Στη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Ταγίπ Ερντογάν, εκτός από το θέμα των Χριστιανών της Συρίας, συζητήθηκε και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Η συζήτηση έλαβε χώρα σε μία συγκυρία που είχε ιδιαίτερη σημασία για την Ορθόδοξη Εκκλησία και τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία.
Η δέσμευση Ερντογάν για τη Θεολογική Σχολή στη Χάλκη
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ερντογάν δεσμεύτηκε να παράσχει την πλήρη υποστήριξή του για την επίλυση των ζητημάτων που συνδέονται με την επαναλειτουργία της σχολής, υπογραμμίζοντας τη σημασία του σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τέθηκε το ζήτημα των Χριστιανών της Συρίας, με τον Πατριάρχη να ενημερώνει τον Τούρκο πρόεδρο για την κατάσταση των Χριστιανών στη Συρία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην περιοχή. Το ενδεχόμενο να δώσει άδεια η τουρκική κυβέρνηση για επαναλειτουργία της Χάλκης, 52 χρόνια μετά το κλείσιμό της, είναι πιο κοντά από ποτέ όλα αυτά τα χρόνια.
Τον περασμένο Ιούνιο ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας, Γιουσούφ Τεκίν, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έδωσε εντολή να γίνει η σχετική προεργασία, τονίζοντας ότι το υπουργείο του έχει την ευθύνη για το τεχνικό νομοπαρασκευαστικό σκέλος της προετοιμασίας, ενώ αρμόδιοι για την τελική πολιτική απόφαση είναι ο ίδιος ο πρόεδρος και το υπουργείο Εξωτερικών.
Αντιδράσεις
Ο ίδιος χαρακτήρισε σημαντική για τη διεθνή ισχύ της Τουρκίας την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής. Το ενδεχόμενο αυτό ωστόσο προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας. Στην περίπτωση που δοθεί η άδεια, εκτιμάται ότι η Σχολή θα αρχίσει να δέχεται σπουδαστές σε δύο χρόνια, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο.
Πέραν από την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης και ενίσχυσης του ιστορικού κτηρίου, τα οποία ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, η Σχολή θα πρέπει να στελεχωθεί και θα πρέπει προηγουμένως να επιλυθούν θέματα, όπως ο τρόπος εισαγωγής, αν θα υπάρξουν άλλα πανεπιστημιακά τμήματα, ο τρόπος διορισμού ακαδημαϊκού προσωπικού κ.ο.κ.