Μπορεί ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού της χώρας µας έναντι της γρίπης να βαίνει σε εμφανώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση µε το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023, αλλά το αναμενόμενο «κοκτέιλ» γρίπης, νέου κορωνοϊού, αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) και άλλων ιώσεων του αναπνευστικού συστήματος δεν παύει να ανησυχεί τους ειδικούς επιστήμονες για το ενδεχόμενο αυξημένων εισαγωγών ασθενών µε σχετικές λοιμώξεις στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας.
Μάλιστα, ενώ η θετικότητα της γρίπης στη χώρα µας έχει ήδη ξεπεράσει εδώ και δύο εβδομάδες το συμβατικό όριο του 10%, πάνω από το οποίο η δραστηριότητα της γρίπης χαρακτηρίζεται υψηλή, περίπου 2,5 εκατ. κάτοικοι της Ελλάδας ήδη έχουν σπεύσει να κάνουν το εμβόλιο κατά της νόσου.
Σύµφωνα µε πηγές της «Απογευµατινής», περίπου 1,75 εκατ. κάτοικοι έχουν λάβει το εµβόλιο κατά της γρίπης χωρίς συνταγή από τα ιδιωτικά φαρµακεία όλης της χώρας, ενώ περίπου άλλοι 750.000 µε την προσκόµιση ιατρικής συνταγής. Όπως εξήγησε στην «Απογευματινή» ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδηµιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και µέλος της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας και της Επιστηµονικής Επιτροπής του ΕΟ∆Υ, Γκίκας Μαγιορκίνης, «ο συνολικός αριθµός των εµβολιασµένων κατά της γρίπης τείνει σιγά σιγά προς το σηµείο στο οποίο επιτυγχάνουµε το λεγόµενο τείχος προστασίας και δεν αναµένεται να έχουµε κάποιο σοβαρό πρόβληµα µε τις εισαγωγές ασθενών µε γρίπη στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ. Αυτό δεν σηµαίνει, ασφαλώς, ότι συνάνθρωποί µας οι οποίοι ανήκουν στις οµάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να αµελήσουν, έστω και τώρα, να εµβολιαστούν κατά της γρίπης».
Γρίπη: Τα θετικά αποτελέσµατα στα τεστ ξεπέρασαν ακόµη και το 12%
Ο ιός της γρίπης έχει ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα έναρξης της εποχικής δραστηριότητας του ιού, καθώς τα θετικά αποτελέσματα στα τεστ ξεπέρασαν ακόμη και το 12%. Την ίδια ώρα, περίπου το 5% των επισκέψεων σε γιατρούς σχετίζεται µε «γριπώδη συνδροµή», δηλαδή µε αιφνίδια έναρξη των συµπτωµάτων, τα οποία περιλαμβάνουν πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία ή/και μυαλγίες, και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό, δηλαδή βήχα, πονόλαιμο, δύσπνοια. Ταυτόχρονα µε τη γρίπη κυκλοφορούν ο νέος κορωνοϊός και µία σειρά άλλοι ιοί του αναπνευστικού, μεταξύ των οποίων είναι οι αδενοϊοί, οι οποίοι προκαλούν βήχα και φτάρνισα, µε τη δραστηριότητά τους να έχει σταθεροποιηθεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα στη χώρα. Αντιθέτως, σε πτωτική τάση κινείται η δραστηριότητα των ρινοϊών και των εντεροϊών, οι οποίοι ευθύνονται για τις περισσότερες εποχικές ιώσεις, µε κυρίαρχα συµπτώµατα τον βήχα, το συνάχι ή/και το μπούκωµα. Σύμφωνα µε τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσηµάτων (ECDC), η Ελλάδα κατέχει την έκτη θέση σε θετικότητα στα τεστ γρίπης στην κοινότητα (12%), µε πρώτη την Πορτογαλία (28,6%).