Στο 7% φέτος το πλαφόν στις αυξήσεις ασφαλίστρων Υγείας

Μπλόκο από Θεοδωρικάκο - «Δεν είναι αποδεκτές αυξήσεις του 14,6%»
09:28 - 11 Ιανουάριος 2025
EUROKINISSI

Αλλαγή του δείκτη υπολογισμού των ασφαλίστρων Υγείας, ηλικιακή διεύρυνση και κυβερνητική παρέμβαση κατά των διψήφιων ποσοστών αύξησης είναι το τρίπτυχο στο οποίο θα κινηθεί το υπουργείο Ανάπτυξης για να βάλει φρένο στο κόστος της ιδιωτικής Υγείας. Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή ΠΑΣΟΚ Μιλένας Αποστολάκη, ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε πως «είναι απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού, τη διαφάνεια των τιμολογήσεων και ασφαλώς την προστασία των καταναλωτών και της ασφαλιστικής πίστης».

ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος εξήγησε πως η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης θα περιλαμβάνει τη θέσπιση νέου δείκτη από την ΕΛΣΤΑΤ -με αντικειμενικά και επιστημονικά δεδομένα-, με βάση και την επαναξιολόγηση του υπάρχοντος δείκτη του ΙΟΒΕ. Ο νέος δείκτης θα ισχύει από την 1/1/2026 και θα συνοδεύεται με επιπλέον ρυθμίσεις για τη διαφάνεια και την ενημέρωση των καταναλωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Απογευματινής», στον νέο αυτό δείκτη η ηλικία του ασφαλισμένου δεν θα έχει την ίδια στάθμιση στην τελική τιμή του συμβολαίου του, κάτι που μέχρι σήμερα οδηγούσε σε μπαράζ αυξήσεων.

Επιπλέον, ο υπουργός Ανάπτυξης από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι «για τη φετινή χρονιά θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: δεν είναι αποδεκτές αυξήσεις του 14,6%. Καλούμε τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσαρμοστούν πλήρως σε αυτό. Αναμένουμε, σε άλλη περίπτωση η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται».

ΠΛΑΦΟΝ 7%

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», το μήνυμα της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης προς τις ασφαλιστικές εταιρείες έχει και ένα άτυπο πλαφόν: ο Τάκης Θεοδωρικάκος έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις, σε περίπτωση που οι αυξήσεις έχουν διψήφιο πρόσημο, βάζοντας ο ίδιος τον πήχυ στο 7%.

Τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια ευρώ πληρώνουν κάθε χρόνο οι Έλληνες στην ιδιωτική Υγεία. Τα περισσότερα μέσω ασφαλιστικών εταιρειών με διά βίου συμβόλαια. Όμως τα τελευταία χρόνια περίπου 460.000 ασφαλισμένοι έχουν ακυρώσει τα συμβόλαιά τους εξαιτίας και των υπέρογκων αυξήσεων. Αυξήσεις που «φουσκώνουν» παράλληλα και τον πληθωρισμό, καθώς, ενώ οι τιμές τροφίμων αποκλιμακώνονται, η άνοδος στα ασφάλιστρα για πολλούς μήνες προκαλούσε «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα και με τα δελτία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ, κατέγραψαν αθροιστικά αυξήσεις κατά 14%.

«ΔΙΚΑΙΩΣΗ»

«Δικαιωνόμαστε στην πάγια θέση μας να μην εμπλέκεται ο ΙΟΒΕ στο θέμα των όποιων αναπροσαρμογών του ύψους των ασφαλίστρων, αλλά οι υπολογισμοί να γίνονται σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2026 για τις αλλαγές που προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης», δήλωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, για να προτείνει: «Μία λύση θα ήταν να ισχύσουν πρωτόκολλα μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών νοσοκομείων, στο πρότυπο αυτών που έχει ο ΕΟΠΥΥ με τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία πιθανότητα για αυθαίρετες αυξήσεις στα νοσήλια».

Πηγή: Εφημερίδα Απογευματινή