Μέσα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) θα ξεκινήσουν να χρησιμοποιούνται πιλοτικά από την 1η Ιανουαρίου στα νεκροτομεία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, σε μια προσπάθεια να υπάρχει άμεση ενημέρωση των δικαστικών υπηρεσιών αλλά και ψηφιακή καταγραφή των ευρημάτων των εξετάσεων, με σκοπό να μην υπάρχουν κενά και υποψίες λαθών ή παραλείψεων. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της «Απογευματινής», πλέον θα υπάρχει υπεύθυνος των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, οι οποίες μέχρι σήμερα λειτουργούν αυτοτελώς.
Υπουργείο Δικαιοσύνης: Νομοσχέδιο για την ενδοοικογενειακή βία
Χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης έβγαλε αρκετές ειδήσεις ως προς τον τρόπο λειτουργίας των ιατροδικαστικών υπηρεσιών ανά τη χώρα, με την υπηρεσιακή γραμματέα Βίκυ Γιαβή να αναλαμβάνει τον ρόλο ενημέρωσης των ιατροδικαστών.
Μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να φέρει σε δημόσια διαβούλευση το προς ψήφιση νομοσχέδιο που αφορά την ενδοοικογενειακή βία. Στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου θα υπάρχει ειδικό τμήμα που θα αφορά τη λειτουργία των ιατροδικαστικών υπηρεσιών στο εξής.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», υπό την εποπτεία των ιατροδικαστών Νίκου Καλόγρια και Κώστα Κούβαρη, οι ιατροδικαστές θα πραγματοποιούν εξετάσεις στο νεκροτομείο Αθηνών και θα χρησιμοποιούν τάμπλετ, τα οποία θα δοθούν τις επόμενες ημέρες στην υπηρεσία. Στα τάμπλετ αυτά θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο τα πρώτα ευρήματα των εξετάσεων, θα υπάρχει η δυνατότητα λήψης φωτογραφικών στιγμιότυπων και άλλες σημαντικές δυνατότητες που θα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες σε αστυνομικές και δικαστικές Αρχές.
Όπως ανέφερε η υπηρεσιακή γραμματέας, κατόπιν συνεννόησης με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, θα διατεθούν εργαστήρια νοσοκομείων για την πραγματοποίηση τοξικολογικών-ιστολογικών εξετάσεων, σε μια προσπάθεια να υπάρξει μείωση του χρόνου αναμονής που σήμερα για τις τοξικολογικές είναι περίπου ένας μήνας και για τις ιστολογικές περίπου τρεις μήνες. Επίσης θα διατεθεί προσωπικό από το ΕΣΥ, το οποίο θα παραλαμβάνει τα προς εξέταση πλακίδια και θα τα μεταφέρει στα εργαστήρια.
Θα οριστεί γενικός διευθυντής, πιθανότατα ιατροδικαστής, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σήμερα βρίσκεται στα όρια της συνταξιοδότησης και θα εποπτεύει τη λειτουργία όλων των ιατροδικαστικών υπηρεσιών. Τέλος, θα προσληφθούν νεκροτόμοι, οι οποίοι θα καλύψουν τα κενά ιατροδικαστικών υπηρεσιών που σήμερα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας για νεκροτομές λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ ζητήθηκε από τους προϊσταμένους των υπηρεσιών να πιέζουν για συντομότερες διαδικασίες ολοκλήρωσης των εκθέσεων.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι προϊστάμενοι ή αναπληρωτές των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, με την Κέρκυρα και δύο ακόμη υπηρεσίες να μην εκπροσωπούνται. Οι ιατροδικαστές διατύπωσαν ερωτήματα ως προς τη μεταφορά ιστοτεμαχίων από υπαλλήλους του ΕΣΥ, καθώς πρόκειται για προανακριτικό υλικό που απαιτεί την παρουσία αστυνομικών οργάνων για να μην υπάρξουν αλλοιώσεις και άλλα ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να θέσουν εγγράφως κατά τη δημόσια διαβούλευση του προς ψήφιση νομοσχεδίου.