να το συντηρήσουμε. Όπως εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Γιώργος Γκαζέττας, ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ που απασχολήθηκε στη θεμελίωση του ΟΑΚΑ, η μεταλλική κατασκευή που σχεδίασε ο Σαντιάγο Καλατράβα και υλοποίησε μία από τις πιο εξειδικευμένες στο είδος της εταιρείες έγινε υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. «Το όλο έργο χτίστηκε έξω από το στάδιο και κυλίστηκε πάνω σε ράγες για να πάει στη θέση του». Άφησε να εννοηθεί πως εφόσον κανένας άλλος πλην των στελεχών της συγκεκριμένης εταιρείας δεν ενεπλάκη στην κατασκευή, δεν έχει… μεταλαμπαδευτεί και η τεχνογνωσία της συντήρησης:«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η εταιρεία που το έφτιαξε δεν είχε κάποια υποχρέωση για τη συντήρηση», είπε χαρακτηριστικά ο ομότιμος καθηγητής.
Σε αυτό το πλαίσιο κι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Αντώνης Ελευθεριάνος, παρήγγειλε τη διενέργεια έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί μεταξύ άλλων και σε βάθος πέντε ετών το ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση και αν τηρήθηκαν, το εάν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση και, αν ναι, σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους, αλλά και το γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή.
Η εισαγγελική έρευνα ανατέθηκε ήδη στον εισαγγελέα Νικόλαο Μαργαρίτη, που καλείται να ερευνήσει αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της έκθεσης σε κίνδυνο και της παραβίασης των κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.
Νέα μελέτη
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) αναμένεται να επανεξετάσει τη μελέτη στατικότητας που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ, «έτσι ώστε να δούμε εκ νέου αναλυτικά με επιστήμονες του Πολυτεχνείου τα επίμαχα σημεία της μελέτης που πράγματι, όταν προχθές ήρθε στα χέρια μου, έδειχναν μη επαρκή στατικότητα στο ΟΑΚΑ και το ποδηλατοδρόμιο», δήλωσε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι προ ετών παρατηρήθηκε μια ταλάντωση στις κερκίδες στην διάρκεια ενός αγώνα και τότε υπήρξε μελέτη που έδειξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στο στάδιο πάρα μόνο στο στέγαστρο.
Ο ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Γιώργος Γκαζέττας, ξεκαθάρισε πάντως πως, αν οι ζημιές οφείλονται στη χρονική παρέλευση και την κόπωση των υλικών, θα απαιτηθεί ένα χρονικό διάστημα που ακόμα δεν μπορεί να υπολογιστεί για τις μελέτες και τις επιδιορθώσεις.
Σύμφωνα, πάντως, με τον καθηγητή αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτη Καρύδη, το ΟΑΚΑ θα χρειαστεί να μείνει κλειστό τουλάχιστον έναν χρόνο.
Η κατασκευή του ΟΑΚΑ ολοκληρώθηκε το 1982 από τους αρχιτέκτονες H. Stalhout, Fr. Herre και Δημήτριο Ανδρικόπουλο, με χωρητικότητα 80.000 θεατών. Εγκαινιάστηκε από τον τότε Πρόεδρο Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Έχει φιλοξενήσει όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Το στέγαστρο τοποθετήθηκε στις 18 Ιουλίου του 2004, λίγες μέρες πριν από την επίσημη έναρξη των αγώνων και ζύγιζε 8.700 τόνους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής η κατασκευή του στοίχισε 55.000.000 ευρώ. Το 2014 ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, είχε αποκαλύψει πως ήταν αυθαίρετο καθώς είχε δηλωθεί με άδεια πέργκολας.
Offside στο ΟΑΚΑ ο Κασσελάκης
Βολές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συντήρηση στο στέγαστρο Καλατράβα και το κλείσιμο του ΟΑΚΑ εξαπέλυσε με βίντεο που ανάρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.
Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για «σύμβολο μιας χώρας που καταρρέει σε όλα τα επίπεδα», δηλώνοντας ότι «η παρακμή τελειώνει».
«Το Ολυμπιακό Στάδιο έκλεισε λόγω στατικής ανεπάρκειας, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Παναθηναϊκού. Στέγαστρο Καλατράβα. Το 2004 σύμβολο μίας χώρας που διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 2023 σύμβολο μίας χώρας που καταρρέει σε όλα τα επίπεδα. Ενός κράτους που αφήνει όλα και όλους στη μοίρα τους. Η παρακμή τελειώνει. Θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε μια σύγχρονη Ελλάδα», αναφέρει ο κ. Κασσελάκης, προκαλώντας την αντίδραση του Άκη Σκέρτσου. «Η δήλωσή του για το ΟΑΚΑ είναι ενδεικτική μιας αντιπολίτευσης σε πλήρη ασυναρτησία.
