3+1 «όπλα» για πιο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις το 2025

Προχωράει το «Iron Dome», έρχονται οι δύο Belharra, στους αιθέρες νέα F-16 Viper και Rafale - Λύνονται προβλήματα στρατιωτικών
09:40 - 2 Ιανουάριος 2025

Το 2025 δικαίως μπορεί να θεωρηθεί χρονιά-ορόσημο για την αμυντική θωράκιση της χώρας, καθώς αλλάζει άρδην η φιλοσοφία οργάνωσης και εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον τομέα της εθνικής άμυνας.

«To 2025 η Ελλάδα θα είναι πιο δυνατή. Με αυτοπεποίθηση και εθνική ομοψυχία, δημιουργούμε τις πιο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία της πατρίδας μας», αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε ανάρτησή του στα social media. Στις προτεραιότητες της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας για το νέο έτος βρίσκονται δράσεις για τη μέριμνα του προσωπικού, καθώς και εξοπλιστικά προγράμματα που θα εκσυγχρονίσουν και θα ενισχύσουν την αποτρεπτική ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Βάρος επίσης αναμένεται να δοθεί και στους νέους φορείς, όπως το ΕΛΚΑΚ και το «υπερταμείο» που θα διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του στρατού και θα συμβάλει στην ολοκλήρωση των 4.000 κατοικιών για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και στις νέες ειδικές μονάδες αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και ηλεκτρονικού πολέμου. Στο πρώτο τρίμηνο του 2025 αναμένεται επίσης να παρουσιαστεί το νέο πλαίσιο για τη στρατιωτική θητεία, το οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες- προβλέπεται να συνδυάζει την εντατική στρατιωτική εκπαίδευση με την ψηφιακή εκπαίδευση, στα πρότυπα του φινλανδικού μοντέλου.

1. Την είσοδο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μια νέα εποχή σηματοδοτεί αδιαμφισβήτητα η ενίσχυση της αεράμυνας με τη δημιουργία των δύο θόλων, αντιαεροπορικού και αντι-drone. Ο διπλός θόλος, στα πρότυπα του ισραηλινού «Iron Dome», θα παρέχει πλήρη κάλυψη στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, τόσο από τοπικά σημεία στις ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές όσο και με επέκταση στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, ενώ αναμένεται να δημιουργηθεί ειδική διοικητική δομή, στην οποία και θα υπαχθεί η λειτουργία του. Η διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή του ελληνικού «Σιδερένιου Θόλου» προβλέπεται να τρέξει το πρώτο τρίμηνο του 2025, με την έναρξη της υλοποίησής του να τοποθετείται το καλοκαίρι, ενώ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2026.

2. Εντός του έτους επίσης αναμένεται η παραλαβή των δύο πρώτων FDI Belharra, των «Κίμων» και «Νέαρχος», από τα ναυπηγεία της Navale Group στο Λοριάν, οι οποίες θα ενισχύσουν σημαντικά τις δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ θα προχωρήσουν και οι διαδικασίες για την παραγγελία της τέταρτης φρεγάτας. Την ίδια ώρα δρομολογείται και ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Σε αυτή την ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), το οποίο ήδη έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής με το αντι-drone «Κένταυρος». Θυμίζουμε πως οι δυνατότητες του υπερσύγχρονου συστήματος, το οποίο εγκαταστάθηκε στη φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ «Ψαρά», δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες απέναντι στους Χούθι, ενθουσιάζοντας τη διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα.

3. Στον σχεδιασμό του Πενταγώνου περιλαμβάνεται και η ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας. Το 2025 πρόκειται να βρει την ΠΑ με 30 F-16 Viper, με το πρόγραμμα να μπαίνει ξανά στις ράγες, ενώ τον Ιανουάριο θα προσγειωθεί στην Τανάγρα το 24ο και τελευταίο Rafale της 332 Μοίρας. Παράλληλα, το θέμα της πώλησης των Mirage 2000-5 φαίνεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να επανεξετάζεται, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποια ικανοποιητική πρόταση. Ιδιαίτερο βάρος επίσης αναμένεται να δοθεί στην απόκτηση όπλων για τα F-16 και τα F-35.

4. Στην ατζέντα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας βρίσκεται όμως και η υποστήριξη του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Μέσα στη νέα χρόνια ξεκινά η ανέγερση 1.000 κατοικιών για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τις οικογένειές τους, οι οποίες θα είναι έτοιμες το 2026. Υπενθυμίζεται ότι στην εκπνοή του 2024 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του κλεισίματος στρατοπέδων και τον Ιανουάριο ξεκινά η δεύτερη που θα διαρκέσει έως τα τέλη Μαρτίου. Από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας πρόκειται να κατασκευαστούν ακόμη 4.000 κατοικίες. Στόχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι με κάθε μετάθεση τα στελέχη να λαμβάνουν και το κλειδί της νέας κατοικίας τους. Ακόμη, αναμένεται να αυξηθεί η νυχτερινή αποζημίωση και το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών και επικινδυνότητας. Επίσης, πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η καταβολή του επιδόματος στόλου, με την αύξηση στις αποδοχές των στελεχών να υπολογίζεται σε 15%-25% ανάλογα με τον τύπο του πλοίου και τον βαθμό του προσωπικού. Σημειώνεται πως στις κινήσεις για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στα στρατιωτικά νοσοκομεία, οι οποίες στοχεύουν στην αναβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών.

Πηγή: Εφημερίδα Απογευματινή