Δικόγραφα με συγκεκριμένο αριθμό λέξεων και σελίδων θα γίνονται πλέον δεκτά και στον Άρειο Πάγο, ενώ ο χρόνος των αγορεύσεων των δικηγόρων θα είναι συγκεκριμένος. Η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάσισε να βάλει «κόφτη» στους δικηγόρους, όσον αφορά τον αριθμό των σελίδων των δικογράφων που καταθέτουν και τον χρόνο των τοποθετήσεών τους. Αυτό ανακοίνωσε επίσημα χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Παναγιώτης Λυμπερόπουλος.
Η απόφαση
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου μετά από διάσκεψη που έλαβε χώρα την 20ή Δεκεμβρίου 2024 εξέδωσε την απόφασή της με αρ. 52/2024 με την οποία τροποποιήθηκε ο Κανονισμός του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 15 παρ.6, 19 και 27 του ν.4938/2022 (Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών), με την εισαγωγή διατάξεων, που ρυθμίζουν α) τον ανώτατο αριθμό σελίδων των δικογράφων που κατατίθενται στο Δικαστήριο και β) το χρόνο αγορεύσεων των διάδικων μερών στο ακροατήριο κατά τη συζήτηση των υποθέσεων στα Τμήματα και την Ολομέλεια».
Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι «οι ρυθμίσεις αυτές εναρμονίζουν τον Κανονισμό του Δικαστηρίου με ανάλογες ρυθμίσεις των Κανονισμών του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Γενικού Δικαστηρίου, αποτελούν μέρος των πρωτοβουλιών, που έχει αναλάβει ο Άρειος Πάγος, με στόχο την επιτάχυνση των χρόνων απονομής της Δικαιοσύνης στη Χώρα μας και καταδεικνύουν την πρόθεση του Δικαστηρίου να συνεχίσει να εργάζεται εντατικά προς την κατεύθυνση αυτή».
Αποχή δικηγόρων
Ήδη, οι δικηγόροι της Αθήνας έχουν προαναγγείλει προειδοποιητική αποχή από τα καθήκοντά τους, για τις 13 και 14 Ιανουαρίου, από την εκδίκαση των υποθέσεων ενώπιον των Πολιτικών Τμημάτων του Αρείου Πάγου καθώς και από την πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τη συζήτηση των πολιτικών υποθέσεων σε αναιρετική διαδικασία.
«Το ζήτημα της ορθής και ταχείας απονομής της Δικαιοσύνης είναι πρωτίστως ζήτημα Δημοκρατίας και όχι ζήτημα επικοινωνιακής διαχείρισης των κακώς κειμένων της Ελληνικής Δικαιοσύνης με προσπάθεια μετακύλησης ευθυνών για άλλη μια φορά στους δικηγόρους», αναφερόταν συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για το ζήτημα.
Σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει οι δικηγόροι της Αθήνας και στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τους ίδιους λόγους.
Πηγή: Εφημερίδα Απογευματινή