Αφορμή της σύνταξης αυτού του άρθρου αποτέλεσε η υποψηφιότητά μου ως δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη. Ούσα η μικρότερη σε ηλικία υποψήφια του συνδυασμού (18 ετών), δράττομαι της ευκαιρίας να αναφερθώ στην ανάπτυξη της σχέσης των νέων ανθρώπων με την πολιτική, καθώς και να προτείνω τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου της «απολιτικοποίησής» τους.
Πράγματι, οι νέοι δεν μετέχουν στα πολιτικά δρώμενα. Είναι γνωστό πως στη σημερινή εποχή οι όροι «νέοι» και «πολιτική» είναι δύο παράλληλες ευθείες που δεν τέμνονται σε κάποιο σημείο. Ποιοι είναι οι λόγοι που οι νέοι έχουν αποξενωθεί από τα κοινά; Αρχικά, ένα χαρακτηριστικό των νέων είναι η μίμηση προτύπων. Πρότυπα μπορούν να θεωρηθούν οικογενειακά πρόσωπα, διάφορες διασημότητες (ποδοσφαιριστές, τραγουδιστές, ηθοποιοί κ.λπ.), αλλά και άτομα του κοινωνικού τους περίγυρου. Συχνά παρατηρείται η απάθεια αυτών των προτύπων για τα κοινά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος με επίκεντρο την αδιαφορία για την τοπική αλλά και περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Επιπρόσθετα, κυριαρχεί το φαινόμενο της αδιαφορίας των μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων για τους νέους, καθώς τους θεωρούν ονειροπόλους, επαναστάτες και άπειρους, με αποτέλεσμα να ωθούν τους νέους στην αποστασιοποίηση και την αδράνεια. Έτσι, οι νέοι αποξενώνονται από το ενδιαφέρον τους για τα κοινά και αποκόπτονται από τα οράματά τους για μία βιώσιμη πόλη.
Εμείς, οι νέοι άνθρωποι, δεν πρέπει να μένουμε στο περιθώριο των εξελίξεων. Αποτελούμε έναν ζωντανό οργανισμό της κοινωνίας μας, γεγονός που συνεπάγεται την υποχρέωση και την ευθύνη μας για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ζωής όλων μας.
Με αυτό το σκεπτικό, θεωρώ πως υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης της απάθειας της νέας γενιάς για τα κοινά. Για παράδειγμα, η Αθήνα αποτελείται από επτά κοινότητες. Στόχο μου αποτελεί η δημιουργία επτά κέντρων νεότητας που θα αγκαλιάζουν όλους τους συνομήλικούς μου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε την ευκαιρία να αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας, να ψυχαγωγούμαστε, αλλά και να δραστηριοποιούμαστε σχετικά με τα ενδιαφέροντά μας. Αυτά τα κέντρα θα μπορούν να είναι επαρκώς ψηφιοποιημένα προκειμένου να προσελκύσουν όλη τη νέα γενιά, αποτελώντας κοιτίδα πολιτισμού μέσω προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης και ψηφιακής καινοτομίας.
Ένας ακόμη τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος της πολιτικής απάθειας των νέων έγκειται στη δημιουργία πάρκων φιλικά προσκείμενων σε όλους μας. Ένα τέτοιο πάρκο χρειάζεται να αποτελείται από χώρους διεξαγωγής extreme sports, όπως πίστες για skateboard, BMX και αναρρίχηση. Η ύπαρξη τέτοιων θεματικών χώρων θα ωθήσει όλους μας, μέσω των δραστηριοτήτων, πρώτα από όλα να αγαπήσουμε την πόλη όπου ζούμε και παράλληλα να νιώσουμε την ανάγκη να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις συνθήκες στις γειτονιές μας.
Συμπερασματικά, λοιπόν, με τις κατάλληλες συνθήκες που οι ίδιοι θα δημιουργήσουμε, όλοι μαζί οι νέοι θα «σηκώσουμε ανάστημα» αντιλαμβανόμενοι τη δύναμη αλλά και την αξία των ιδεών μας για μία καλύτερη πόλη, για μία… «Αθήνα Ψηλά».