Διότι επιτίθεται στην κυβέρνηση αντί να αναγνωρίζει ως θετικό βήμα μπροστά το γεγονός ότι η ελληνική πολιτεία -που δεν φημίζεται ομολογουμένως διαχρονικά για την προνοητικότητά της- επενδύει 57.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη συντήρηση, ανθεκτικότητα και ανάπλαση του ΟΑΚΑ», σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας και προσθέτει στο ίδιο πνεύμα: «Παρακμή είναι να ασκείς κριτική στην κυβέρνηση που για πρώτη φορά από το 2004 μερίμνησε για λόγους ασφάλειας και πρόληψης για τον έλεγχο στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα ως υποέργο της συνολικής ανάπλασης του ολυμπιακού πάρκου». Με τη σειρά του ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, διαβεβαίωσε ότι «το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο».
Μητσοτάκης: Πάνω από όλα η ασφάλεια
Το στέγαστρο Καλατράβα δεν έλειψε από τον εβδομαδιαίο απολογισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη με αιχμές σε όσους εγκαλούν την κυβέρνηση επειδή έκανε το αυτονόητο: να μεριμνήσει για την ασφάλεια φιλάθλων, αθλητών και εργαζομένων στο ΟΑΚΑ. «Η είδηση είναι πως το ΟΑΚΑ έκλεισε διότι έγινε έλεγχος στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα. Γιατί έγινε αυτός ο έλεγχος; Γιατί πολύ απλά προχωράμε στην ανάπλαση του Ολυμπιακού Πάρκου. Γιατί το εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης και επενδύουμε 57.000.000 ευρώ για τη συντήρησή του. Για να γίνει η συντήρηση έπρεπε να γίνει η μελέτη. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004. Και για κάποιο λόγο, αυτό αρκεί για να μας εγκαλούν κάποιοι. Επειδή προχωράμε σε μελέτες και μεριμνούμε για την ασφάλεια», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Η ζημιά για τον Παναθηναϊκό
Διευκρινίσεις σχετικά με τη μελέτη στατικού ελέγχου του ΤΑΙΠΕΔ για το στέγαστρο του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Ολυμπιακού Σταδίου ζήτησε ο Παναθηναϊκός μέσω ανακοίνωσής του, ενώ εξετάζεται ο τρόπος αντίδρασης καθώς ζημιώνεται οικονομικά. Οι «πράσινοι» επισημαίνουν «ότι η αρχική στατική μελέτη προέβλεπε πολύ βαριά τζάμια στην οροφή του στεγάστρου και αντί αυτών τοποθετήθηκαν πλεξιγκλάς/lexan». Ο Παναθηναϊκός ερωτά αν οι συντάκτες της μελέτης γνωρίζουν ότι «το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί με προδιαγραφές να αντέχει το βάρος των τζαμιών, το οποίο είναι πολλαπλάσιο των lexan». Επίσης, αφήνει αιχμές για τον χρόνο που αποφασίζεται το «λουκέτο», αναφέροντας ότι «είναι μάλλον τυχαίο γεγονός το χρονικό σημείο που δημοσιοποιείται μια μελέτη που ξεκίνησε το 2021, σε μια περίοδο που ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε στο συγκεκριμένο γήπεδο 120.000 θεατές…».
Η Παναθηναϊκός είναι άστεγος όσον αφορά τα παιχνίδια του για το Europa League. Ελπίζει ότι θα εγκριθεί από την ΟΥΕΦΑ η χρήση του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ποντάροντας στην επιείκειά της, ενώ θα χρειαστεί να προχωρήσει μια σειρά από βελτιωτικά έργα. Το γήπεδο είχε εγκριθεί στην προκριματική φάση, όμως οι προδιαγραφές στους ομίλους είναι άλλες.
Όσον αφορά την οικονομική ζημιά, το μεγαλύτερο μέρος αυτής προκύπτει από τα ελάχιστα εισιτήρια που θα διατεθούν στα ευρωπαϊκά ματς. Πέρα από τα διαρκείας, τα εισιτήρια που κρατούν οι χορηγοί και αυτά που κρατά η ΟΥΕΦΑ, μένουν ελάχιστα για τις ανάγκες των φιλάθλων. Στη συνολική ζημιά του Παναθηναϊκού θα πρέπει να προστεθεί και το ποσό των περίπου 500.000 ευρώ που δαπάνησε ο Παναθηναϊκός για την τοποθέτηση νέου χλοοτάπητα, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε σε μόλις δύο αγώνες.