Κύριε Χαρχαλάκη, ολοκληρώνεται η δεύτερη θητεία σας ως δημάρχου Κυθήρων. Πώς την αποτιμάτε;
Παραλάβαμε τον δήμο με μηδενική χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ και σήμερα έχουμε ολοκληρώσει ή δημοπρατήσει έργα συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού άνω των 75.000.000 ευρώ, ποσό πρωτόγνωρο για έναν τόσο μικρό δήμο, μόλις 4.000 κατοίκων. Οι ίδιοι οι πολίτες καταλαβαίνουν και αναγνωρίζουν το έργο μας. Φυσικά, αν είχαμε περισσότερο μόνιμο προσωπικό και λιγότερη γραφειοκρατία, ίσως να είχαν γίνει ακόμα περισσότερα.
Ποιο θεωρείτε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί τους κατοίκους του νησιού σας;
Κατ’ αρχάς, σημαντικό πρόβλημα σε όλα τα νησιά αποτελεί η έλλειψη υποδομών, ικανών να ανταποκριθούν στη μεγάλη αύξηση πληθυσμού των θερινών μηνών. Ποτέ δεν υπήρξε μακροχρόνιος σχεδιασμός, παραδείγματος χάρη για έργα διαχείρισης απορριμμάτων, λυμάτων και ύδρευσης, στα νησιά. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη αν δεν φτιάξουμε τις απαραίτητες υποδομές, κάτι που συστηματικά κάνουμε στα Κύθηρα εδώ και εννέα χρόνια. Έργα ύδρευσης, διαχείρισης απορριμμάτων και υγρών λυμάτων, οδοποιίας, αστικές αναπλάσεις, έργα φωτισμού και κτιριακά είναι τα βασικά που οφείλει να έχει ένας τουριστικός προορισμός και τα οποία επίμονα αξιώνουν οι πολίτες. Γενικά πάντως ο νησιωτικός χώρος χαρακτηρίζεται από την απομόνωση κυρίως των χειμερινών μηνών.
Οι καταστροφές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία «Daniel» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν εγείρει πολλά ζητήματα σχετικά με την πολιτική προστασία και τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι έτοιμο το νησί σας να αντιμετωπίσει μια τέτοια δύσκολη κατάσταση;
Θεωρώ άδικη τη διαρκή κριτική προς την Αυτοδιοίκηση. Ποια εργαλεία έχουν στα χέρια τους οι δήμοι για να κάνουν πολιτική προστασία; Ελάχιστα. Για να ωριμάσουν σοβαρές μελέτες μεγάλων έργων, χρειάζονται πολλά χρήματα και πολύς χρόνος, τεράστια γραφειοκρατία, ένας κυκεώνας εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την αδειοδότησή τους, οι οποίες πολλές φορές δεν συμφωνούν καν μεταξύ τους και λοιπά. Όλα αυτά εμποδίζουν τους δήμους και τις περιφέρειες στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μεγάλων έργων. Ειδικά η πολιτική προστασία στο νησιωτικό χώρο θέλει ριζικό επανασχεδιασμό.
Ποιο το όραμά σας για τα Κύθηρα του 2029; Για ποιο λόγο να σας εμπιστευτούν ξανά οι κάτοικοι Κυθήρων και Αντικυθήρων;
Το όραμα πρέπει να μπορεί κανείς να το μετατρέψει σε πράξη, αλλιώς δεν έχει νόημα. Συνήθως τα προεκλογικά προγράμματα παραμένουν εκθέσεις ιδεών, πολλές φορές κακογραμμένες, που μετά τις εκλογές καμία πρακτική εφαρμογή δεν έχουν. Στη δική μας ομάδα, ωστόσο, φροντίζουμε να μην υποσχόμαστε πράγματα, αν δεν έχουμε έστω και μικρή πιθανότητα υλοποίησής τους.
Ο κ. Χαρχαλάκης είναι δήμαρχος Κυθήρων-Αντικυθήρων και εκ νέου υποψήφιος