Πέφτουν κεφάλια στην ΕΛ.ΑΣ. για τον «Εσκομπάρ των Βαλκανίων»

Πυροκροτητής εξελίξεων η αποκάλυψη κυκλώματος εμπόρων κοκαΐνης με εμπλοκή αξιωματικών στην ηγετική δομή του
11:54 - 11 Ιανουάριος 2025

Στην κορυφή της ατζέντας των υπηρεσιών ασφαλείας τίθεται το ζήτημα της διακίνησης ναρκωτικών, ενώ ταυτόχρονα επίκεινται αλλαγές σε διοικητικό επίπεδο στην ΕΛ.ΑΣ., τις επόμενες μέρες, εξαιτίας της διάβρωσης σε ανώτερο αστυνομικό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύλληψη στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Νοέμβριο του διαβόητου 44χρονου Αλβανού κακοποιού Bello (κατά κόσμον Ντριτάν Ρετζέπι) και η παράλληλη αποκάλυψη κυκλώματος εμπόρων κοκαΐνης με αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας στη δομή της ηγεσίας, με δραστηριότητα στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και τη Γαλλία, λειτούργησαν ως πυροκροτητές εξελίξεων. Ήδη στο μεσοδιάστημα εξαρθρώθηκαν στην Ελλάδα, στην Αλβανία, στο Κόσσοβο και τη Βουλγαρία ανάλογες συμμορίες κι επίσης ακτινογραφήθηκαν οι νέες εταιρείες των εμπόρων στο Εκουαδόρ, στη βορειοδυτική πλευρά της Λατινικής Αμερικής, που αποτελεί πλέον κύρια χώρα παραγωγής κοκαΐνης, τα πλοία, τα αεροσκάφη και γενικότερα οι τρόποι μεταφοράς τους προς τις παράκτιες περιοχές της δυτικής Ηπείρου και της Αλβανίας.

Ο Bello, αποκαλούμενος «Εσκομπάρ των Βαλκανίων», ο οποίος εκδόθηκε την Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2025, από τους Τούρκους στη χώρα καταγωγής του και από χθες βρίσκεται στις φυλακές, διέμενε αρκετά χρόνια στην Αθήνα, από τη δεκαετία του ’90, φέρεται να διατηρεί σπίτι στα Βριλήσσια και να διαθέτει ελληνική ταυτότητα. Στο Εκουαδόρ όπου δραστηριοποιούνταν από το 2010, συστήνονταν ως «Έλληνας επιχειρηματίας» εμφανίζοντας μάλιστα και σχετικά αποδεικτικά έγγραφα.

Αλβανικό καρτέλ

Όπως έχει γραφτεί εκτενώς σε διεθνή ΜΜΕ, το αλβανικό καρτέλ ψυχότροπων ουσιών βρίσκεται σε τροχιά ραγδαίας ανάπτυξης χάρη στον Ρετζέπι, δημιουργό σειράς επιχειρήσεων που διακινούσαν εκατοντάδες τόνους κοκαΐνης και ξέπλεναν το παράνομο χρήμα.

Κατά τα ίδια δημοσιεύματα, το 2014 συνελήφθη στην Γκουαγιακουίλ του Εκουαδόρ και καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλακή ως ένοχος της κατηγορίας περί διακίνησης ναρκωτικών. Το 2015 αποπειράθηκε να εφεσιβάλει την εις βάρος του πρωτόδικη απόφαση επικαλούμενος δικαστική πλάνη. Ισχυρίστηκε ότι το πραγματικό του όνομα ήταν Μουρατάι Λουλεζίμ και πως βρέθηκε στη φυλακή από λάθος, επειδή η Αστυνομία και το δικαστήριο τον μπέρδεψαν με τον Ντριτάν Ρετζέπι.

Την ίδια περίοδο, η οργάνωσή του εξακολούθησε να απλώνει τα πλοκάμια της ανά την υφήλιο, δημιουργώντας διαμετακομιστικούς σταθμούς στην Ελλάδα, στη Ρουμανία, στην Ουγγαρία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Ολλανδία και τη Γερμανία, στο Ντουμπάι και φυσικά στην Αλβανία. Σε όλες αυτές τις χώρες, τον Σεπτέμβριο του 2020 οι ευρωπαϊκές διωκτικές Αρχές συνέλαβαν 20 συνεργούς του Ρετζέπι, ύστερα από πολύμηνη παρακολούθηση των κινήσεών τους. Και πάλι, όμως, εκείνος ουδόλως πτοήθηκε.

Τον Αύγουστο του 2023 πέτυχε τη μετατροπή της ποινής του σε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι, υποτίθεται για λόγους υγείας. Μόλις μερικές ημέρες αργότερα, το αφαιρεί και απελευθερώνεται, ενώ τις ίδιες ημερομηνίες δολοφονείται από αγνώστους ο πρόεδρος της χώρας του Εκουαδόρ, Φερνάντο Βιγιαβισένσιο.

Διάβρωση

Στην Αθήνα παρακολουθούν με πολλή προσοχή την «υπόθεση Bello» ένεκα της άμεσης σχέσης του με στελέχη της αλβανικής Αστυνομίας και δη σε ανώτατο επίπεδο. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η πρόσφατη απομάκρυνση του γενικού διευθυντή και πολλών διοικητών αστυνομικών τμημάτων, εμπλεκομένων σε υποθέσεις διαφθοράς και συνεργασίας με οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα. Οι αποκαλύψεις προέκυψαν μέσα από την ανάλυση ηλεκτρονικών επικοινωνιών και οδήγησαν σε έρευνες από την Ειδική Εισαγγελία (SPAK), με αποτέλεσμα συλλήψεις και ποινικές διώξεις. Μεταξύ των κατηγοριών περιλαμβάνονται η διαρροή απόρρητων πληροφοριών προς εγκληματικές οργανώσεις, η διευκόλυνση παράνομων δραστηριοτήτων, όπως η καλλιέργεια και η διακίνηση ναρκωτικών, και ακόμη και η συμμετοχή σε σχέδια εξόντωσης ανταγωνιστών.

Ένας ακόμη συλληφθείς είναι ο επικεφαλής της Ειδικής Δύναμης Επιχειρήσεων, ο οποίος κατηγορείται για συνεργασία με εγκληματικά δίκτυα, καθώς και πρώην διευθυντής Αστυνομίας στη Λέζα, ο οποίος φέρεται να επέτρεψε την εκτεταμένη καλλιέργεια κάνναβης. Επιπλέον, ανώτερα στελέχη κατηγορούνται για άμεση εμπλοκή σε παράνομες ενέργειες κατά την περίοδο 2019-2021.

Τέλος, τον Δεκέμβριο αναδείχθηκε ότι στις ναρκω-συμμορίες συμμετέχουν και δικαστικοί – όπως η «φατρία του Ελμπασάν», γνωστή για τη χρήση ακραίας βίας εναντίον των αντιπάλων της.