Τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας θα έχουν λόγο για την αποφυλάκιση των δραστών

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση
12:11 - 4 Ιανουάριος 2025
Τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας θα έχουν λόγο για την αποφυλάκιση των δραστών

Για πρώτη φορά στην ελληνική έννομη τάξη δίνεται η δυνατότητα στα θύματα και τις οικογένειές τους να εκφράζουν άποψη για την αποφυλάκιση των καταδικασθέντων ως δραστών των βίαιων εγκλημάτων που έχουν τελεσθεί σε βάρος τους ή σε βάρος των δικών τους προσώπων.

Συγκεκριμένα, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, η οποία λήγει στις 7 Ιανουαρίου, και αφορά την ενδοοικογενειακή βία και άλλες διατάξεις, περιλαμβάνεται και η συγκεκριμένη αλλαγή, η οποία έχει προστεθεί στο άρθρο 110 του Ποινικού Κώδικα.

Στην προκειμένη περίπτωση, προβλέπεται αφενός ότι, κατά την εξέταση της αίτησης του καταδικασθέντα για υφ’ όρους απόλυση από το δικαστικό συμβούλιο, ο αιτών κλητεύεται υποχρεωτικά δέκα τουλάχιστον ημέρες πριν από τη συνεδρίαση, κατά την οποία μπορεί να παραστεί αυτοπροσώπως ή με συνήγορο που διορίζει με απλό έγγραφο θεωρημένο από τον διευθυντή της φυλακής ή τις αρμόδιες Αρχές.

Όπως αναφέρεται ωστόσο στη νέα διάταξη, σε περίπτωση που η καταδίκη του έγκλειστου των φυλακών αφορά κακουργήματα κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της προσωπικής ελευθερίας, της γενετήσιας ελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, τότε το πρόσωπο που είχε δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας δικαιούται να καταθέσει γραπτό υπόμνημα ενώπιον της γραμματείας του συμβουλίου, αφού ειδοποιηθεί με κάθε πρόσφορο τρόπο πέντε τουλάχιστον ημέρες πριν από τη συνεδρίαση.

Μάλιστα, σε κάθε περίπτωση το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που έχουν δήλωση υποστήριξης κατηγορίας ειδοποιούνται με κάθε πρόσφορο τρόπο από τον αρμόδιο εισαγγελέα, σε περίπτωση χορήγησης υπό όρους απόλυσης στον καταδικασθέντα.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η συγκεκριμένη δυνατότητα προβλέφθηκε για την ειδική κατηγορία εγκλημάτων που ενέχουν στοιχεία βίας και ίσως δημιουργούν στο θύμα ή στα οικεία του πρόσωπα επιφυλάξεις και φόβους για τον κίνδυνο αντεκδίκησης ή επανάληψης των εγκλημάτων από τον αποφυλακισθέντα δράστη επ’ ευκαιρία της εκ νέου συναναστροφής τους.

Πλέον, και εφόσον ψηφιστεί η συγκεκριμένη διάταξη, το δικαστικό συμβούλιο θα λαμβάνει γνώση των υφιστάμενων κοινωνικών περιστάσεων, εάν για παράδειγμα το θύμα διαμένει στην ίδια περιοχή ή εργάζεται στο ίδιο περιβάλλον με τον καταδικασθέντα προκειμένου να καταλήξει στην απόφασή του, και, εάν αποφασίσει την απόλυση του καταδικασθέντα, να του επιβάλλει τους πρόσφορους όρους.

Πηγή: Εφημερίδα Απογευματινή